Hestens temperament: Hvor ligger din hest på denne skala?

“Ja, den har altså sin egen mening om tingene”. “Hun er godt nok en temperamentsfuld dame”. “Du giver den ikke havre, vel?”. Har du en temperamentsfuld hest, så er de udtryk med garanti velkendte. Men hvornår kan man egentlig sige, at en hest har temperament? Og hvad kan du gøre ved det? Det forsøger vi her at give dig svar på. Men du skal også selv på arbejde; for at vi kan hjælpe dig, skal du nemlig selv finde ud af, hvor på vores temperamentsskala, din hest ligger.

Læs også: Få styr på hestens temperament under rytter – del 1

Temperamentsskalaen

Især indenfor væddeløbssporten bruger man en temperamentsskala, der måler hestens temperament fra 1 til 10, hvor 1 indikerer, at hesten er ekstrem rolig og cool i de fleste situationer. Det er den type hest, der kan bevare sin koncentration omkring arbejdet, når I træner. Er din hest tættere på 10, er der tale om det modsatte. Lad og gennemgå de forskellige karaktertræk i begge ender af skalaen.

1-3

Heste der hører til i den lave ende af skalaen er rolige, pålidelige og måske en smule kedelige. På tur skal der meget til for at ryste hesten og den bliver stort set aldrig forskrækket over noget, den møder på sin vej. Den er også relativt immun over for høje eller mærkelige lyde og genstande.

Heste i denne ende af skalaen kan dog også være lidt dovne. De har måske ikke den der ekstra tænding, som mange dressur- og springryttere leder efter, og de kræver derfor lidt ekstra overtalelse med ben og sæde, hvis de skal være selvgående. Til gengæld får du som rytter en fantastisk kondition af at ride dem! Og så ved du altid, at den er fuldt ud koncentreret om opgaven, når I først er i gang, og den er altid til at regne med.

Tips til at ride 1-3-hesten

Masser af tempovekslinger, så den er fremme for dine hjælpere. Varieret træning og galopture i det fri. Lær at ride den for små signaler.

4-6

Her er vi ude i en medium-temperamentsfuld hest. En hest, der godt kan se spøgelser i hjørnerne, men det sker mest, når vinden tager fat i dørene på ridehuset på en halvkold vinter- eller efterårsdag.

Der skal som regel meget til at flytte dens fokus væk fra dig, men så skulle det dog lige være en hoppe i brunst eller en lille hestespisende shetlandspony. Det gode ved medium-hesten er, at du får det bedste af begge verdener; stabilitet og tænding. Opgaven med denne type hest er at kunne bruge de forskellige ting på de rigtige tidspunkter. Når først du har knækket koden, er den hest en fornøjelse at ride.

Tips til at ride 4-6-hesten

Timing is everything. Lær hvornår du skal finde tændingen frem og hvornår, du skal slukke for den igen. Veksl mellem de krævende og de løsgørende øvelser i din træning, så den ikke bliver træt i hovedet og mister sin tænding.

7-10

En hest med en højere temperamentsvurdering er typisk mere ivrig og hurtiggående. Dens temperament kan være forankret i nervøsitet eller angst, men det kan også bare være, at dens mentale grundtilstand er sådan.

Den kan have tendens til at være spændt og kræver et højt aktivitetsniveau, hvilket ofte indebærer, at den kan være uforudsigelig og mangler evnen til at slappe af. I modsætning til dens roligere, dovne kammerat (1-3-hesten), er denne hest sandsynligvis meget følsom over for dine hjælpere. Det kræver ikke meget at få den til at gå frem, men det kræver derimod en større indsat at få den til at stoppe igen.

Tips til at ride 7-10-hesten

Afslappethed er nøgleordet, når du skal ride 7-10-hesten. Det er individuelt, hvordan en hest bliver afslappet. Nogle skal longeres, andre skal rides frem, og andre igen skal rides i en lang og dyb ramme. I virkeligheden går mange af tingene fra 1-3-hesten igen her. Lær den at lytte til dine signaler, så den kan fokusere på dig, ved for eksempel at ride en masse tempovekslinger.

Og nu er vi spændte på at høre: Hvor ligger din hest på skalaen?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce