En gang hestepige – altid hestepige

For mange er ridning en hobby, man starter til som barn, men igennem livet kan der være flere årsager til, at man vælger at holde en pause fra hestene eller helt stoppe. I teenageårene kan der pludselig komme andre ting, som er mere interessante, og gennem voksenlivet kan både uddannelse, økonomi, job og familie gøre det svært at have med heste at gøre.  For nogle bliver det et definitivt farvel til duften af halm og den bløde hestemule. 

Annonce

Heldigvis er der også mange ryttere, som ender med at genoptage deres passion for hestene. En af dem er 28-årige Sissel Møller. Hun er netop startet med at ride igen efter cirka 11 års pause – og hun har absolut ikke fortrudt det! 

Hvornår begyndte du at ride?

Jeg startede med at ride som 4-årig til sådan noget miniridning. Jeg er ikke vokset op med heste, og mine forældre er heller ikke hestemennesker. Jeg blev grebet af det, og jeg havde Wendy-blade og hesteplakater over ALT på mit værelse!  

Jeg begyndte ret hurtigt at plage om min egen pony, og jeg kan huske, at jeg engang låste mig inde på mit værelse og skrev en seddel til mine forældre om, at jeg først kom ud, når jeg måtte få en pony. Det fik jeg så som 9-årig. Den var virkelig strid, og jeg var ofte lige nede at kysse jorden. Herefter havde jeg en masse år med forskellige ponyer, fordi jeg også udviklede mig som rytter. Jeg nåede at starte distriktsttævner, og jeg havde bare en rigtig god ponytid! Det var jo al min fritid, som gik med hestene. På en dag red jeg nogle heste for en travtræner, så tog jeg på rideskolen og red min egen, og så trænede jeg også gerne 2-3 andre heste bagefter.  

Igennem min ponytid har jeg nok haft en fire til fem forskellige ponyer, som jeg har kunne udvikle mig sammen med. Min første pony var en udfordring, og jeg var nødt til at lægge meget arbejde i den som helt ung, men vi endte faktisk med nogle helt fine resultater til stævner.  

Toscha var Sissels første pony. Hun var en blanding af islænder og araber, og de nåede at ride LC og LB dressur. Foto: Privat.
Barrichello var en dansk sportspony, som Sissel have store stævneplaner med, men han fik desværre kodeledsbetændelse og måtte aflives. Foto: Privat.

Hvad fik dig til at stoppe?

Jeg stoppede, da jeg var omkring 17 år, og jeg var faldet for aldersgrænsen til at ride pony. Kort forinden havde jeg fået en stjernepony, som virkelig var den, jeg skulle nå til tops med. Den fik desværre kodeledsbetændelse og måtte aflives. Jeg nåede at ride P-klasser til distriktstævner på Barrichello, før han blev skadet. 

Derefter købte en af de ponyer, som jeg havde haft i træning, og den kom faktisk op at gå LB i dressur. Da jeg ikke kunne ride pony mere, red jeg en hoppe lidt, fordi ejeren var gravid, men det var bare ikke det samme – hverken at ride hest eller vide, at det ikke var min egen. Jeg red mod de voksne, og det var bare noget andet end dengang, jeg red pony og brugte alt min tid i stalden.   

Derudover gled min bedste ponyveninde og jeg også lidt fra hinanden i de år – og så kom der fester ind i billedet. Lige pludselig var det meget sjovere at stå på dansegulvet og drikke en Mokaï, end det var at ride. Det var bare heller ikke sjovt at stå i stalden søndag morgen med tømmermænd. Jeg har altid været bevidst om, at jeg ikke vil gøre tingene halvt, så derfor stoppede jeg med ridningen på det tidspunkt.  

Læs også: Ponyfar: 10 ting, du har erfaret som forælder til en hestetosse

Hvorfor genoptog du ridningen?

Siden jeg holdt op med at ride, har jeg været lidt med ude ved mine veninders heste, så det er ikke fordi, jeg slet ikke har siddet i sadlen de seneste år. De seneste år har løb, cykling, mit job som influencer, arbejde og familie bare fyldt rigtig meget. Jeg har en coach, som jeg snakker med for at blive den bedste udgave af mig selv, og vi har snakket om, at jeg skal gøre mere af det, som gør mig glad.  

Løb er en stor del af mit liv, men jeg har ikke lyst til at gøre det på højt plan længere. Så manglede der et eller andet i min hverdag. Jeg ville gerne søge efter nogle nye værdier, og hvad jeg ellers gerne ville bruge min tid på. Jeg troede egentlig ikke, at hestene sagde mig det store længere – indtil jeg var på dyrskue, hvor jeg kunne mærke, hvor meget jeg savnede hestene! Jeg ved ikke, hvad der var sket, siden jeg blev så grebet af det der. Måske jeg bare har mere ro i mig selv lige nu.  

Jeg gik hjem og skrev et opslag på en Facebook-gruppe for parter og lignende omkring Horsens. Kort efter kom jeg i kontakt med Nina, som havde to heste, der trængte til at blive redet. Nu har vi været i gang i 2,5 uger, og det er bare så dejligt – selv om jeg var lidt øm i benene de første gange.  

Hvad giver det dig?

Jeg er så glad for, at jeg genoptog ridningen. Der er bare noget ved samarbejdet og nærværet med hestene. Nu har jeg smidt alt min kærlighed på hestene. Jeg er afsted flere gange om ugen lige for tiden, fordi jeg er kommet til at tilmelde mig et stævne.  

Selv om der er dage, hvor jeg ikke altid er topmotiveret for at komme i stalden, så føles det bare så godt, når jeg er kommet derud og bagefter.  

Topgun. Foto: Privat.

Hvad blev du mest overrasket over, da du genoptog ridningen?

Da jeg sidst havde hest, red jeg i de her ternede, stive ridebukser, men nu rider alle jo i de her ridetights – det er virkelig lækkert! Ellers er det meste, som det plejede at være. Det har overrasket mig, hvor nemt det egentlig er at sætte sig i sadlen og ride – men jeg føler også, at jeg lærer noget hver gang. Der er hele tiden nogle ting, som jeg pludselig kan huske igen.  

Det har også overrasket mig, hvor meget heste er steget i pris. Der er virkelig sket noget, siden jeg sidst har redet.  Og så har jeg glemt, hvor hurtigt tiden går, når man er i stalden! En time flyver jo afsted, når man er derude.  

Er der noget, du gør anderledes end sidste gang, du red?

Den her gang har jeg jo ikke min egen hest. Det er jeg glad for på mange måder, for jeg kender alt til både de udgifter og bekymringer og den manglede fleksibilitet ved at have egen hest. Omvendt kan jeg også godt lide tanken om at have min egen hest og ikke skulle tilpasse mig, men det bliver ikke lige nu.  

Læs også: Anne Stampe med i Løvens Hule: “Hesteverdenen har formet mig som leder og chef”

Hvad drømmer du om med hestene?

Jeg kunne godt tænke mig at have nogle heste i ridning engang. Så er det ikke mine egne, men jeg har nogle heste at ride på. Det har jeg jo haft før, da jeg var yngre, hvor det var sammen med min træner, fordi jeg var så ung. Det var tit, jeg tog den første tur på de lidt mere spændende heste og så trænede dem i en periode. Det vil jeg gerne gøre igen på et tidspunkt! 

Om Sissel Møller

Sissel Møller er 28 år gammel og bor i Horsens. De seneste år har hun dyrket både løb og cykling på højt plan, og hun har desuden en række uddannelser indenfor både sport og kost. Hun er uddannet lærer, men lige nu arbejder hun med sine andre uddannelser som løbecoach, kostvejleder, fysiurgisk massør og positiv psykologi vejleder sammen med sin Instagram-profil. Tidligere har Sissel redet stævner på distriktsplan, men lagde hestene på hylden som 17-årig. Nu har hun genoptaget ridningen.  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce