Lær din hest at smile ligesom Cassidy

I øjeblikket kører en viral trend, hvor ryttere landet over lærer deres heste at smile ligesom Cathrine Dufours snart topvallak Atterupgaards Cassidy. Derfor får du her en enkel og nem guide til at lære din egen hest at smile på kommando.

Målet er, at du på afstand kan løfte din finger eller sige en kommando, som gør at hesten vil løfte overlæben i et stort smil og holde den læben løftet. Dette er en naturlig adfærd, som heste gør som en refleks, når de lugter til noget sjovt. Nogle heste har virkelig fleksible læber, andre løfter dem kun en lille smule. Det varierer fra hest til hest.

Annonce

Husk at holde dine træningssessioner korte, men regelmæssige. Ideelt set bør du øve dagligt for at sikre, at din hest ikke glemmer hvad, du har lært den. Og husk, at nogle heste lærer hurtigere end andre. Det burde dog ikke tage længere end 14 dage til en måned før øvelsen er i hus.

Step 1

Sørg for at have din hests yndlingsguffer, stykker af saftige æbler eller andet, som får tænderne til at løbe i vand, i nærheden. Hesten bør have grime på og stå på staldgangen, så den ikke er distraheret af alt muligt andet.

LÆS OGSÅ: 10 ting, du ikke vidste om Atterupgaards Cassidy

Step 2

Tag yndlingsgufferen i hånden og stil dig foran hesten, mens du holder den over mulen. Lidt ligesom hvis du vil give en hest noget at spise over hegnet på folden. Hesten vil strække halsen og række ud efter godbidden. Du kan opmuntre den til at få en reaktion i læben ved at kilde den med godbidden under næseboerne. Så snart hesten løfter læben det mindste, belønner du den. Beløn hesten for selv den mindste reaktion. Brug også gerne stemme og klap til at fortælle den, at den gør det helt rigtige.

Step 3

Nu kommer det svære. Når hesten kan smile ved at du har en godbid på mulen, er det tid til at koble øvelsen til et tegn. Det kaldes associations-træning. Når hesten opfatter et tegn fra dig, udløser det en adfærd hos den, som den så i sidste ende modtager en godbid for. Du bestemmer selv, om du vil koble øvelsen på en verbal kommando, såsom “smil!” eller på en løftet finger, ligesom Cathrine Dufour gør. Alt efter om du vælger den mundtlige kommando eller hånden, er der to forskellige metoder herfra:

3.1.

Hvis du vil have din hest til at smile på din mundtlige kommando, skal du sige “Smil!”, hver eneste gang du træner øvelsen herfra. Det er meningen, at hesten skal fange, at øvelsen kobles op på en lyd, som forstærker en adfærd. Det kan tage lidt til før hesten forstår associationen, så gentagelse er nøglen til succes. Det kan også være, du er nødt til at tage et skridt tilbage i læringsprocessen, men selvom i tager et skridt tilbage, vil du hurtigt opdage, at det herefter går hurtigt.

Læs også: VM bliver uden Cathrine Dufour og Cassidy

3.2.

Hvis du vil koble øvelsen til din løftede finger, skal du søge for at hesten kan se din hånd. Husk derfor på hestens blinde vinkel lige foran den, for denne metode kobler jo øvelsen op på fagter med hænderne. Den nemmeste måde at få hesten til at forstå koblingen er ved at løfte pegefingeren op foran mulen på den, mens du holder godbidden med ringe- og tommelfinger. Efter du har gentaget dette nogle gange (og belønnet hesten, hver gang den smiler), begynder du langsomt at flytte hånden med den løftede finger længere og længer væk fra hovedet. Start med en afstand på et par cm og gentag de samme afstande mange gange indtil der lykkes.

Held og lykke!

Annonce

Læs også: Cathrine Dufour klar til at konkurrere i Saab top 10

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce