Distanceridning er for alle: Udfordrer ekvipagen i det fri på flere niveauer

Godt nok siger man, at distanceridning er marathon for heste, men disciplinen er bestemt ikke kun for ekvipager, der vil ud på rigtig lange ridt på 42 km eller mere. Helt kort fortalt er distanceridningen en disciplin, hvor du og din hest kan få lov til at ride en skøn tur i nye omgivelse på mere eller mindre svære niveauer. Her på redaktionen synes vi, distancesporten fortjener at blive fremhævet som en skøn, udfordrende og samtidigt mild stævneform, hvor alle kan være med.

Annonce

At fuldføre er at vinde

Noget af det særlige ved distanceridning er, at man i de såkaldte clear round-klasser vinder, når bare man fuldfører inden for en forholdvis bred tidsgrænse. Tanken om at det at fuldføre er at vinde, kender vi for eksempel fra sløjfestævner i spring og dressur. Gennemfører man inden for tidsgrænsen, får man en rosette. Dog betyder det ikke, at der ikke kan være noget på spil for de rigtig konkurrencemindede. Der findes nemlig også idealtidsklasser, hvor vinderen er den, der kommer tættest på idealtiden.

Læs også: 4 grunde til, at enhver hest fortjener at ride i naturen

Som military-terrænridning uden forhindringer

For at skære det lidt ud i pap kan man sige, at distanceridning er lidt som terrænridningen under et militarystævne, blot uden forhindringer. Og dog. Nogle ruter rummer nemlig naturlige forhindringer som for eksempel små bakker, skråninger og grøfte, hvor det dog altid er muligt at ride udenom.

Distanceridning
Distanceridning er en disciplin, der findes på L-, M- og S-niveau ligesom de øvrige discipliner under Dansk Ride Forbund. Foto: Arkiv.

Disciplinen rummer alle typer klasser; helt fra en LD (let) på få kilometer og med en lav gennemsnitsfart til lange distancer med en høj gennemsnitfart som for eksempel MA (middelsvær) og SB (svær). De lave klasser har en lav tidsgrænse, som kan nås ved skridt, trav og måske en enkelt galop, mens de svære klasser kræver længere strækninger i høj fart for at nå tiden.

Hav det udstyr på, du har lyst til

Det er bemærkelsesværdigt ved distancesporten, at du – i hvert fald herhjemme i Danmark – kan give dig selv og din hest stort set det udstyr på, du har lyst til. Der er ingen krav til, hvordan underlaget skal se ud eller hvilket bid, du må ride med, hvis du gør det. De eneste krav er, at du skal have en ridehjelm på, og at din hest skal bære en eller anden form for sadel samt hovedbeklædning. Det er næsten valgfrit, hvordan hesten tømmes op (også bidløst). Man må dog ikke ride med nogen former for hjælpetøjler undtaget en martingal. Du kan med andre ord give din hest lige det underlag, de gamacher og den trense på, som du har lyst og mener den føler sig bedst tilpas i.

Annonce

Læs også: Læser: Vi har få steder i naturen, vi må ride – så vi skal passe på dem

Fokus på hestens ve og vel

Distanceridning udmærker sig desuden ved at have et enormt fokus på hestens ve og vel. En dyrlæge står således klar til at undersøge hesten både før og efter et distanceridt – det er simpelthen et krav for at kunne deltage og gennemføre. Det gælder også ved de små klasser. Her undersøges hestens åndedræt, hjerterytme, bevægelsesmønster og temperatur med mere. Ved de større klasser er der også kontroller undervejs i ridtet. Af samme årsag kan det være lidt dyrere at starte distancestævner end for eksempel dressur- og springstævner.

Online distancestævne den 19.-26. juni

Hvis du godt kunne tænke dig at prøve kræfter med distanceridning i vante omgivelser, så kan du ofte deltage i virtuelle stævner. Læs om alle online distancestævner på Facebooksiden Online distancestævner. Faktisk kan du allerede komme i gang den 19.-26. juni. Her rammer digitaliseringen nemlig Vestegnsridtet 2021, som altså afholdes digitalt. Du kan ride hjemme i vante omgivelser eller køre et sted hen, hvor du gerne vil ride. Stævnet arrangeres af Vestegenens Rideklub, og du kan selvfølgelig være med uanset niveau og uanset, hvor i landet du bor. Distanceridtet skal trackes og herefter indsendes til rideklubben.

Fysisk distancestævne i Vestskoven

Vestegnsridtet 2021 bliver også afholdt som et fysisk distancestævne. Det finder sted søndag den 27. juni 2021 – altså efter onlinestævnets afslutning. Her afvikles distriktsmesterskab for distrikt 1 i LB-klassen. Selve stævnet vil løbe af stablen i Vestskoven i Taastrup og Albertslund med start og mål på Vestegenens Rideklub i Taastrup.

I alt er der seks klasser: Den korte klasse er på 7 km. og er for dem, der gerne vil ride distance for første gang. Til de meget erfarne ryttere er der den længste klasse på hele 68 km. Vestegnsridtet er med andre ord et lysende klart eksempel på, at distanceridning er for alle.

.

Læs også: Kender du reglerne for ridning i naturen?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce