Det er langt nemmere at få hesten til at stoppe op med en sænket ryg, end det er at få den til at sætte sig bagtil og strække ryggen. Men fald ikke for fristelsen ved at vælge den nemme løsning, for i længden kommer du til at mangle kvaliteten for at kunne uddanne din hest videre. Her i artiklen kan du få træner Christina Holmbæcks bedste tips til indlæring af den perfekte parade.
Hvis dit mål med træningen af din hest er at lære den at sætte sig bagtil, løfte sin ryg, og at du kan samle den for lette hjælpere, så bør du ikke gøre dette:
- Klemme med dine knæ
- Læne dig tilbage
- Holde trykket på tøjlerne, når din hest er stoppet
”Jamen min hest stopper lige på stedet, når jeg netop gør de tre ting,” tænker du måske. Ja, for når man klemmer med knæene, så kommer der spænding i rytterens sæde, men det får også hesten til at spænde i ryggen. Og når man læner sig tilbage, kommer man til at presse hestens lænd ned. Det er ikke optimalt for hesten.
Rytterens opstilling kan med andre ord forhindre hesten i at kippe sit bækken og løfte sin ryg. For at holde balancen har hesten behov for at løfte sin hals og sit hoved, og det kommer rytteren til at forhindre ved at holde presset på tøjlerne.
Christina Holmbæck har undervist alle typer hestefolk i over 16 år. Hendes træningsmetode hedder ridekunst med lethed og er baseret på hestens biomekanik og moderne indlæringspsykologi. Målet er at få hesten til at gå i balance, og at rytteren kan indvirke med så lette hjælpere som muligt.
Læs også: Et vigtigt fokus punkt: Føles det skævt at sidde lige på din hest?
Paraden er en teknisk svær øvelse
Paraden kræver koordination og balance hos både hest og rytter. Det tager normalt lang tid før hesten kan gå ind i paraden helt rigtigt. Ved indlæring af paraden deler jeg normalt træningen op i to niveauer.
Niveau 1 – at forstå signalet
På dette niveau bør fokus ligge på, at hesten forstår signalet, og at den er så afslappet i kroppen som muligt. Her accepteres en ren ”mavelanding” ind i paraden. Det er altså okay, at hesten stopper med vægten på forparten og løfter halsen og hovedet op for at holde balancen.
Optimalt set skal hesten selvfølgelig have vægten tilbage på bagparten i paraden. Men hvis hesten er anspændt i sin overlinje, og man forsøger at drive den ind i paraden, så vil det øge spændingen og presse den længere frem på forparten. Hesten skal altså først lære at stoppe op og slappe af for et let tryk.
Niveau 2 – biomekanisk indlæring
På det her niveau er fokus på hestens biomekanik, altså hvordan dens holdning er på vej ind i paraden og i selve paraden. Målet er, at hesten kan sætte sig ind i paraden, strække hele sin overlinje og søge frem og ned til hånden.
Forudsætningerne for, at hesten er klar til dette niveau er, at den er afspændt, at den kan gå versade og traversade, og at den kan samle sig uden at spænde i overlinjen og uden at korte sin hals.
- Bliv fremme i overkroppen, så du har vægten fremme på dine inderlår, i stedet for nede i hestens lænd.
- Slap af i dine knæ, hofter og fødder (specielt hvis du har bøjler på), så du ikke får din hest til at spænde i sin ryg.
- Tag en let kontakt i begge tøjler. Kort eventuelt dine tøjler, så du ikke kommer til at trække dine albuer tilbage. Det gør dine hænder hårde i kontakten.
- Husk at trække vejret.
Tæl til 3
Det er nemmere for din hest at forstå, hvad du ønsker af den, når du er konkret i dine signaler. Når du giver signalet til paraden, så forstil dig, at du først bremser den ene forhov og så den anden forhov, og så snart din hest står, så skal du huske at slippe presset på begge tøjler.
Hvis din hest har svært ved at stoppe
Hvis din hest ikke stopper for dit lette tryk, så skal du undgå at trække hårdere og hårdere. Det vil normalt få hesten til at gå imod trykket i stedet for at stoppe op.
Løft i stedet den ene hånd højt, og hold stadig et ens tryk på begge tøjler. Det vil få din hests nakke til at rotere en lille smule, hvilket forhindrer den i at gå imod trykket med hele sin krop. Og så er det langt mere skånsomt end at trække hårdere i underkæben.
Hvis din hest stadig ikke er nem at stoppe, så vil jeg anbefale dig at træne paraden fra jorden af.
Parade fra jorden
Når du vil lave en parade fra jorden, kan du eventuelt lægge ud med at trække hesten på hovslaget. Så er det nemmere for din hest at forstå signalet, fordi den ikke kan træde ud til siderne.
Brems let på begge tøjler, imens du følger med din hest. Hvis du selv bremser op før din hest, kommer du til at trække i biddet. Stop derfor selv først, når din hest stopper. Husk at anerkende din hests reaktion, når den stopper: Slip tøjlerne, træk vejret, vær selv afslappet i kroppen og stryg den på halsen.
Du kan gøre det endnu nemmere for din hest, hvis du udfører paraden samme sted. Når du kan se, at din hest forstår signalet, så kan du udfordre den ved at træne paraden forskellige steder og uden støtte fra barrieren eller hegnet på banen.
Hvis din hest ikke reagerer på det lette tryk, kan du også fra jorden løfte den ene hånd op. Hold stadig et ens tryk på begge tøjler, og slip så snart din hest stopper op.
Eksperimentér med trykket
Eksperimenter med trykket med dine hænder. Hvis du trykker for let eller for hårdt, så vil din hest fortsætte med at gå. Find det tryk, din hest finder det lettest at reagere på. Og tænk hele tiden mod dit mål: at hesten kan stoppe for et ultralet tryk.
Læs også: Lær din hest tricks: 5 sjove, du let kan træne med din (ung)hest
En af de vigtigste nøgler til den videre uddannelse
Paraden er en af de vigtige nøgler til resten af jeres uddannelse. For at du kan lære din hest den korrekt, skal du træne din hest på det niveau, den er klar til. Du kan opleve nogle udfordringer undervejs, men mist ikke modet.
Din hest krøller halsen sammen
Krøller din hest halsen sammen og fortsætter med at gå, når du giver signalet til paraden?
Fortsæt alligevel med at holde trykket. Hvis du slipper, så har din hest lært at opgaven er at krølle halsen sammen for at få trykket til at forsvinde. Se derfor bort fra, at din hest går bag lod lige nu, og hold presset indtil din hest står stille.
Din hest drejer rundt i paraden
Hvis din hest har en dårlig balance, kan du opleve, at den drejer rundt idet, du beder den udføre paraden.
Når du rider ind i paraden så hold så vidt muligt din hests hoved rettet mod det samme punkt hele tiden. Det er sværere for din hest at gå rundt, når dens hoved hele tiden bliver rettet lige. På den måde kan du undgå, at forparten eller bagparten falder til en af siderne.
Du skal også være super opmærksom på dine hænder. Din stærke hånd kan godt være skyld i, at din hest ikke stopper lige, fordi den trækker lidt mere end den anden. Observér derfor, om din hest altid går til højre eller venstre, når du giver signalet. Juster trykket i dine hænder, så din hests hoved altid forbliver lige foran dig.
Din hest går frem, så snart du slipper tøjlerne
Der kan være to grundlæggende årsager til, at hesten går frem, når tøjlerne slippes. Enten tror den, at den skal gå frem. Eller også har den en dårlig balance og vælter derfor fremad.
Løsningen på begge udfordringer er at gentage signalet til parade, indtil hesten bliver stående.
Hvis din hest har meget svært ved paraden, så vent lidt med at gå videre. Hesten skal opleve, at det er rart at stå stille, og at den godt kan holde balance, imens den står.
Du kan eventuelt tælle til 5 eller 10, før du starter igen. Hvis din hest er meget utålmodig, skal du selv helst nå at give signalet til at gå frem igen. Med tiden vil det blive nemmere for hesten at stå stille og trække vejret.