Tanken om at arbejde med heste udenfor Danmarks grænser kan virke dragende for mange ryttere. Uanset om du drømmer om at ride ture med turister på Island, genne får til hest i Australien eller noget helt tredje, så er der en masse ting, du bør overveje, før du kaster dig ud i det helt store udlandseventyr med hestene. Vi har samlet en række gode råd her, men vi hører også gerne fra dig som læser, hvis du har en god historie fra udlandet, hvor du har arbejdet med heste – eller hvis du blot har gode tips til, hvad man skal (og ikke skal) gøre.
Form
Hvordan vil du gerne arbejde med heste? Du kan enten vælge at tage af sted på en måde, hvor du tjener penge, du kan arbejde frivilligt mod kost og logi, eller det kan være for at forlænge dit visum. Derudover skal du gøre op med dig selv, om du eksempelvis vil redde misrøgtede heste, træne heste, være guide, hjælpe til på en farm eller noget helt femte.
Læs også: Frivilligt arbejde med heste – i Danmark og i udlandet
Mere end bare ridning
Selv om det kan se idyllisk ud at være guide på Island eller træne heste i Australien, så skal du huske, at der som regel også følger staldarbejde med. Helt på samme måde som i Danmark. Nu kan du bare lave staldarbejdet under enten koldere eller varmere himmelstrøg. Et godt fif er ikke at forvente at komme til at ride, medmindre det selvfølgelig er aftalen. Men det er altid bedre at blive positivt overrasket end skuffet.
Sprog
Tænk over den – potentielt – sproglige barriere. I langt de fleste lande kan du naturligvis klare dig et langt stykke hen ad vejen med engelsk. Alligevel kan det dog være en fordel, hvis du lige sætter dig lidt ind i både landets sprog og kultur. Du kan med fordel øve dig i sproget på Duolingo.
Læs også: Hestetermer: Hvad hedder det på engelsk?
Kultur
Kulturen være meget forskellig fra den, vi kender i Danmark. Det gælder både generelt, men også inden for hesteverden. Man kan have forskellige måder at holde, træne, fodre og passe heste på, som kan være meget anderledes end herhjemme. Vær åben for forskelligheder, og forsøg at sæt dig ind i deres prioriteringer, muligheder og begrænsninger. Måske du kan lære noget nyt – eller de kan lære noget af dig og den måde, vi har hest på herhjemme?
Økonomi
Hvis du vælger at tage af sted på en måde, hvor du få løn, gør du klogt i at sætte dig ind i, hvordan ting som banker, skat og lignende fungerer i det land. Der er stor sandsynlighed for, at du skal oprette en bankkonto og et lokalt telefonnummer for at kunne modtage løn. Sørg også for at have en vis opsparing med, da der kan være ting og oplevelser, du ønsker at bruge penge på.
Hvis du bor ved en værtsfamilie, kan det også være, de tilbyde at tage dig med på ture. Det vil ofte være til ting, som du næppe selv havde fundet i guidebøgerne.
En fordel ved at arbejde med hestene er, at du ofte ligger mange timer med dem. Der kan være langt til steder, hvor man kan bruge penge. På den måde behøver det ikke blive en dyr måde at rejse ud i verden på.
Kørekort
Det kan være en stor fordel at have et kørekort, hvis du rejser til udlandet for at arbejde med heste. Mange steder bruger man biler og andre køretøjer til at komme rundt på gårdene, fodre hestene og komme frem og tilbage fra stald til hjem, som måske ikke ligger lige op ad hinanden. Ofte er der ikke lettilgængelig offentlig transport, og nogle steder vælger simpelthen ansøgere fra, hvis ikke de har et kørekort. Det er en fordel at have kørekort til manuelle biler og ikke blot automatiske, så du kan køre begge dele. Et trailerkørekort kan også være godt givet ud.
- Find inspiration på Facebook: Work with ICELANDIC HORSES in Iceland/Europe/Asia/USA/Canada/Australia, Work with ICELANDIC horses in Iceland elle prøv sider fra det land, du gerne vil til.
- HelpX, Workaway, WWOOF.
Det kan godt være pengene værd at betale for et medlemskab af en form for forening, som netop hjælper med arbejde i udlandet. Det kan give bedre kommunikation, konkrete aftaler samt muligheden for, at der også er andre ligesom dig selv, som du kan sparre med. Husk, at du altid kan spørge andre –det er sjældent, du er alene med dine mange spørgsmål!
En tur til udlandet – med eller uden heste – kan være både spændende, udfordrende og hårdt, men mest af alt en oplevelse for livet! Og pas på, du ikke kommer hjem med en hest (eller to) i bagagen!