Sådan vasker du dine vinterdækkener selv – do’s & dont’s

Inden længe når vi til det tidspunkt på året, hvor de fleste hesteejere pakker de tunge, mudrede og ildelugtende dækkener væk og begynder at tænke over, hvornår og hvordan de skal vaskes. Mange hestefolk får vasket dækkenerne ude, men du kan faktisk også vaske dem selv. Her har vi lavet en guide til, hvordan du bedst og nemmest vasker dine dækkener i din egen vaskemaskine, uden at hverken dækkenerne eller maskinen dør en langsom og pinefuld død.

Annonce

Læs også: Studie: Heste kan selv fortælle, om de vil have dækken af eller på

Forarbejdet

Start med at give dine dækkener en ordentlig omgang med en stiv børste. Det er tvingende nødvendigt at få så mange hår og skidt af som muligt af hensyn til hygiejnen og levetiden på din vaskemaskine. Se det som en god workout, hvor du får pulsen op og hårene af. Hvis din hest har afsat halvdelen af ‘vinterfrakken’ i dækkenforet, kan du også lægge dækkenet ned på jorden og give det en ordentlig omgang med en gulvskrubbe. Det er faktisk ret effektivt, skulle vi hilse at sige.

En gammel sok er guld værd

Du kender sikkert til BH-bøjler, der sidder fast i tromlen. Det samme kan ske med stropper og spænder på dækkenet. De er også ret tunge og kan risikere at ødelægge vaskemaskinen, hvis ikke du tager dine forholdsregler. Et godt tip er at bruge et par gamle sokker, som du pakker stropperne ind i og binder med et stykke gavebånd.

Ingen skyllemiddel og ingen centrifugering

Det er vigtigt, at du ikke bruger skyllemiddel, da det kan nedbryde og skaderoverfladestrukturen og hermed ødelægge åndbarhed og vandtæthed i dækkenet. Lad desuden være med at sætte vaskemaskinen på den høje centrifugering, for så slider du på dækkenets overflade.

Imprægnering

Brug vaskepulver uden parfume og sæt gerne vaskemaskinen på et program med ekstra skylning og pletfjerning. Mange rideudstyrsbutikker og byggemarkeder som for eksempel Jem & Fix og Harald Nyborg sælger vaskemiddel med imprægnering. Husk, at dækkenet skal som regel skal være rent, før du vasker med imprægnering. Imprægnering fås også som spray, som du kan påføre efter vask. Det kan også købes billigt i byggemarkeder. Sørg for at dækkenet er helt tørt, før du sprayer det på.

Annonce

Eftervask

Når vasken er færdig, bør du eftervaske med et stykke tøj eller lignende, som kan tåle kogevask. Vask ved over 60 grader, så du dræber bakterier og brug eventuelt også et rengøringsmiddel, så du er helt sikker på, at tromlen er ren.

God fornøjelse med dine dækkener!

Læs også: Derfor er din hests dækken en bakteriebombe

Artiklen er oprindelig bragt i maj 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce