Gør din hest klar til sommer – Varmestress

Vi kender det allesammen godt. Lige pludselige er sommeren her. Så hvordan kan du måske være på forkant med varmen og sikre dig, at din hest ikke bliver utilpas… Vi har tidligere bragt en artikel om væskebehovet hos din hest. Læs den her. Kender du det, med at være utilpas – eksempelvis om natten og ikke kan sove, fordi det er så varmt? Sådan kan dine heste også få det… Dehydrering og varmestress går hånd i hånd – men hvordan kan du blive opmærksom på dette?

Varmestress

Som hestemor har du sikkert et stort ønske om at sørge for din hest har det godt. Udover risiko for dehydrering i sommervarmen, kan varmestress hos din hest også være noget, du skal holde øje med. I forhold til varmestress, kan nogle indikatorer for om din hest er i farezonen være disse:

 • Mørk pels.
 • Stor hest eller tung race.
 • Ældre hest.
 • Hvis din hest bliver flyttet fra koldt klima til varmt klima.
 • For varmt dækken på.
 • Dårlig kondi.
 • Dårlig ventilation/udluftning i eksempelvis trailer.
 • Hård træning i varmt vejr.
 • Opholdning i sol uden nogen form for skygge.
Annonce

Ligesom hvis vi mennesker har det for varmt, sker det lidt i flere stadier. Ofte går varmestress og dehydrering hånd i hånd. Så udover de ovenstående indikatorer på, at din hest er i risikozonen, kan du også være opmærksom på disse tegn:

 • Mørk urin.
 • Hudlaget er varmere end normalt.
 • Stresset eller nervøs adfærd.
 • Uregelmæssigt hjerterytme.
 • Overdreven svedtendens.

Hvis du oplever din hest er overophedet bør du kontakte din dyrlæge for hjælp. Indtil da kan det være en god idé at sørge for at din hest står i skygge. Gerne et sted for der er god luft måske endda lidt vind. Det kan også være en god idé at tilbyde din hest noget at drikke – gerne køligt vand og eventuelt med elektrolytter. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan du prøve at køle din hest ned med noget køligt vand. Dyp eventuelt et håndklæde i noget vand og påfør dette. Husk at skrabe eventuelt varm sved af din hest.

Mash – din ven i nøden

Du kan med fordel tilbyde din hest et måltid tynd mash. Mash fås fra mange forskellige foder producenter og i en varierende grad af fiber-, vitamin- og mineralindhold samt ikke mindst sukker- og stivelsesindhold. Du kan dermed finde lige den type mash, der er velegnet til netop din pony eller hest. Fælles for alle er, at produktet skal blødes op i vand, nogle i varmt vand mens andre kan blødes op i koldt, læs derfor altid producentens vejledning. Det er en god måde at få især heste, der af sig selv ikke drikker nok, til at få mere væske – så lav den gerne i konsistens mere som suppe end grød, hvis formålet er stabilisering af væskeniveau og ikke at snige et grimt smagende tilskudsprodukt eller medicin i hesten, hvilket mash også ofte bruges til.

Alt i alt sørg for at undgå, din hest er i en situation, hvor der er risiko for enten dehydrering eller varmestress. Særligt transport af heste, hvis ikke der er ordentlig ventilation/udluftning, bør undgås i særlig varme tider.

Hvis din hest let bliver påvirket eller meget varm af træning om sommeren, kan det være en god idé at ride på tidspunkter, der er køligere. Rid gerne tidligt på dagen eller sent om aftenen hvor det er køligst.

Annonce

Hvis du er i tvivl om hvordan du bedst, kan hjælpe din hest så kontakt gerne din dyrlæge. Det kan være en god idé at give et elektrolyt tilskud i løbet af sommeren, eller når din hest har svedt meget.

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce