Der er en lang og imponerende historie forbundet med frederiksborghesten. Her er der tale om et stykke dansk kulturhistorie, som har sine rødder helt tilbage til omkring 1534. Den smukke og alsidige hesterace har i dag et noget andet udseende som kvalitetsridehest, end da avlen startede. Men stoltheden omkring den danskavlede hesterace er ikke til at tage fejl af i moderne tid.
Læs også: Gigt hos racen lusitano kan være markant mindre i forhold til andre heste
Lidt til historietimen
Det er bestemt ikke en kedelig historie, der knytter sig til frederiksborghesten. Det Kongelige Frederiksborgske Stutteri i Hillerød blev grundlagt i 1562 af Kong Frederik II. Han ønskede at avle heste med styrke og en gnist til den høje skole. Den høje skole er i denne her sammenhæng de discipliner som eksempelvis lipizzanere og lusitanoer udfører i den klassiske dressur. Frederiksborghesten skulle indeholde styrke, udholdenhed og hurtighed og samtidig være en oplagt stridshest til officerer. Der blev desuden lagt vægt på, at de også skulle fungere optimalt for vogn. Alt i alt en avanceret allround hest.
Stor popularitet hos racen
Med tiden fik mange øjnene op for hesteracen. Den blev så populær, at flere danskere besluttede at sælge og videreavle på racen uden et egentlig overblik. Mange af de allerbedste avlsheste blev solgt vidt og bredt til hele verden, og det resulterede i, at antallet af frederiksborgheste blev markant reduceret. Det Frederiksborgske Stutteri begyndte ligeledes at supplere med lidt fuldblod ind i racen. Stutteriet lukkede selv i 1862.
Den gamle type var svær at bevare
De mange salg af racen til udlandet gjorde det meget svært at fastholde den oprindelige og gamle type af frederiksborghestene. Især da flere og flere avlere begyndte at indføre andet blod som eksempelvis fuldblod. Dermed var der kun nogle få af den gamle type tilbage i Danmark, som blev avlet af private avlere.
Temperament og udseende
Den moderne frederiksborghest, vi kender i dag, blev skabt ved at tilføre oldenborger, frieser, fuldblod og araber. Især fuldblod er brugt for at få racen “rettet” mere ind til det ridebehov, der er i dag. Racen er grundlæggende meget samarbejdsvillig, har ikke for mange temperamentsudsving og er fra dens oprindelse stærk og adræt. Den ses typisk i en form for rødlig farve, men findes også i andre nuancer. Den har en kraftig hals, en stærk ryg, og så er den både ærlig og intelligent. Højden ligger oftest mellem 155-168 cm.
Hvad bruges den til?
Som historien bag avlsarbejdet fortæller, så er frederiksborghesten en meget alsidig race med mange evner. Den egner sig både som allround ridehest i dressur og springning, men gør det også rigtig godt som kørehest.
Vi har fundet et par billeder på Instagram, som rigtig kan få dig til at glæde dig – og måske savle lidt – over den særlige, danske race.
Læs også: Frieseren: Fra strids- og showhest til moderne sportshest
Kilder
HESTE: Illustreret opslagsværk, 2005, forlaget Aktium, side 175
Frederiksborg Hesteavlsforening