En hyldest til de smukke seniorheste

Vi kender nok alle i hvert fald én gammel hest. Den kan kendes på de grå stænk i panden og de vise øjne. Når man ser ind i dens øjne, finder man ofte både visdom, erfaring og historier. De gamle heste har det med at tryllebinde os og finde vej ind i vores hjerter.

Annonce

Gamle heste har i sagens natur levet et langt liv, og ofte sammen med de mennesker, der har dem. Det bånd der er mellem hest og menneske kan ikke erstattes af noget andet, og ofte heller ikke forstås af dem, der aldrig har prøvet at være tæt med en hest.

Partnerskaberne mellem heste og mennesker, som har kendt hinanden længe, er ofte meget tætte og ejerne beskriver forholdet til hesten som noget helt specielt. For hest og menneske har fulgt hinanden gennem gode og svære tider, i med- og modgang. Akkurat som et ægtepar, som har været sammen i mange år.

Læs også: 5 træningsråd til ridningen af den ældre hest.

Partnerskabet mellem en ældre hest og dens ejer kan ikke sammenlignes med noget andet. Foto: Mille Berger.

Hestefotograf med en passion for de ældre heste

Fotograf Mille Berger er kendt for at tage billeder og af gamle heste, og bliver også ofte booket til at tage ”de sidste billeder”. Hun har en helt speciel fascination af seniorhestene.

”Meget af fascinationen ved ældre heste er deres livserfaring. Mange har været hos flere mennesker, andre hos ét menneske hele deres liv, men en ting er fælles for de gamle sjæle: De er klare i deres signaler og deres fortolkning af os, og det er det, der spinder mig ind i deres net,” forklarer Mille. 

Det kræver helt specielle mennesker at tage sig af de gamle sjæle. Foto: Mille Berger.

Det, som har slået Mille gennem hendes mange besøg hos gamle heste er, at det kræver specielle mennesker til at tage sig af de gamle sjæle.

”Jeg synes, det er blevet mere normalt at slå gamle heste ned, end det er at tage sig af dem, både psykisk og økonomisk,” siger Mille.

Mille mener, at hvis hesten fungerer og er glad, er den lige så meget værd som en ung hest. At ældre heste har så meget at byde på. De har levet livet og har lært fra sig, og hvad giver os retten til at afgøre hvornår de har udtjent deres værnepligt?

Da Mille undersøgte sagen nærmere, fandt hun ud af at tendensen er, at de ældre heste aflives og erstattes af yngre heste.

Mere end 200 ejere meldte sig på banen med seniorheste til Milles projekt. Foto: Mille Berger.

Læs også: Cushing – en kendt sygdom blandt ældre heste

En mission om at forevige seniorhestene

Efter sine fund begyndte Mille en helt målrettet rejse. Hun ville finde Danmarks ældre heste – dem, der ikke var blevet kasseret og som stadig blev brugt og levede et skønt seniorliv.

Planlægningen gik i gang og Mille tænkte: ”Hvis bare der er 10 ejere med senior heste der melder sig, kan jeg få skabt et billede af at senior heste stadig kan og i mange tilfælde stadig lever som de gjorde engang.”

Mille blev overrasket. Mere end 200 ejere meldte sig på banen med heste fra hele landet. Flere skrev fra Sverige og England; mennesker, som havde hørt om hendes projekt.

”Jeg ønskede med dette projekt at høre og fortælle om disse gamle sjæle og deres rejse igennem livet. Høre om deres op- og nedture, og det der har gjort dem til de guider de er for deres ejere og dem omkring dem. Alle jeg var ude hos beskrev deres gamle heste ens, og det kan ikke være et tilfælde. De er i vores liv fordi de skal være der,” fortæller Mille.

Følgende heste er nogle af dem, som Mille fandt frem til gennem projektet.

Læs også: Det sker der, når du giver en hest dit hjerte.

Mulle 1996-2016 (20 år) 

Fjordhesten Mulle blev 20 år. Foto: Mille Berger.

Mulles historie er en smuk og hjertevarm historie om en fjordhest, der åbnede sit hjerte for en ung pige der havde brug for en ven. Mulle og Isabella mødtes for første gang i sep 2005, da Isabella var 10 år og Mulle var 9 år. 

Isabella skriver: “ Jeg var et barn, der tilbragte meget tid for mig selv. En af de der lidt skæve eksistenser, der godt kunne have svært ved at socialisere sig med andre børn. Men Mulle tog imod mig med åbent hjerte- og mit hjerte smeltede for hende med det samme. Jeg ville aldrig være det menneske, jeg er idag uden Mulle.”

I sommeren 2016 blev Mulle indlagt med akut tyktarmsbetændelse og kort tid efter aflivet. Mulles afgang var hård for Isabella, da det hele skete så hurtigt. Isabella fortæller: “Jeg var i dyb sorg da jeg mistede hende. Har idag en lok af hendes man, og vi lagde blomster på hendes ynglingssted i skoven. Hun er stadig hos mig, dybt i hjertet.”

Hr. Plet 1993-2018 (25 år)

Hr. Plet døde med sin værdighed i behold. Foto: Mille Berger.

Hr. Plet, som oprindeligt er døbt, Mighty Cayuse, var en smuk og hjertevarm appaloosa 1´er pony, som blev født i Holland i Juli 93. Hr. Plet landede hos en familie hvor datteren red ham op til store klasser og sammen opnåede de flotte resultater til landsstævner og i flere kür programmer. Hun klassede ham endda op til hesteklasser, fordi de ikke ville sælge ham da datterens pony år sluttede. 

Hr. Plet blev akut forfangen grundet hans Cushings og trods smertestillende og den bedste pleje, var det for sent at vende forfangenheden og Hr. Plet blev aflivet. Ejer skriver: “ Vi kan sige at Hr. Plet døde med sin værdighed i behold. Han var fit for fight til stævner og daglig træning. Han døde ikke som en gammel slidt mand, men var yderst velholdt, smuk og stadig fuld af spilopper.”

Annonce

Casino Ringo Starr 1985-2018 (33 år)

Ringo blev hele 33 år. Foto: Mille Berger.

Ghita og Ringo blev forenet i sjælen langfredag i 1986, efter at Ghita havde købt ham inden han skulle sendes til salg på et marked. Ringo var 10 måneder gammel dengang, og Ghita gav 4200 kr. for ham. 

Ringo havde en lang og flot karriere som springhest og gik senere en del jagter. Som 8 årig i 1993, vandt han hubertusjagten og en påskejagt. Ringo gik jagter til han var 22, og blev kun stoppet af allergi. I hans sene senior år blev han redet minimum 2 gange om ugen, og kun i naturen.  

Ringo fik en utrolig smuk og rørende begravelse, med et personligt brev fra Ghita til ham, som han kunne tage med i graven. Ghita kan gå ud til ham dagligt og hilse på ham ved hans sten, og fortæller at hun ikke er i tvivl om at han stadig går rundt sammen med hende og de andre heste Ghita har.

“Jeg er ofte ved hans grav – går og snakker med ham som om han er der, det er han jo nok også. Jeg står nøjagtig på den plet, hvor jeg kyssede hans pande imens han gled ud af mine hænder og faldt til siden, død”. 

Læs også: (BETALT INDHOLD) Sæsonens smertefulde hudlidelse

Izar 1993 (27 år)

Izar har lært sin ejer meget. ” Han er mit hjertebarn og min læremester,” siger ejer Helene. Foto: Mille Berger.

Horsemanshippen blev gennem årene det Helene kalder sit “rigtige møde” med sin araber Izar. Helene lærte gennem Izar, at forholdet mellem hest og rytter kan være meget mere end det, hun havde forestillet sig. 

Alle de opgaver Izar har givet Helene, har hun taget til sig og lært så deres forhold og trivsel kunne blive det bedste for de to. Helene skriver:” Izar er mit hjertebarn og min læremester. Jeg er taknemmelig over at have ham i mit liv og over den rejse vi har været på – og stadig er på.”

Resultatet af Milles projekt blev bogen ”Old Souls”, som er trykt i A4 format og fylder hele 400 sider. Bogen indeholder smukke billeder og rørende historier om en række seniorhestes liv og minder. Bogen findes kun i et lille oplag og kan købes hos Mille Berger.

Læs også: Smidighedsøvelser til den ældre hest.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce