Hvorfor falder vi af hesten?

Ridning kan være en farlig sport, men trods den risiko, der er forbundet med at dyrke ridesport, ved vi ikke meget omkring årsagerne til at vi falder af. Man kan komme slemt til skade ved et styrt, når man falder af hesten, og løse heste kan let forårsage skader på sig selv eller andre. 

For at se på, hvilke årsager der er til at vi falder af hesten, har forskerne David Marlin og hans kollega Jane udfærdiget et online spørgeskema, som blev sendt via Facebook. Spørgsmålene drejede sig om antallet af styrt og omstændighederne omkring hændelsen. Forskerne fik svar fra 1977 ryttere, som alle var faldet af hesten indenfor det seneste år. 

David Marlin
David Marlin har arbejdet med heste hele sit liv og er en varm fortaler for hestens sundhed og velfærd. Han er formand for UK National Equine Welfare Council. Han arbejder også med FEI på en række klimarelaterede projekter, og han var med under forberedelserne af Englands hold til OL i Tokyo 2020/2021.

Næsten alle var faldet af hesten mindst en gang  

Læs også: Ryttersikkerhed: Sådan skal du falde af din hest!

Hovedparten var kvinder og 90 % var i alderen 18-55 år gamle. De mest almindelige aktiviteter som rytterne deltog i, var skovturs ridning, dressur, spring og military. Halvdelen af alle ryttere var faldet af mindst en gang. Et fald blev defineret som kontakt med jorden. Ifølge spørgeskemaet, var 84 % af rytterne faldet af hesten mindst en gang, og halvdelen af disse var faldet af to eller flere gange. Uheld indtraf oftest i den mørke tid, mellem oktober og december.  

Uheld sker under almindelige rideture  

Uheldene skete ikke nær så ofte under konkurrencer, men forekom primært på almindelige rideture, ved træning på flad grund eller træning i forbindelse med spring. Den mest almindelige årsag til, at rytteren faldt af hesten var, at hesten pludselig skiftede retning. Det var sjældent, at både hest og rytter styrtede samtidigt. Det skete 10 gange så ofte, at kun rytteren faldt af, mens kun 11 % af tilfældene resulterede i, at begge parter styrtede.  

Rygskader var hyppigst  

Langt de fleste ryttere faldt af hesten fra enten venstre eller højre side. Det var ikke så ofte, at rytteren styrtede forover eller bagud over hesten. Rygskader var den hyppigst rapporterede skade. Et stort antal af disse rygskader var alvorlige og de forekom oftere end andre skader. Efter rygskader, var skader på skuldre, hofter og arme de mest almindelige. Et relativt stort antal ryttere fik også svære grader af hovedskader trods det, at de bar ridehjelme.  

Annonce

Læs også: 5 fald fra hest alle har prøvet

Fald sker inden for alle aktiviteter med heste  

David Marlin konkluderede, at fald sker indenfor alle aktiviteter med heste, men særligt når vi rider skovtur eller træner hesten hjemme. Det kan skyldes at rytteren er mere afslappet. Måske tænker de ikke, at det er nødvendigt at bruge beskyttelsesudstyr som f.eks. et rygskjold, forklarer David Marlin. Fald sker også ofte indenfor spring eller military. Årsagen kan være mangelfuld kommunikation mellem rytter og hest, hvor hestens konfliktadfærd og mangel på klare signaler kan være årsagen til et styrt. En anden årsag kan være, at rytteren er ustabil i sadlen og mangler den rette balance.  

Skyldes styrt måden vi holder heste på?  

Fremover kunne det være værd at undersøge de underliggende årsager til, hvorfor vi falder af hesten, mener David Marlin. Nogle faktorer, der måske kunne påvirke antallet af styrt kunne være måden vi holder hesten på. Det kan også afhænge af hvilket træningsprogram vi arbejder med, sammen med hesten. Hestens alder og race kan også medtages i fremtidige undersøgelser af hvilke faktorer, der har indflydelse på antallet af styrt. 

Husk sikkerhedsvesten hver gang  

Hvad fortæller dette os? Hvis du er kvinde, og hvis du rider, så falder du næsten helt sikkert af en gang i løbet af et år til halvandet, siger David Marlin. Det er mest sandsynligt, at det ikke sker mens du er til stævne, men derimod når du er på tur, og du mindst venter det. Det er ikke nogen stor overraskelse, da vi bruger langt mere tid på at ride i fritiden eller under træning. Hvis du vil mindske risikoen for skader, er det en klog investering at bruge sikkerhedsudstyr. En korrekt tilpasset sikkerhedsvest og en hjelm i den rigtige størrelse, med remmen spændt, burde være standard. Det bør bruges hver gang vi rider, og ikke kun når vi er til stævner, anbefaler David Marlin.  

Læs også: (Annoncørbetalt) Hvad sker der i kroppen, når vi falder af og slår os?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce