Hvordan ser det egentlig ud, når hesten bærer sig smukt?

Hvad mon der sker, hvis vi giver hesten friheden til selv at placere sin hals og sit hoved i den stilling, der føles behagelig og mest naturlig for den? Altså ikke bare når vi rider, men når vi rider dressur med fokus på hestens bæring og takt? Hør hestetræner Line Hummels tanker om, hvordan det helt konkret skal se ud, hvilke muskler der skal i spil, og hvad man som rytter skal gøre for at få hesten til at bære sig smukt – og korrekt.

Svarer til at gå 10 km med 30 kg på ryggen

Jeg ser ofte hest og ponyer blive bedt om at gå i en holdning, de egentlig ikke er stærke nok til. Det er lidt det samme som at bede mig om at gå 10 km med en rygsæk på 30 kg, når jeg ikke er har trænet mig op til det. Det kommer også til at gøre ondt på mig, og jeg bliver ikke nødvendigvis stærk af dette. Men jeg kan blive stærkere, og jeg kan blive klar til det – hvis jeg træner de rigtige muskler.

Det samme kan hesten. Men heste er meget forskellige og bruger deres kroppe meget forskelligt.

Om man rider en islænder, frieser, varmblod eller sportspony, så er der nogle grundlæggende muskler, der skal være på plads for at hesten kan gå sundt i en smuk dressurholdning.

VI kan hjælpe vores hest, hvis vi er bløde i hånden og giver den frihed til selv at få hals og hoved i korrekt stilling

Line Hummel

Friheden til selv at gå korrekt

Alle hestene har et luftrør og spytkirtler, som vi skal være opmærksomme på. Vi kan hjælpe vores hest, hvis vi er bløde i hånden og giver den frihed til selv at få hals og hoved i korrekt stilling, og hvis vi lærer hesten en korrekt holdning trin for trin. Og alle heste, der skal bære rytter, skal lære at løfte sin brystkasse. Det svarer til, at vi husker at spænde i vores coremuskler og trække maven ind, når vi skal løfte 50 kg.

Men hvilke muskler og hvilken holdning skal vi så se efter, når vi kigger på vores heste? Og hvilke grundlæggende bevægelser skal vi holde øje med?

Annonce

Kig på takten, hovedet og benene

En velafbalanceret hest har en god takt, og du kan begynde at se på hovene og benene. Bevæger de sig diagonalt, og kommer bagbenet ind og griber rigtigt, når hesten løfter forbenet? Er der symmetri i hestens trav?

Griber hesten ind under sig?

Lad mig forsøge at illustrere det med min hest Karos højre og venstre for- og bagben. Læg mærke til, at venstre bagben og højre forben (de hvide cirkler) har samme stilling og slipper jorden. Højre bagben (grøn cirkel) griber ind, når højre forben slipper jorden. Venstre forben er i jorden samtidig med det diagonale bagben, og de er parallelle.

Måske er det vinklen i billedet, eller også er det Karo, der stadig ikke bærer sig helt korrekt. Jeg er ret sikker på, at det er det sidste, men det arbejder vi på. Karo tager forholdsvis længere skridt med forbenene, fordi hun simpelthen ikke er stærk og smidig nok til at gribe langt nok ind under sig selv med bagparten.

Her kunne man tro, at jeg så kunne drive hende mere og derved få bagparten med ind under sig. Men jeg ved, at jeg vil skabe en sløv dressurhest, der skal have sporer og masser af schenkel hele tiden for, at det kommer til at ske. Så vi træner alle mulige andre øvelser for at få hende til at gribe mere ind under sig selv – og så hun stadig syntes det er sjovt at træne med mig.

Line Hummel illustrerer en smuk bæring til Hillerød Horse Show
Til Hillerød Horse Show fortalte Line Hummel om sine tanker og principper på sin egen hest, Karolien Vané Drifte. Foto: Isabella Rud.

Løftes brystkassen?

Brystkassen skal løfte sig op og bære mig. Mellem forbenene sidder et brystben, som Karo gerne vil skyde frem, og derved får hun sænket den brystkasse, jeg sidder på. Det er ikke en god holdning.

Derfor kigger jeg efter, om hun aktiverer sig selv. Hele brystkassen hænger i ligamenter og muskler. Der er ingen knogler, som hænger sammen her foran, og derfor kan man slide forkert, skævt og sænke ryggen.

Hesten kan godt have bøjet nakke og trave rundt uden at aktivere disse muskler. Men jeg ved, at når Karo selv lægger hovedet i stilling, når hun løfter mig, så går hun sundt og træner sig stærkere. Derfor har jeg for mange år siden besluttet, at jeg ikke vil ride hende ned ved at massere biddet i hendes mund. Jeg kunne også ride hende forkert uden bid – så er det bare hendes næseben, det ville gå ud over. Jeg ville desuden stadigvæk ikke få aktiveret de muskler i brystkassen, som er så vigtige at få stærke.

Denne aktivering kan trænes på mange måder. For mig har jordarbejde og longe uden liner været mine foretrukne valg, og så mit mindset, det vil sige min indre følelse og min krop.

Jeg ved, at når Karo selv lægger hovedet i stilling, når hun løfter mig, så går hun sundt og træner sig stærkere

Line Hummel
Annonce

Er der balance mellem for- og bagpart?

Det næste, jeg kigger på, er balancen mellem for og bagpart. Alt for mange hest går med for meget vægt på forparten. Den hvide pil illustrerer Karos balance mellem for- og bagpart. Det slider på forbenene, og det er svært at få hestens bagpart med ind under den. En hest på forparten er også ofte tung i hånden.

Line Hummel illustrerer en smuk bæring til Hillerød Horse Show
Foto: Isabella Rud.

Jeg ønsker ikke at Karo skal putte sig under lod, da det ikke aktiverer de halsmuskler, jeg gerne vil have trænet. Jeg vil også gerne have frie luftveje, og hendes spytkirtler skal ikke klemmes. Hvis Karo putter sig ind under lod, ser jeg det som et tegn på, at hun er træt og giver hende en lille pause, inden vi arbejder igen.

Jeg har markeret den halsmuskel, som jeg mener laver en flot dressurhals. Den kan forveksles med en fedtkam, men det er bestemt ikke det samme.

Line Hummel illustrerer en smuk bæring til Hillerød Horse Show
Foto: Isabella Rud.

Læs også: Træner med kritik af join up-metoden: Derfor er ‘lead’ bedre end dominans

Er udtrykket i hovedet afslappet?

En sidste ting, jeg kigger efter, er hestens udtryk i hovedet. Er hun afslappet og tilpas? Hun må godt se koncentreret ud, men jeg bryder mig ikke om spændinger omkring mulen og øjnene. Det kan tyde på, at hesten bliver bedt om noget, den ikke er i stand til endnu. Det er ikke nok at kigge på ørerne.

Men hovedet er svært at se fra ryggen. Det kan du fra jorden, eller hvis du får taget videoer eller billeder af dig selv og hesten, når I træner.
Når Karo går ind og lægger sig smukt bøjet i nakke og hals, så er det vigtigt at kigge efter luftevejene og underhalsen. Er den afslappet, og er der rum og et lille hulrum bag ganachen?

Line Hummel illustrerer en smuk bæring til Hillerød Horse Show
Foto: Isabella Rud.

En dressurhest er fast i takten uanset, om den går fri trav, middel trav eller arbejdstrav. Det er overtrædning og hestens skridtlængde, der skal øges, men takten skal beholdes

Line Hummel

Aktiveres bagparten?

Du kan se, om din hest er vant til at bruge bagparten ved at kigge efter musklerne der. En af musklerne kan måske forveksles med et fedtdepot. Når du kigger på din hest, skal du lægge informationerne sammen. Er min hest en smule overvægtig, og kan det være fedtdepoter? Er den ikke, så er det muskler, din hest har, og det kan du være stolt af.

Der findes masser af gode hestebøger, som fortæller om de forskellige takter, din hest skal have i skridt, trav og galop. Men du kan også begynde at lægge mærke til det selv ved at være nysgerrig med dit sæde, når du rider. Jo mere, du smelter ind i din hests naturlige gang med dit sæde, jo klogere bliver du og kan bede om mere overtrædning og forskellige tempi.

Line Hummel til Hillerød Horse Shoe fortæller om smuk bæring
Foto: Isabella Rud.

Takten skal bevares uanset skridtlængde

En dressurhest er fast i takten uanset, om den går fri trav, middel trav eller arbejdstrav. Det er overtrædning og hestens skridtlængde, der skal øges, men takten skal beholdes. Find musikstykker, der passer til takten i henholdsvis skridt, trav og galop. Så kan du høre, om I holder takten, og du kan mærke, om du øger skridtlængden.

Hvis det ikke er sjovt for rytteren, er det ikke sjovt for hesten

Husk at ridning skal være en leg. Din hest kan mærke, om du synes det er sjovt, og om du kan lide at være sammen med den. Derfor er det, du føler og mærker, lige så vigtigt at tage stilling til som alle de her ydre hjælpemidler. Spændinger i muskler hos dig kan give spændinger hos hesten, og spændinger i dit mindset, bekymringer og vrede eller utålmodighed kan påvirke din hests nervesystem.

En velafbalanceret og glad rytter giver en velafbalanceret og glad hest.
God fornøjelse med træningen, og hold dig ikke tilbage med at lege og få nye oplevelser med din hest. Det giver energi til jeres træning.

Annonce

Læs også: Når hesten siger nej, hvad gør vi så?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce