Hvad sker der i kroppen, når vi falder af og slår os?

Annoncørbetalt artikel

Som ryttere er vi vant til at skulle op på hesten igen, når vi falder af og selvom det gør ondt. Hesten skulle jo nødig tro, at den sådan lige kan slippe for os, og vi skal jo heller ikke blive bange for at komme op igen. Sådan er mange af os opdraget som ryttere, men er det nu så godt? Og hvad sker der egentlig i kroppen, når den får et slag?

Når vi falder af vores heste, reagerer kroppen reflektorisk. Foto: Shutterstock.

Musklerne passer på os på godt og ondt

Vores muskler er designet til at bevæge os og ikke mindst passe på vores knogler og indre organer. Det betyder, at når vi er i en situation, hvor vi bliver utrygge, bange eller falder af, så spænder vores muskler op reflektorisk. Det er en rigtig god mekanisme, der skåner vores vitale dele for mange skader. Der er dog den ulempe, at muskulaturen ikke altid selv slapper af igen, men holder spændingsniveauet oppe.

Léas fald fik konsekvenser

For Léa Colding-Jørgensen fik et fald på halebenet store konsekvenser. Léa havde lige fået sin første hest, Sixtus Klint, en 9-årig vallak, men red stadig pony, da skaden skete. Léa slog sit haleben, men det stopper jo ikke en sej pige fra at ride. Det gjorde faktisk lidt ondt at ride på grund af halebenet, og derfor sad Léa lidt fremme i let sæde og lidt til den ene side, når hun red.

Efter et par måneder med Sixtus gik det faktisk rigtig fint. Hun kom godt ned at sidde på ham, for nu gjorde det jo ikke ondt længere. Léa startede nogle C-stævner med flotte procenter omkring 68-69 i LA4.

Stilstand genstartede det negative mønster

Så ramte covid-19 Danmark og Léa blev bænket foran computeren som alle andre gymnasieelever, og kroppen begyndte pludselig at finde tilbage til det mønster fra dengang halebenet gjorde ondt og opstillingen blev skæv og kroppen gjorde ondt.

Léas hest Sixtus blev meget svær for Léa at ride, og specielt øvelser på højre volte gav kæmpe udfordringer i form af slåen fra i hjørnerne, kaste med hovedet og løbe ud gennem venstre skulder.

Da vi nåede juni måned 2020, var tålmodigheden brugt op. Enten skulle der ske bedringer NU ellers blev ridningen indstillet, for hesten var undersøgt i alle ender og kanter og fejlede ikke noget. Heldigvis valgte Léa at bestille et ryttertjek hos Fit4you, for at få hjælp til sin opstilling.

Læs også: Ryttertræning: Sådan forbedrer du din performance i sadlen.

Fysisk gennemgang afslørede problemerne

18. juni blev Léa tjekket af Lene Theill fra Fit4you.

Først så Lene Léa på Sixtus for at få et overblik over problemstillingerne i ridningen. Der blev prøvet lidt øvelser af, som umiddelbart gav lidt mere ro over højregaloppen, bare for at bekræfte hvad problemet var.

Efter ridningen blev Léa testet i forhold til bevægelighed, balance, koordination og styrke. Testen viste store begrænsninger i bevægeligheden omkring bækkenet og dermed bliver både balancen og koordinationen over bækkenet massivt påvirket.

Yderligere viste et gammel brud på den ene arm også at give nogle udfordringer i forhold til nedsat styrke og bevægelighed. Sammen med de stramme muskler omkring bækkenet hæmmede det Léas evne til at sidde lige og afslappet på hesten.

Léas fald på halebenet resulterede i både fysiske problemer hos Léa og udfordringer i ridningen. Foto: Mie Poulsen Photography.

Træning gav øget bevidsthed

Ugen efter startede Léa et træningsforløb op hos Fit4you, hvor hun ugentlig kommer til træning på klinikken og derudover selv træner hjemme. Enkelte øvelser dagligt inden ridning, og ellers træning 2-3 gange ugentligt hjemme med bold, foamroll og måtte.

Træningen gav ret hurtigt resultat. Léa blev meget mere bevidst om sin egen krop og hvordan den indvirker på hesten, når hun rider. Det gjorde det meget nemmere for Léa at gøre det, som hendes underviser bad hende om. Hendes øgede bevægelighed og styrke samt bedre balance og koordination gjorde, at hun kunne indvirke mere korrekt og med finere hjælpere på Sixtus. Problemerne med galoppen blev mindre og mindre og ridningen blev igen sjov.

Allerede i august var Léa tilbage på stævnebanerne og første stævne i La4 resulterede i en sejr med 73,382%. Ugen efter blev det til en 2. plads i Sjællandsmesterskaberne for juniorryttere med 70,196%.

Herefter er MB0, MB1 og MB2klasserne blevet redet til både C og B stævner, med fine procenter og placeringer.

Ufrivillig afsidning genskabte problemer

Så skulle man jo tro at alt var godt og formkurven bare var stigende, men med heste og sport, så er der altid bump på vejen.

En skridttur på marken i det gode vejr i juleferien resulterede i en lille rodeotur på Sixtus og en ufrivillig afsidning for Léa. Léa slog sig egentlig ikke og tænkte ikke nærmere over at det skulle give problemer – der var jo ikke engang kommet blå mærker. Men næste gang Léa satte sig op på Sixtus, var kroppen fuldstændig stram og spændt som i foråret.

Kroppen fungerede ikke optimalt, og Sixtus blev igen anspændt og svær at være på. Næste træning hos Lene og Fit4you viste at hoftebøjeren, en af de tidligere meget stramme muskler, havde trukket sig sammen igen. Og fra at træne på højt niveau af balance, styrke og koordination, måtte Léa igen tilbage til udstrækning og bevægelighedstræning på grundniveau.

Efter et par uger havde musklerne igen ”sluppet”, og ridningen blev igen sjov og formkurven stigende både i træningslokalet og på hesteryg.

Læs også: Få din hest fit efter vinteren.

Dette kan du tage med hjem

Fra denne lille historie fra det virkelige hesteliv, er det vigtigt at overveje følgende: Slås jeg og min hest med ting, der skyldes min indvirkning? Har jeg på et tidspunkt haft ondt – og har det ændret min ridning, eller hestens lyst til at udføre visse øvelser?

Oplevelser og specielt smerter sætter sig i kroppen og vil påvirke din ridning, så bliv tjekket af en fysioterapeut med forstand på heste og ridning, næste gang du er havnet i sandet. Også selvom det ikke gjorde særlig ondt.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce