Om du har en stor varmblodshest, en lille shetlandspony, en ilter islænder eller noget helt fjerde, så er bomme et fantastisk værktøj i træningen af sin hest. Arbejdet over bomme er med til at aktivere en større del af hestens muskler, det sætter dens nervesystem og koordinationsevne på arbejde, og så kan det være med til at forbedre hestens balance. Sidst men ikke mindst skaber det ikke kun en fysisk, men også en mental afveksling for hesten, som kan være med til at holde dens motivation og gå-på-mod i arbejdet på ridebanen oppe.
Det skriver Pauline Preston, der er forfatter til bogen Bomtræning. Her får du et udpluk af nogle af de mange øvelser, du kan læse om i bogen. De tre øvelser, vi vil præsentere for dig, er alle sammen udviklet af Pauline og testet af forskellige typer heste. Øvelserne er forskellige i deres sværhedsgrader, men kan som udgangspunkt udføres af alle typer ryttere og heste.
- Lever af at undervise, holde kurser og foredrag om hestens biomekanik, bevægelse og fordelene ved forskellige typer bomtræning.
- Har en enorm passion for at få heste til at bevæge sig så godt og hensigtsmæssigt som muligt.
- Paulines interesse for bomtræning begyndte, da hun overtog en nabos to shetlandsponyer, Napoleon og Victoria, som hun skulle finde ud af, hvordan hun kunne træne og aktivere.
- Uddannet osteopat til heste og hunde med fokus på optimering af bevægelse og muskelbrug.
- Arbejder i hele landet, i Tyskland, Norge og Sverige og har både landsholdryttere og internationale ryttere som kunder.
- Arbejder på en ny bog om anatomisk optræning af hesten med træningstips og øvelser.
Trekanten
Sådan gør du
Læg bommene, så de former en trekant. Enden af den ene bom skal ligge oven på enden af den anden bom og så fremdeles. På den måde vil trekanten løftes op i forskellige højder, hvilket vil udfordre hestens hjernekoordination og nervesystem. Du kan også vælge at lave flere trekanter og lægge dem ved siden af hinanden for at gøre øvelsen sværere.
Hvorfor træne hestens nervesystem?
Hestens nervesystemet fungerer lidt ligesom et stisystem. Hvis hesten altid gør det samme og vælger den samme sti, er der masser af små stier, der gror til. Ved at gøre hesten opmærksom på de små stier og få den til at bruge disse i sit nervesystem, bliver hesten bedre og bedre til at bruge hele sin krop ensartet.
Niveau
Alle kan udføre denne øvelse, og den kan som udgangspunkt rides i alle gangarter. Er der flere trekanter, kan de kun rides i skridt, hvis hesten er urutineret, og i trav, når hesten har en vis rutine, da volten ikke er mere end 6 meter i diameter.
Zigzag
Sådan gør du
Placer bommene i et zigzag-mønster, så hver bomspids rører en anden bomspids, bortset fra den første og den sidste. Udfordr hesten ved at lave zigzag-mønsteret smallere i den ene ende end i den anden. Derved skal hesten tage mindre og mindre skridt for at komme igennem formationen. På den måde vil hestens koordinationsevne virkelig komme på prøve. For at gøre det endnu sværere kan du hæve bommene forskudt ved at lægge enderne oven på hinanden.
Gymnastisering til versade
Sådan gør du
Læg tre bomme i forlængelse af hinanden med cirka 10 cm mellem hver af bommenes ender. Læg derefter en bom på højre og venstre side af den midterste bom med en afstand på cirka 1 m. De yderste bomme fungerer som støttebomme. Din hest skal lave en blød slangelinje hen over de tre bomme, der ligger i forlængelse af hinanden, for at træne muskulaturen til at kunne lave en vellykket versade. Når du er kommet over med forparten, skal du allerede begynde at styre hesten tilbage over bommene igen, således at du får runding på hesten. Buerne skal være relativt små, men ikke mindre end at hele hestens krop er med i arbejdet. Uanset om det lykkes eller ej, så træner øvelsen noget, der er godt for hesten.
Niveau
Øvelsen kræver, at du har styr på din hest, og at du er i stand til at arbejde med forfinede signaler. Den bør som udgangspunkt udføres i skridt, men du kan vælge at fjerne støttebommene og forsøge i trav. Gør det dog først, når du føler, at du og din hest kan udføre en korrekt versade i skridt.
1. Bomtræning er både fysisk og mentalt krævende for hesten. Derfor kan du overveje at halvere træningstiden sammenlignet med, hvis du trænede uden bomme.
2. Afstanden mellem bommene skal som udgangspunkt ganges med to, hvis de skal rides i galop og ikke i skridt og trav.
3. Tilpas afstanden mellem bommene ud fra din hests træningsniveau. Jo større afstand, jo ‘fladere’ vil hesten bevæge sig, mens en kortere afstand vil give en mere opadgående bevægelse. Begge dele virker dog kun, hvis hesten har styrken til at bære sig, og derfor skal man altid være realistisk omkring dens træningsniveau.
4. Sæt kvaliteten i hesten, inden du lader den udføre øvelsen. Det vil sige, at tempo, rytme og vinkel skal være på plads et par meter inden øvelsens begyndelse. Som udgangspunkt bør man desuden ikke pille ved hesten, når den er på vej over bommene.
5. Det er en god ide at gøre det klart, inden man går i gang med træningen, hvilken type træning man gerne vil lave. Man kan inddele det i tre kategorier: fysio-øvelser, body-pump og dressur/smidighed.
Fysio-øvelser styrker balancen og typisk også de små stabiliserende muskler. Det gælder stort set alle øvelser, hvor hesten skal tænke over, hvordan den skal sætte sine ben. Brug skæve vinkler, mærkelige afstande og mixede farver.
Body-pump er øvelser med øget fokus på symmetri og kondition. Her ligger bommene lige, og de hæves let, så hesten skal løftes sig en smule, men ikke meget. Gentagelser og ensartethed er vigtigt.
Dressur-/smidighedsøvelser får hesten til at arbejde igennem hele kroppen dog med fokus på styrkelsen af forskellige muskelgrupper. Det drejer sig typisk om volteøvelser, zigzag og lignende formationer, hvor bommene bruges til at understøtte typiske dressurlignende og smidighedsgørende øvelser.