At lære en hest tricks er altid sjovt – og det skal det blive ved med at være. Det er især en god mulighed, når I trænger til variation, eller hvis din hest er ung eller af anden årsag ikke kan rides. Vi har fundet godbidderne frem og giver dig her fem sjove tricks, som du relativt nemt kan lære din (ung)hest.
Læs også: Tips til vellykket bomtræning: Forberedelse er altafgørende
Alle tricks i denne artikel er illustreret og forklaret af en læser, Christine Larsen, som sammen med sin unge haflinger elsker at øve tricks på ridebanen. Du kan følge Christine på Instagram på @christine.fogh.
Trick 1: At kysse
Dette er et forholdsvis let trick at lære hesten. Den giver en god fornemmelse for, hvordan du og hesten lærer sammen. Derudover stiller det ikke så store krav til hestens kunnen i forhold til andre tricks.
Sådan trænes tricket
- Hold en godbid op foran din egen mund, mens du giver dit signal. Giv både et fysisk signal – for eksempel at pege med en finger mod din mund – og et verbalt signal som for eksempel ”kys”.
- Når hesten nærmer sig din mund for at få fat i godbidden, giver du godbidden med modsatte hånd. På den måde lærer din hest at gøre tricket uden, at du skal stå med godbidden foran munden hver gang. Til sidst kan du altså nøjes med at pege på din mund og sige “kys”.
Trick 2: At smile
At få hesten til at lære at flehme – det vi også kalder for et smil – er både sødt og sjovt. Men det kræver også lidt tankevirksomhed fra din hest. Alle heste kan lære det, hvis bare man er tålmodig nok.
Sådan trænes tricket
- Hav en godbid i hånden, mens du peger på mulen og op i luften, sådan at du allerede fra begyndelsen sætter en kommando på. Det er vigtigt, at kommandoen er den samme igennem processen. Ellers skal man til at genlære hesten tricket med et nyt signal.
- Når hesten løfter overlæben for at række ud efter godbidden, skal den roses og belønnes.
- Som hesten begynder at forstå, hvad det går ud på, kan du begynde at forlænge den tiden, hest skal holde overlæben oppe. Dette gør du ved at blive ved med at give signalet, indtil hesten har holdt overlæben oppe i den ønskede tid. Her er det vigtigt, at man tager små skridt, og altså ikke forventer, at hesten kan holde læben oppe i mange sekunder allerede de første par gange, de øves.
- Længere henne i processen kan du vælge at tage en godbid i den modsatte hånd, så hesten ikke ”behøver” en godbid for at kunne udføre tricket, men får belønningen efterfølgende.
Trick 3: At indparkere
Dette trick er supernyttigt også for den unge hest – den skal jo formentlig tilrides på et tidspunkt. Det kan både være farligt og irriterende at have en hest, der egenrådigt går afsted, når du forsøger at skulle op på den.
Sådan trænes tricket
- Stil dig på en skammel.
- Læg ud med at rose hesten, hver gang den søger din opmærksomhed, imens du står på skamlen.
- Når hesten har regnet associationen mellem skammel og godbid ud, kan du begynde at ”rette” hesten ind – altså kræve at den stiller sig, så du ville kunne komme op på den.
- Ret hesten ind, som du gerne vil have den, og byg på med mindre og mindre signaler.
- Til sidst vil hesten gøre det uden problemer, når du beder den om det.
Trick 4: At bakke
Et andet sjovt trick er at lære hesten at bakke, imens du går langs siden af den. Det er altid praktisk at kunne få sin hest til at bakke på kommando. Hvis du kommer lidt tæt på hestens bagpart skal du naturligvis huske at passe på dig selv.
Sådan trænes tricket
- Stå med hesten med et træktov i dens grime.
- Ryst tovet fra side til side, gradvist hårdere og hårdere, til hesten responderer med at gå baglæns. Ros den.
- Gør det nogle gange, imens du begynder at bevæge dig længere ned ad hestens krop. Sådan lærer hesten at kunne bakke, selvom du ikke står ved dens hoved eller skulder.
- Når du på et tidspunkt når helt ned til hestens bagdel, kan du sætte et signal på samtidig med, at du svinger en smule i tovet. Det kan for eksempel være et signal, hvor du klapper to gange på hestens bagpart.
- Når jeg til sidst kan nøjes med at klappe hende og hun bakker mod mig, smider jeg tovet, og øver tricket uden tovet – naturligvis på en lukket bane eller fold.
Trick 5: At lægge sig ned
Det er bestemt muligt at lære sin hest at lægge sig på kommando – også selvom det ikke er en hund. Det kræver fremfor alt, at man kender de situationer, der naturligt vil få hesten til at lægge sig, og bruge dem som værktøjer i træningen. Dette trick tager lang tid at lære hesten, og det kræver enormt mange gentagelser. Men: Hvor der er vilje, er der vej.
Sådan trænes tricket
- Et godt værktøj er at gøre hesten våd, så den får lyst til at rulle sig. Spul den over eller gør den våd med en svamp og luk den ud et sted, hvor den godt kan lide at rulle sig. Gør det gerne et stille sted uden alt for mange forstyrrelser til at begynde med. En fold uden andre heste eller en tom ridebane er ideelt, hvis din hest ikke har noget imod at være alene.
- Når du kan se, at hesten lægger an til at skrabe og tage hovedet ned, laver du det signal, du gerne vil have, at hesten forbinder med at skulle lægge sig. Du kan for eksempel trampe lidt med fødderne og gå lidt ned i knæ samtidigt med, at du siger “læg dig” eller “down”.
- Når hesten lægger sig ned for at rulle sig, skynder du dig at give den en godbid, mens den endnu ligger ned. Kan du ikke det, så gør det i stedet lige så snart, den har rejst sig.
- Som den begynder at blive mere komfortabel med at ligge ned omkring mennesker, kan du ”afbryde” den, når den tager hovedet ned og skraber, og give den en godbid. På den måde lærer den, at det ikke bare er fordi, den ruller sig, at den får en godbid, men at det er selve det at lægge sig, det handler om.
- Giv eventuelt hesten mange godbidder, imens den ligger ned. Så finder den nemlig ud af, at jo længere tid den bliver liggende, jo flere godbidder får den – og derved bliver den tryg ved det.
- Lidt efter lidt kan du prøve at rejse dig mere og mere op, så du til sidst kan stå ved siden af hesten, mens den ligger ned.
Husk at holde arbejdet ved lige, når du vil lære din hest tricks. Træn det ikke længere tid end 10 minutter ad gangen. På den måde undgår du, at hesten begynder at kede sig.
Læs også: 9 sjove tricks til stalden, som du ikke selv har tænkt over