Kyra Kyrklund: 20 læresætninger fra dressurdronningen

Hun er fem gange olympisk rytter, træner for blandt andre Cathrine Dufour og en af de mest anerkendte dressurryttere i verden. Her får du 20 læresætninger fra Kyra Kyrklund, som hun gav i forbindelse med et oplæg i Kentucky Horse Park. Læresætningerne er oversat fra Dressage Today.

Hvis du altid gør, hvad du altid har gjort, så vil du altid få, hvad du altid har fået. Hvis du ikke er tilfreds med, hvad du får, er du nødt til at ændre ved det, du gør.

Kyra Kyrklund

Om rytterens mindset

  1. “Gode ryttere bygger videre på de små gode skridt og glemmer de dårlige. Urutinerede ryttere tænker oftest kun på de dårlige skridt”.

2. “Der er mange veje til toppen af bjerget, men udsigten deroppe fra er den samme”.

3. “Hest-og-rytter kombinationen er lidt som et ægteskab. Du er nødt til at finde den type hest, som du kan arbejde med. Jeg foretrækker selv energiske og varme heste”.

4. “Hold de gode ting gode, og brok dig ikke over de dårlige, men ignorer dem heller ikke”.

5. “Når du har haft et godt ridt, så skriv nogle noter ned omkring, hvordan det føltes. Når du vinder, vil alle fejre dig og drikke champagne, og der er ikke tid til at reflekterer over følelsen. Når du har tabt, er der ingen til at fejrer dig, og der har du masser af tid til at reflektere over nederlaget”.

Læs også: Detaljerne der gør dig til en bedre dressurrytter

Om dagligdagens træning

6. “Gennem overgange finder hesten selv dens balance”.

7. “En hest har en hukommelse, der er mindre end en hunds, hvilket måske er mindre end tre sekunder. Du skal derfor belønne hesten med det samme”.

8. “Når du træner derhjemme, så øv én ting hver dag – pirouetter den ene dag, traverser den anden. På den måde har du tiden til at have det rigtige fokus. Du kan også vælge galoparbejde en dag og travarbejde en anden”.

9. “Arbejd aldrig med en hest, til den er syret til – især ikke unge heste”.

10. “En hest kan kun arbejde 45 minutter, og den kan kun bære os de 45 minutter”.

11. “Hvis du ikke har kontrollen i skridt, får du det heller ikke i trav og galop”.

12. “Hver gang rytteren bruger schenklen eller hånden som hjælp, skal hesten reagere. En dårlig reaktion er bedre end ingen reaktion”.

Læs også: Dressurtoppen: 5 metaforer som kan hjælpe dig i træningen

Om øvelser

13. “I en galoppirouette er der ikke noget svævemoment, og den skal være 4-taktet”.

14. “Selv et føl kan lave etter-changementer”.

15. “Koncentrer dig ikke om versader mm., hvis du ikke kan bestemme hestens trinlængde. Hvis du ikke kan dette, kan alt andet være lige meget”.

16. “Man ser alt for mange dårlige galoppirouetter i sværhedsgrad 4 og Prix st. George. Samlingen i pirouetten skal være den samme som i piaffen. Derfor lærer jeg altid piaf først, selvom den først kommer meget senere i dressurprogrammerne”.

17. “Arbejd på de sværere øvelser på et basalt plan, så hesten føler, at den lykkes”.

Om stævner

18. “Du er nødt til at være ærlig overfor dig selv i træningen. Du kan ikke lyve overfor din hest, din træner eller en dommer. Hvis du derhjemme kun kan lave en øvelse korrekt 1 ud af 10 gange, så skal du være heldig for at ramme den til et stævne. Du er sjældent så heldig”.

19. “Der er to slags ridning. Derhjemme skal du være meget opmærksom på dine udfordringer, men du skal ikke være for kræsen til stævnet”.

20. “Mange heste og ryttere sidder fast i Prix St. George. Du kan stadig bære hesten rundt i Prix St. George, men fra Intermediaire II og Grand Prix må hesten bære sig selv”.

Læs også: Her er de typiske fejl dressurdommeren kigger efter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce