Kom nu! Sådan gør du, når energien mangler

I skrivende stund er det blevet efterår. Det bliver tidligere mørkt. Der har været mange dage med regn og rusk. I det hele taget, er der meget, der taler for, at bare sidde indenfor på sofaen og drikke varm kakao.

Vi bliver nemt drænet for energi i efteråret. Det gør heste og ponyer ikke overraskende også. De bruger en masse ekstra energi på at sætte vinterpels og på at holde øje med omgivelserne, når vinden rusker i træer og buske.

Uanset om det er efterårsvejr eller om andre årsager har drænet os for energi, så er det jo som regel sådan, at vi som hestemennesker ikke i længden kan springe træningen af vores 4-benede venner over. Eller kan vi? Og har vi mistet energien, hvordan finder vi den igen?

Om forfatteren

Camilla Jacobs står bag firmaet HorseMama, som tilbyder undervisning i hesteforståelse, bodywork/hestemassage samt foredrag og workshops. Camilla er uddannet Horse in Harmony Trainer hos Ute Lehmann, er dyrlægeeksamineret hestemassør og er desuden forfatter til børnebogen Braveheart flytter ind, som handler om horsemanship og om, hvordan man kan bruge det til at omgås hesten på en rar, harmonisk og sikker måde. 

Læs også: Horsemanship: Derfor får hesten glæde af, at du træner dit fokus

Skal vi altid insistere på træning?

Som hesteperson har vi ansvaret for at vores heste får den træning, der er nødvendigt for at de har det godt. Domesticerede heste bevæger sig ikke altid nok. Jo mindre udetid på store arealer, des mere træning må vi give dem.

Gå en tur med din hest istedet for at ride, hvis du er uoplagt. Foto: Canva Pro

Men kommer vi ud til hesten eller ponyen og føler os totalt drænet for energi, så mener jeg, at det kan være bedre at droppe træning og/eller ridning og i stedet enten bare hænge ud eller gå en tur sammen med din 4-benede ven.

Træning og ridning uden energi bliver ufokuseret og en frustration for begge parter. Og medmindre du er i gang med genoptræning, så burde det ikke være et problem at springe en træning over indimellem.

Annonce

Fremdriften kan hænge på dig

I længden kan træningen for de fleste heste ikke springes over. Men hvad så, når du står der med en hest eller pony, som du føler ikke gider at træne og du selv føler dig drænet? Du får et blik, der siger ”Tak, men nej tak” og har samme følelse indeni. Hesten eller ponyen står som sømmet til underlaget – eller går væk fra dig.

Din energi har inflydelse på din hests energiniveau. Foto: Canva Pro

Det kan være super frustrerende og kan kræve en hel del af dig at holde fast i både motivation, intention og energi. Og ikke mindst at finde den rette dosis af det hele. Har vi for meget af det, risikerer vi at hesten eller ponyen ”står af”. Har vi for lidt – ja, så vil han eller hun formodentlig lægge sine egne planer.

Sikkert og vist er det, at når hesten eller ponyen ikke har energien og motivationen, så hænger fremdriften på din energi, motivation og intention. Og hvad gør man så, når ens egen energi mangler?

Læs også: Giver du din hest taletid?

Bevæg dig og find energien

For at finde energien i os selv kan vi bruge en metode, der hedder breathwalking. Breathwalking er en form for meditation i bevægelse, der stammer fra den gamle Kundalini Yoga praksis. Breathwalking øger dit energiniveau, forbedrer humøret og giver mental klarhed.

Der er nogle forskellige måder at gøre det på afhængig af, hvad du vil have ud af det. Metoderne beskrives i denne korte video:

Når vi gerne vil finde energien, skal vi bruge stair breathwalking, som vises i videoen. For at skabe rigtig god energi, skal vi sørge for at virkelig puste igennem, når vi puster ud – men selvfølgelig ikke så voldsomt at vi hyperventilerer.

Sørg også for, at du har en god kropsposition, ligesom det vises i videoen. En ændring i din kropsposition ændrer nemlig øjeblikkeligt din kropskemi. Såkaldte højenergi-kropspositioner er med til at booste din energi og selvtillid og dæmper stress. Højenergi-kropspositioner er typisk åbne og afslappede. Den positive effekt af højenergi-kropspositioner kan yderligere forstærkes med kontrollerede vejrtrækninger, som man netop gør i breathwalking.

Så lav din breathwalk med ret ryg uden at spænde for meget op, og brug din vejrtrækning, som vist i videoen. Gør det på vej ud til hesten. 5 minutters breathwalking er nok til at du har fået energi, nærvær og fokus.

Oplever du uventet eller uforklarlig energi-ændring i din hest, skal du naturligvis få den tjekket af relevante fagpersoner. Det samme gælder selvfølgelig dig.

KILDER

Forskning fra Boston University
Breathwalking eksempel

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce