Bomløse sadler: Hvilken betydning har kopfjernet for din hest?

Annoncørbetalt artikel
Contact saddle logo

Bomløse sadler kan være noget af en jungle at finde rundt i. Derfor har vi taget en snak med Zoe Ocklind fra Contact Saddlery, som har designet sin egen bomløse sadel, hvor kopfjernet ikke er til stede. Zoe er uddannet hestemassør, og hun har selv haft problemer med at finde den korrekte sadel til sin egen hest. De erfaringer hun selv har samlet som hestemassør og hesteejer har været hendes drivkraft for at designe Contact Sadlen, og starte sin virksomhed Contact Saddlery, hvor hun blandt andet sælger sine unikke sadler.

Bomløse sadler
Bomløse sadler kan variere meget i deres konstruktion. Derfor kan der være stor forskel på, hvordan de bomløse sadler er bygget. Der findes nemlig både bomløse sadler som er bløde som et underlag, og andre som er helt eller delvist afstivede, og det kan derfor være svært at generalisere de bomløse sadler.

Læs også: Når hestens sadel glider: Kan være et tegn på, at din hest er halt

Kopfjernets betydning

En af de punkter, hvor Contact Sadlen adskiller sig fra andre sadler i denne verden, er at Contact Sadlen ikke har noget kopfjern. Zoe mener, at selve kopfjernet er en del af bommen i en sadel, og hun synes, ikke at det burde være i en bomløs sadel. Men hun fortæller også, at det ikke er alle, der er enige i det, og at der findes bomløse sadler på markedet, som har kopfjernet i sig.

Zoe forklarer at kopfjernet er stift og dermed giver det stivhed i sadlen. Derudover fortæller hun også, at når man strammer sin gjord, kan det gøre sådan, at kopfjernet bliver spændt ned i ryggen på hesten, hvilket kan give smerter eller gjordkramper hos hesten. Ifølge Zoe er der ofte sammenhæng mellem gjordkramper og sadlens kopfjern. Blandt andet er det derfor, at hun har valgt at fjerne det i sine sadler.

Fordele ved at fjerne kopfjernet

  • Fleksibilitet: sadlen indeholder ikke nogen stive elementer, hvilket gør at sadlen er 100% fleksibel og kan følge med hestens bevægelser, som for eksempel når hesten bøjer sig.
  • Vægtfordeling: når sadlen kan følge med hestens form, giver det god mulighed for, at rytterens vægt kan fordele sig i hele sadlen.

Derudover fortæller Zoe også, at når man skal prøve sadler på en hest, er det meget vigtigt, at man ser på sadlen, når hesten bevæger sig. Hun siger, at det faktisk ikke er så interessant, hvordan sadlen ligger på hesten, når den står stille. Men at det vigtigste er, hvordan sadlen ligger, når hesten er i bevægelse. Hun forklarer, at hestens ryg og dens form ændrer sig i bevægelse, og det er her, at sadlen skal ligge perfekt.

Derfor understreger hun også fordelen i, at Contact Sadlerne er så fleksible, at de kan følge hestens ryg og form i al slags bevægelse.

Husk, at tilpas sadlen
Zoe understreger også, vigtigheden i at få tilpasset sin sadel ofte. Hun forklarer, at mange ryttere glemmer at få tilpasset deres sadel, og at de først gør det, efter at hesten udviser tegn på, at der er noget galt. Derfor har hun, i sin designproces, lagt vægt på, at det skal være nemt for alle at tilpasse deres Contact Sadel. Contact Sadlerne tilpasses nemlig i underlaget med indlæg. Så man kan let tilføje eller fjerne indlæg efter behov.
Bomløs sadel uden kopfjern. Foto: Contact Saddlery.
Zoe designede sadlen på grund af mangel på den perfekte sadel til sin egen hest. Foto: Contact Saddlery.

Forskellen kan ses hos hestene

Zoe fortæller, at mange af hendes kunder er ryttere, som har været igennem en længere og svær proces med deres hest. Typisk er det tilfælde, hvor hesten udviser signaler på smerte, for eksempel hver gang rytteren tager sadlen frem. Zoe har ofte oplevet heste, som reagerer voldsomt, når sadlen bliver fundet frem. Det kan for eksempel være, at hesten hopper rundt, lægger ørerne tilbage eller andre reaktioner på ubehag.

Når hesten så får en Contact Sadel på ryggen, hvor bommen og kopfjernet så er væk, falder hesten til ro. Hestene lærer lynhurtigt, at denne sadel ikke gør ondt at have på. Zoe fortæller endda, at nogle heste kan kende forskel på sadlerne, bare når de kommer gående med dem.

Læs også: Undgå overtræning: Husker du at give din hest pauser undervejs?

Zoes egen oplevelse

Egen hest

Baggrunden for Zoes idé til at designe sadlen, er faktisk kommet efter hendes egne erfaringer med hendes egen hest. Zoes hest begyndte nemlig nærmest at “eksplodere”, når den skulle have sadel på, så Zoe opdagede, at der var et stort problem. Når den havde redet med sadel på, begyndte den også at gå urent. Når det skete, valgte Zoe at tage en periode med jordarbejde og ride uden sadel, hvor hesten gik rent og havde det godt. Men lige så snart hun lagde sadlen på igen, begyndte hesten at gå urent. Derfor begyndte Zoe at udforske mange forskellige former for sadler, for at finde en, der kunne fungere for hendes ridemakker. Men dette var ikke så nemt, som hun havde håbet på. Efter en lang søgen, fik Zoe lysten til at designe sin egen sadel, som ville passe hendes hest perfekt. Dette blev til den første Contact Sadel.

Zoe fortæller, at fra første gang hun lagde den ny-designede Contact Sadel på, var det et perfekt match, og hendes hest var glad og rengående igen. Efter denne oplevelse med sin egen hest, blev Zoe klar over, at det største problem for hendes hest var kopfjernet. Siden hen har hun fundet ud af, at kopfjernet kan give mange problemer hos heste. Det er blandt andet stivheden i kopfjernet, der for eksempel kan skabe problemer, når hesten skal løfte ryggen. Dette kan ske fordi, hesten bliver bredere i området, hvor kopfjernet sidder, når den løfter ryggen. Derfor kan det klemme, når hesten løfter sin ryg.

Oplevelser som hestemassør

Inden Zoe startede Contact Saddlery, var hun selv hestemassør og hendes interesse for hestens muskler har også været en drivkraft for at designe hendes egne sadler. Da hun kørte rundt til mange forskellige ryttere, opdagede hun, at der var noget som gik igen, hos mange af hestene.

“Flere gange så jeg at heste havde mærker efter deres sadler, og de havde nærmest fået ‘huller’ ned i deres muskler. Når de får sådanne huller, betyder det at musklen ikke arbejder som den skal.”

Da hun kørte rundt hos sine kunder, oplevede hun også nogle gange at rytterne brugte behandlere, som for eksempel hestemassører, til at lave symptombehandling. Med dette mener hun at, hestene havde problemer, som blev ved med at vende tilbage, og at nogle ryttere kom til at “glemme” at tænke over, hvad der kunne lægge til grund for, at hesten blev ved med at få de samme problemer.

Læs også: Dyrlæge: Derfor virker symptombehandling ikke

Bomløse sadler uden kopfjern. Både til dressur og spring. Foto: Contact Saddlery.
Contact Sadlerne kan bruges til både dressur- og springtræning. Foto: Contact Saddlery.

Når hesten reagerer, skal man ikke ignorere det

På grund af hendes egne erfaringer, understreger Zoe vigtigheden af hestens signaler. Hun mener, at man som rytter skal tage det alvorligt, når ens hest reagerer på, at sadlen bliver taget frem. Zoe lægger vægt på, at heste er ærlige og umiddelbare. Så når de ændrer adfærd, er der en grund til det. Heste bruger jo ikke deres kræfter på at “drille” eller “narre” os mennesker. De gør kun ting af en grund. Derfor skal man være opmærksom på hestens signaler og undersøge, hvis hesten bliver ved med at reagere.

Det rigtige udstyr

Zoe forklarer, at når vi putter udstyr på vores heste, kan det begrænse dem i deres bevægelsesmønster. Dette kan give problemer i ridningen, hvilket kan gøre hesten mindre samarbejdsvillig. Derfor er det meget vigtigt at man finder det rette udstyr til sin hest. Det rette udstyr er det, som er mest behageligt for hesten, og begrænser hesten mindst muligt. Når man har det rigtige udstyr, er hesten mere samarbejdsvillig og der opstår mere rideglæde hos hesten og rytteren.

Hestens sadel og hove er med til at skabe hestens bevægelsesmønster.

Zoe slutter af med en pointe om, at vi skal huske på, at sadler oprindeligt ikke er designet for hestenes skyld. Men for at det skal være behageligt for rytterne. Blandt andet derfor mener hun, at det er vigtigt at være omhyggelig med at finde det rigtige udstyr til sin hest, og først og fremmest at lytte til sin hest og alle de signaler den sender. Der er mange meninger i hesteverdenen om, hvad der er det rigtige udstyr, men det er altid hestens mening som tæller.

Læs også: Det fortæller hesten med sin mund

For at få mere information om Zoes bomløse sadler, kan du gå på opdagelse her:

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce