At køre med sin hest for vogn – en særlig del af hestesporten

At køre med sin hest for vogn er en gammel og traditionsbunden sport. Den beskrives af FEI som “en af de mest spektakulære, adrenalindrevne sider af hestesporten og er en fantastisk kombination af fitness og udholdenhed for både hest og kusk”. For at ære den 63-årige kvindelige kusk, der på tragisk vis mistede livet i 2021, da hun havde sin hest spændt for vogn, vil vi her berette lidt om den særlige gren af hestesporten.

Annonce
Ulykken i Boserup Skov

Den kvinde, søndag den 13. juni 2021. mistede livet under en køretur med sin hest i Boserup Skov ved Roskilde, var den kyndige kusk Onse Pontoppidan. Ulykken indtraf, da hun var ude at køre med tre andre kuske og deres heste. De kørte skovtur i deres tur-vogne.

Ulykke fra boserup skov hvor kvinde havde en hest for vogn
Ulykken, hvor en kvindelig kusk mistede livet søndag eftermiddag den 13. juni, skete i Boserup Skov ved Roskilde. Fotoet er leveret af Presse-fotos.dk, som ligger inde med yderligere fotos fra hændelsen.

Den afdødes egen og en anden hest, der lå forrest i karavanen, løb løbsk. Først blev afdøde slået ud af vognen, hvorefter hun på ulykkelig vis blev kørt over af den og dernæst trukket igennem skoven under den. Med livstruende kvæstelser blev hun straks kørt til Rigshospitalet, hvor hun desværre mistede livet. Det vides ikke, om afdøde bar hjelm eller sikkerhedsvest. Ved maratonkørsel på konkurrenceplan bærer man altid ridehjelm og sikkerhedsvest.

I forbindelse med Onse Pontoppidans bortgåen skriver Dansk Køre Forbund: “Onse Pontoppidan var meget aktiv i køresporten og i foreningsarbejdet. Senest som formand for Udvalget for Traditionel Kørsel, som netop er sammenlagt med Kulturhistorisk Udvalg. Vore tanker går til Onses familie.”

Kilde: TV2 Lorry / Dansk Køre Forbund

Læs også: Slut med hestevognskørsel i Rom – ingen heste må kollapse af udmattelse

Discipliner i køresporten

Inden for kørsel findes der en række discipliner, som er mindst lige så forskellige som disciplinerne inden for ridesporten er det. Her har vi valgt at fremhæve nogle af dem.

Præsentationskørsel

Her kontrolleres sikkerheden af udstyret samt helhedsindtrykket. Man får point for sammensætningen af hestene, vogntypen, seletøjet og for kusken og groomens påklædning. Denne disciplin er forholdvist sjældent dyrket i dag.

Dressurkørsel

Her bedømmes kuskens evne til at styre hestene og få dem til at gå korrekt. De fleste programmer indeholder kun skridt og trav, mens de sværere klasser også indeholder galop.

Marathon-kørsel

Dette er en form for udholdenhedskonkurrence, hvor en rute skal tilbagelægges inden for en bestemt tidsramme. Det skal ske i en given gangart og der skal passeres en række forhindringer.

Forhindringskørsel

Forhindringskørsel kaldes også for keglekørsel. Her er formålet at teste hestens kondition, lydighed og smidighed. Desuden tester man også kuskens færdigheder og dygtighed.

Traditionel kørsel

Inden for køresporten er der en stor kærlighed for traditionerne. Den traditionelle kørselsform har til hensigt at værne om det, vi kender kørslen for – de flotte vogne og de klassiske klæder – og har en meget venskabelig og mild konkurrenceform knyttet til sig. Målet er ganske enkelt at bevare de gamle køretraditioner og interessen for gamle hestevogne. Som konkurrencedisciplin rummer den traditionelle kørsel både præstationskørsel, præcisionskørsel og en rute, der køres på tid.

Du kan læse om alle køresportens discipliner, som blandt andet også rummer TREC, brugskørsel og tømmerkørsel, hos Dansk Køre Forbund.

Annonce

Læs også: Prins Philip og hestene: Engageret i kørsel, polo og FEI

Groomen hjælper til

Inden for kørsel er en groom ikke helt det samme, som den er inden for rideportens discipliner – og dog. I ridesporten kender man groomen som en person, der hjælper konkurrencerytteren i stalden og i klargøringen af hesten. I køresporten er en groom den medhjælper, som kusken også har siddende i vognen. Der skal altid være én groom i 1- og 2-spande, mens der skal være to i 4-spande. En groom skal for eksempel kunne hjælpe kusken hvis seletøjet skal rettes til under kørsel og i det hele taget gøre noget af alt det, en kusk, der koncentrerer sig om hestene, ikke kan tage sig af.

Kilde: Dansk Køre Forbund

Det er en kerneopgave for Malgré Tout at rumme hele hesteporten. Lad os derfor dedikere denne artikel til hende, der ikke længere er iblandt os. Æret være Onse Pontoppidans minde.

Kilder

TV2 Lorry: Kvinde død i ulykke: Blev trukket gennem skoven under hestevogn
Dansk Køre Forbud: Sikkerhed
Dansk Køre Forbund: Kusk og groom
Wikipedia: Kørsel (hestesport)
Presse-fotos.dk: Voldsom ulykke i Roskilde – en person har modtaget hjertemassage
Dansk Køre Forbund: Dressur, maraton og forhindringskørsel

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce