Hingstegal hoppe? – Eksperternes råd til at forvandle hende fra sur tante til sød engel

Annoncørbetalt artikel
Naf logo

Af Kate Hore fra NAF. Redigeret og oversat af Laura Sofie Krebs.

Der er ingen tvivl om, at hopper er fantastiske, men deres brunstperioder kan være en udfordring. Det ved man hos NAF, hvor man specialiserer sig i at producere tilskud til hopper med videnskabelig påvist effekt. Vi derfor spurgt deres eksperter til råds om, hvad man stiller op, hvis ens hoppe er svær at håndtere, når den går i brunst.

‘Hoppen på toppen’

Før i tiden så man meget få hopper i toppen af dressur- og springsporten. Dette skyldes måske fordommene om, at deres temperament og adfærd ændrer sig, når de er i brunst. På eliteniveau har man nemlig brug for, at ‘hoppen er på toppen’. Men der er faktisk noget om den gamle skrøne. Mange hoppeejere oplever nemlig at deres bedste vens adfærd ændrer dig på bestemte tidspunkter af året.

Typisk adfærd i brunstperioder er tilbagelagte øre, løftede bagben og bidmarkeringer, hvilket gør det vanskeligt at træne optimalt, og derfor kan en brunst have betydelige konsekvenser for din ridning eller omgang med hesten.

Charlotte Dujardin og den brune hoppe, Mount Saint John Freestyle. Foto: FEI.

Men hvorfor er hopper så vanskelige? Og hvorfor viser de disse tegn på ubehag?

Først og fremmest er vi nødt til at acceptere, at hopper, ligesom hingste, er fertile dyr. Hos hingstene forventer vi ofte en mere spændt og markeret adfærd på grund af deres hormonproduktion. Vi bør forvente det samme af vores hopper: At deres hormonelle cyklus svinger, og at vi derfor bør acceptere perioder med adfærdsændringer. Det kan dog variere fra hoppe til hoppe, hvor alvorlige disse adfærdsændringer er.

Mens nogle hopper udviser næsten ingen brunsttegn, synes andre at være konstant hormonelle. Desuden har ikke alle hopper en regelmæssig cyklus, hvilket gør ændringerne uforudsigelige, hvilket yderligere påvirker deres præstationer.

Sadlen trykker på æggestokkene

Dette kompliceres også af hoppernes anatomi, da æggestokkene sidder næsten direkte bag sadlen. Hvis de er ømme eller betændte, vil presset fra udstyr eller rytter forværre dette. Så vil hoppen sandsynligvis opleve krampe og muskelspændinger, hvilket vil have indflydelse på bagbenenes ind-under-griben og hovedets placering. Hvis din hoppe opfører sig anderledes under rytter i sine brunstperioder, kan det godt være et tegn på, at noget ikke er som det skal være.

Desværre er ubehag en af de største medvirkende faktorer i de adfærdsmæssige udfordringer, hoppeejere kan risikere at opleve. Så at arbejde på at forbedre din hopper velbefindende, kan gøre en enorm forskel for hendes præstation under brunsten.

Stævnesæson = brunstsæson

Desværre sker det stort set altid, at hoppen går brunst, så snart konkurrencesæsonen starter, fordi hendes cyklus stimuleres af, at perioden med dagslys bliver længere. Men det betyder ikke, at alt håb om at ride et stævne til fornuftige procenter, er ude. Der findes nemlig en række måder, du kan støtte hendes komfort på.

Magnesium

Magnesium bruges ofte som et hormonelt understøttende middel til hopper på grund dets veldokumenterede positive effekt på muskler. Magnesium anses for at kunne få musklerne til at slappe af, hvilket gør det perfekt til at hjælpe med at frigive muskelspændinger hos hopper i brunst. Selvom magnesium virker på muskelspændinger, kan man med succes kombinere det med andre urter, som har en hormonnedsænkende effekt. Mere om disse i de næste afsnit.

Munkepeber

Agnus Castus, også kendt som munkepeber, blev brugt op gennem historien i klostre til at undertrykke libido hos os mennesker, og det har samme effekt hos heste. Hoppens cyklus medfører perioder med øget libido, da hun fra naturens side skal tiltrække sig en hingst for at reproducere. Dette gør hun ved at demonstrere en flirtende adfærd, hvilket kan gøre hende distraheret eller ufokuseret fra arbejdet. Hun kan også udvise tegn såsom overdreven vandladning, høje skrig eller seperationsangst.

Cramp bark

Angus Castus hjælper med at reducere denne adfærd og fungerer smukt sammen med urten Cramp bark, som på dansk hedder kvalkved. Urter er ofte opkaldt efter deres anvendelse, så Cramp bark bruges til at lindre muskelkrampe og er længe blevet brugt hos mennesker til at reducere menstruationskramper.

NAF Oestress indeholder Magnesium, Munkeurt og Cramp Bark, som alle har dokumenteret positiv effekt på hoppers brunstperiode. Foto: Shutterstock.

Accepter, hvis din hoppe har brug for hjælp

I sidste ende er vi nødt til at respektere at hoppe på dette område kan være lidt uforudsigelige, at der er visse karaktertræk som hopperne udviser bestemte tidspunkter af året. Og selvom de muligvis er irriterende for jer begge, behøver brunstperioderne ikke at være så problematiske. Planlægning i god tid og omhyggelig styring kan hjælpe din hoppe gennem perioden og øge hendes præstationsevne.

For mere information om, hvordan NAF Oestress kan hjælpe med at forbedre cyklusen for din hoppe, besøg da www.naf-equine.eu/dk eller kontakt NAF på Facebook eller Instagram via @NAFDanmark

Læs også: 7 ting, enhver hoppeejer kender

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce