Effektive springbaneøvelser

At træne forskellige springbaneøvelser kan være en fremragende hjælp for hest og rytter til at arbejde med balance, styrke, koordination, rytme og tillid. I denne artikel kan du finde inspiration til din egen træning i de følgende tre øvelser, som kan tilpasses forskellige niveauer.

Små spring og cavaletti er en effektiv måde at gymnasticere hesten på samt forbedre rytterens sæde, hvilket er en fordel for alle ryttere, ikke kun springryttere. Træning med bomme og spring aktiverer muskler i hestens ryg og bagpart, som normalt ikke bruges under andre træningsformer. Derfor er det en fantastisk måde at udfordre hestens krop og opbygge fysisk styrke på, samtidig med at man træner sindet.

Træning med flere spring eller bomme i træk er en god måde at teste eller forbedre rytterens reaktionstid og færdigheder samt hestens koordination og rytme i galoppen.

LÆS OGSÅ: Lette bomøvelser – for enhver hest  

Annonce
Gymnastikspringning

Krav til denne øvelse:
Denne øvelse består af en række spring, der er placeret tæt på hinanden, uden plads til et galopspring imellem. Hesten bevæger sig derfor direkte fra det ene spring til det andet. Mindst tre spring eller cavaletti udgør en gymnastiskøvelse, men der kan tilføjes flere eller laves en blanding af både bomme og cavaletti.

Forskellige sværhedsgrader:
At sætte to til tre cavaletti, bomme eller små kryds i en lige række er en god start, hvis øvelsen er ny for hesten. Hvis det føles let, kan sværhedsgraden øges ved at tilføje flere spring, hæve springene eller arrangere dem på en buet linje.

Resultat:
Ikke alle heste har lige nemt ved denne øvelse, nogle har tendens til at sætte farten op. Hvis hesten løber for hurtigt, kan det hjælpe at udvide afstanden mellem springene og placere bomme mellem dem for at skabe en rytme. Eventuelt kan det hjælpe at stoppe op mellem springene for at få en hurtig hest til at sætte farten ned og fokusere på rytteren igen.

Spring på en lige- og diagonal linje

Krav til denne øvelse:  
Denne opstilling er en blanding af en lige linje af spring kombineret med en buet linje mod det sidste spring. Der skal mindst tre spring til denne øvelse, men en idé er at tilføje et cavaletti i begyndelsen eller bomme imellem. En mulig opstilling er en cavaletti og et kryds uden plads til et galopspring imellem og derefter et spring med et galopspring imellem. Disse spring sættes på midterlinjen mellem A og C efterfulgt af et spring på hver side; et mod højre og et mod venstre. Dette kan være et enkelt spring eller en oxer. Vi anbefaler at have mindst to eller tre galopskridt mod det sidste spring for at få den rigtige vinkel.

Forskellige sværhedsgrader:  
Kombinationer af denne øvelse
Tag alle lige spring ned ad midterlinjen, og fortsæt derefter til springet til venstre eller højre. Start forfra og tag den anden side denne gang.

Tag de lige spring, og fortsæt derefter til springet mod højre side. Fortsæt i en cirkel på venstre volte og tag det venstre spring fra den modsatte side. Lav øvelsen den anden vej rundt, idet du tager det venstre spring og derefter det højre spring fra den modsatte side.

Tag alle lige spring, og fortsæt derefter over springet på højre side. Fortsæt i en volte til venstre og tag det venstre spring og derefter tilbage over de lige spring ned ad midterlinjen. Lav øvelsen den anden vej rundt, idet du tager det venstre spring først og fortsætter til højre.

Resultat: 
Denne øvelse træner koordination og reaktion. Den træner dit øje for springene og hjælper dig med at planlægge den perfekte linje for det bedste afsæt. Det er en god måde at få mange forskellige tilgange ud af et enkelt set up.

Foto: Trine Bjørn Puggard
Afstande
Disse afstande er vejledende, og husk, at enhver hest er individuel, samt at afstandene varierer med højden på springene. Det gennemsnitlige galopspring for en hest er 3,60 meter og 3 meter for en pony. De følgende afstande er mellem springene, så hesten har tilstrækkelig plads til at lande og sætte af.

Hest:
1 galopspring = 7,10m – 8,00m
2 galopspring = 10,30m – 11,00m <
3 galopspring = 14m – 15m

Pony:
1 galopspring = 7,00m – 7,50m
2 galopspring = 9,80m – 10,30m
3 galopspring = 13,20m – 14,20m

Tre spring på en volte

Krav til denne øvelse:  
Til denne øvelse skal rytter og hest være i stand til at galopere ensartet og afslappet på en volte samt kunne springe på en buet linje. Der er kun tre spring, og træneren eller rytteren bestemmer selv, om der skal bruges enkeltspring, oxer eller en blanding. Springene er placeret på en volte, enten lidt forskudt eller alle på samme linje.

Forskellige sværhedsgrader:
Juster højden på springene efter niveauet. Størrelsen af volten påvirker også sværhedsgraden, jo mindre volten er, jo sværere bliver det. Mens rytteren galopperer på volten, vil han/hun nu tage hvert andet spring og passere uden for det spring, der er udeladt. Dette kræver, at hesten lytter nøje til signalerne fra rytteren og koncentrerer sig om opgaven. Øvelsen udføres både på venstre og højre volte. Start med lavere spring og hæv dem, hvis det føles let.

Resultat: 
Denne øvelse er god til at koordinere hesten omkring springene, især hvis den er lidt frisk og trækker hen mod dem. Hvis det ikke føles rigtigt at tage et spring, er det altid muligt at skippe et spring og tage det næste spring uden at få hesten til at føle, at den løb forbi det, da det er en del af øvelsen at skifte mellem at tage og passere springene. På en springbane kan der være spring på en buet linje eller efter en volte, og det er en god måde at øve det på.

Foto: Trine Bjørn Puggard

Springbaneøvelser er en fantastisk træningsform til at forbedre hestens styrke og balance, uanset højde. Bomme og cavaletti kan integreres i enhver hests træning. Det er ikke nemt at tillære sig det korrekte tidspunkt for afsæt samt vurdere afstanden til springet. Men det en vigtig og brugbar øvelse at kunne regulere længden af et galopskridt samt holde en ensartet rytme. Dette kan hjælpe til at forbedre andre former for træning, såsom dressur. Ved at justere afstanden mellem bomme, cavaletti og spring kan I øve jer i at forkorte eller forlænge travskridt eller galopspring. Det kan være nyttigt at tælle skridt højt og få hjælp fra en træner eller anden, som kan justere afstanden under træningen. For at forbedre rytterens og hestens reaktionstid og tempo kan der tilføjes travbomme som en del af banen for også at øve overgange. Dette fremmer smidighed og opmærksomhed hos hesten.  

LÆS OGSÅ: Brugbare bomøvelser til enhver hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce