Agern er giftige for heste: Pas på de nedfaldne frugter

vi kommer snart ind i efterårsmånederne, og det kan også mærkes på vejret. En af de ting efteråret også medbringer, er at agern fra egetræer, som altså er giftige for heste, falder ned på jorden. Derfor er det godt at være ekstra opmærksom i denne tid, så man undgår en eventuel forgiftning.

Læs også: Guide: Foldens giftige planter

Annonce

Agern og heste

Agern er frugten fra egetræer, som der findes rigtig mange af her i Danmark. Agernene fra træerne modnes i løbet af sensommeren, og her i efteråret falder de derefter ned på jorden. Det er her, at vi, som hesteejere, skal være opmærksomme. Det er nemlig når de ligger på jorden, at nogle heste kan finde på at spise dem. I følge Hørsholm Hestepraksis, er der ikke mange heste, som gider at spise agern på grund af deres bitre smag. Men der er altså nogle heste, som glædeligt spiser dem.

Problemet med dette er, at egetræets agern og blade har et højt indhold af garvesyre, som i hestenes tarmsystem omdannes til pyrogallol, hvilket er giftigt for heste.

Forgiftningen fra agern kan i visse alvorlige tilfælde blive så slem, at den kan være livsfarlig for heste, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på de små frugter.

Læs også: Derfor bør du ikke give din hest afklippet græs

Symptomer på forgiftning

Hvis en hest indtager agern er det dog ikke altid lig med en slem forgiftning. Det afhænger lidt af, hvor mange agern hesten har spist, og hvis den ikke har spist særlig mange, opdager du det måske ikke engang, hvis hesten for eksempel kun har lette mavesmerter. Men hvis hesten til gengæld har spist rigtig mange agern og bliver meget forgiftet, viser det sig typisk gennem symptomer som nedstemthed, nedsat eller ophørt ædelyst, kolik, hård og mørk afføring og feber. Senere i forløbet kan symptomerne blive blodig diarré, leverpåvirkning og nyresvigt.

Agern på jorden
Foto: Canva Pro

Hvis du har mistanke om, at din hest har spist agern, og du opdager nogle af disse symptomer, skal du kontakte din dyrlæge med det samme og få hjælp til hesten.

Hvordan undgår man det?

Som med mange andre giftige planter, er måden at undgå en forgiftning fra agern, at holde hesten fra at spise dem. Dette kan du gøre ved at være opmærksom på, hvilke træer du har omkring folden og stalden.

Hørsholm Hestepraksis har tidligere skrevet et opslag på Facebook, hvor de har skrevet følgende: “Du bør sikre dig, at der ikke er egetræer på eller omkring den eller de folde, hvor din hest går. Alternativt bør du spærre folden af, så hesten ikke går på det stykke fold, hvor agern og blade fra egetræerne falder ned.”

Læs også: Undgå forgiftning: Det kan din hest IKKE tåle at spise

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce