Muskelspændinger kan afsløre eller give seneskader

Annoncørbetalt artikel

Enhver hesteejers bekymring er, om hvorledes deres hest har det godt og om den fungerer som den skal i kroppen. Mange heste har muskelspændinger, som kan lede til kompensation i bevægelsesapparatet, og som kan blive en begyndende seneskade. Som forebyggelse kan det være en fordel at sørge for at holde hestens blødvæv mobilt, så den ikke kommer ind i en ond cirkel.

Muskelspændinger

Selv de små muskelspændinger, kan have betydning for, hvordan hesten bevæger sig, hvordan den præsterer og dens trivsel. Når hesten præsterer dårligt, så er muskelspændinger ofte årsagen. Undersøgelser viser, at ved spændinger i 5 % af musklen ses det, at hesten bliver generet. Når 30 % af musklen er spændt, begynder hesten at kompensere, hvilke kan resultere i, at hesten får spændinger andre steder i kroppen. Sådanne muskelspændinger kan derfor godt ende i en ondcirkel.

Én af de tidligere indikationer ved en skade hos hesten, kan være når hesten begynder at få muskelspændinger. Derfor er det godt at forbygge muskelspændinger ved at holde blødvævet mobilt og derved medvirke til at forbygge skader hos hesten.

Muskelspændingerne kan føre til seneskader. Foto: Canva pro

Seneskader

Modsat muskler, som hurtigt kan adapt den øget belastning, så omsættes senevævet meget langsomt, hvilke gør den sårbar overfor pludselige ændringer i træningsintensiteten, varigheden og mængden af træning. Dog viser senevævet at havde en markant evne til at tilpasse den øget belastning, hvis der bliver givet den nødvendige tid til at restituere. Ved en undersøgelse blev belastningen og energibevaringen i senerne undersøgt ved forskellige gangarter og tempi. Belastningen steg med ca. 50 % fra skridt til trav og yderligere 23 % fra trav til gallop, hvor øget tempo skabte mere belastning især for forbenene.
Belastningen af senerne påvirkes ikke kun af ydre faktorer, såsom gangarter og tempo, men musklerne kan også være årsagen. Ved ubalancer under bevægelse kompenserer musklerne, hvorfor der kan ske en øget belastning af senerne ved lokal muskeltræthed eller en mekanisk ubalance, som overgår musklernes evne til at genoprette balancen. Heste vil også være mere disponible overfor seneskader, når gentagende repetition af samme øvelse eller bevægelsesmønster gør de involverende muskler trætte.

Belastningen, der kan føre til seneskader, øges ved øgning af hastigheden i gangarten. Foto: Canva pro

Forbyg, forbedre hestens ydeevne og hjælp den i hverdagen

Hvad hvis hesten kunne få bedre ydeevne, mindre smerter, bedre cirkulation og fordøjelse, samt mere energi og hurtigere restitution?
For 10 år siden, da Lerke fra Caball Therapy Systems /Lysterapi Specialisten begyndte at snakke med hesteejere om at bruge Terapeutisk Lys til at forebygge og behandle, rystede mange på hovedet – og tænkte deres. I dag er der tusindvis af hesteejere, som dagligt giver deres heste den daglige dosis af rødt og nær-infrarødt terapeutisk lys. Der findes hundredvis af forskellige undersøgelser omkring fordelene ved terapeutisk lys, og hvilke parametre, der skal være på plads for at have en biologisk effekt. Det terapeutiske lys skal ikke først bruges, når hesten har fået en skade, da vi og hestene har brug for daglig lys tilførsel for at kunne opretholde forskellige synteser i kroppen. Specielt de heste, der kun er lidt ude på folden, har brug for endnu mere terapeutisk lys for at opretholde deres biologiske balancer. Flere og flere eksperter på området omtaler terapeutisk lysterapi som et nødvendigt næringsstof.

Certificerede lysterapibehandlere kan til enhver tid give gode råd. Foto: Caball Therapy Systems / CTS

Det er ikke GULD alt, der skinner – det er ikke terapi alt, der lyser rødt!

For at skabe en positiv fotokemisk reaktion i kroppen skal der nøje sammensættes specifikke bølgelængder, effekt og leveringsevne samt unikke frekvenser, der stimulerer de forskellige vævstyper. Hos CTS lysterapi specialisten er vi tre Certificerede lysterapibehandlere, som til enhver tid kan give dig gode råd og tips til, hvordan vores produkter kan hjælpe forskellige behov.

Læs også: Ny forskning: Heste er mere afslappede med mennesker de kender 

Vores vision

Da vi startet arbejdet med Photobiomodulation (PBM Therapy), og så den effekt det havde på dyr og mennesker, blev vores vision, at det skulle være en Photiobiomodulation-enhed i hvert hjem og på alle afdelinger på hvert hospital, alle lægekontorer og klinikker. Medikamentfri smertelindring og heling af bedre kvalitet, gennem fotomedicinske produkter og tjenester af høj densitet.

Det terapeutiske lys skal ikke først bruges, når hesten har fået en skade, da vi og hestene har brug for DAGLIG lys tilførsel for at kunne opretholde forskellige synteser i kroppen.

Lerke fra Caball Therapy Systems / CTS

Nyeste produkt

Photonic Lights P-Pen, er et af vores nyeste produkter, og det eneste Photopuncture produkt på markedet med forskellige styrker og strober, den kommer med en ULTRA fokus hoved, som giver nemmere og mere præcis placering af lyset. Her er, hvad en af vores kunder har oplevet med Photonic Lights P-Pen Green:

Photonic Lights P-Pen Foto: Caball Therapy Systems / CTS


P-Pen grøn:

Det virker super godt på min migræne. Jeg har haft et migræneanfald, og prøvede pennen på punkter i næsen. En lille halv time senere
var migrænen halveret og efter cirka halvanden time var migrænen helt væk
,” fortæller Ann Olsen.
Photonic Lights P-Pen, kommer i bølgelængder rød eller grøn, for at kunne give forskellige stimuli på punkterne. Sammen med din Photonic Lights P-Pen får du et Photopuncture Basic Course, hvor du lærer om Fotopunktur, hvor du vil behandle, flere fotopunkturskemaer.


Photizo Vetcare

Skader på sener og ledbånd er noget alle hesteejere frygter, som giver og som sætter en stopper for mange konkurrencehestes karriere, og som ikke mindst giver hesteejere store bekymringer og eventuelle økonomiske udfordringer. Nu tilføjer flere og flere mennesker terapeutisk lys for at forkorte hvileperioden og give aktiv smertelindring. Her er en af vores tilfredse kunder, der har brugt Photizo Vetcare på en gaffelbåndsskade:
Vi var til tjek hos dyrlægen i går, og efter blot 2 måneders Photizo Vetcare behandling er SHACIRAS bøjesenerne og gaffelremmene helet så fint, at vi skal i gang med genoptræningen!“- Kathrine Meilhede
Photizo er det originale lysterapimærke, som var på markedet allerede i 2006. Med medicinsk godkendte produkter til både professionelle og private. Photizo Vetcare, kom på markedet i 2012, og er siden blevet solgt i mere end 25.000 eksemplarer. Robust, effektiv og nem at bruge, et perfekt produkt til staldapoteket.

Photizo Vetcare kan hjælpe skader på sener og ledbånd. Foto: Caball Therapy Systems / CTS

Photonic Lights legLIGHT

Produktet kan bruges til at sætte på hestens ben eller lægge andre steder på kroppen og hjælpe hesten ved at give dens krop en naturlig heling.

Photonic Lights legLIGHT kommer i to forskellige modeller (tendon eller classic), lækker blå velur yderside, og slidstærk inderside i høj kvalitet hvilket giver maksimal komfort. Den fleksible legLIGHT kan let bøjes og er velegnet til at behandle flere dele af kroppen. Kommer med rød og nærinfrarød bølgelængder, 160 LED, 4 forskellige programmer, (rød, nærinfrarød, rød & nærinfrarød samt pulserende), timer funktioner og kan styres med medfølgende fjernbetjening. Holdbar, komfortabel og fleksibel samt med LED i høj densitet.

Photonic Lights giver naturlig heling af kroppen, reducere hævelse og betændelse, stimulere immunforsvaret og lindre smerter.

Photonic Lights legLIGHT kan hjælpe med at forbygge seneskader. Foto: Caball Therapy Systems / CTS

Tendon

  • Størrelse 35×40 CM
  • Retanglulær behandlings område
  • Fokus på sener og ligament, fx. gaffelbåndskader etc.

Classic

  • Størrelse 35×35 CM
  • Kvadratisk behandlings område
  • Fokus på behandling af hele benet, med god gennemlysning
Photonic Lights legLIGHT kan bruges til forebyggelse før træning. Foto: Caball Therapy Systems / CTS

Photonic Lights Premium Therapy-Tec

Photonic Lights Premium Therapy-Tec er det første lysterapi dækken på markedet til heste, med rød og nærinfrarøde bølgelængder, to unikke frekvenser hvilket giver 4 programmer og 16 forskellige behandlings protokoller til behandling af de mest almindelige problemer. Specielt designet pasform og unikt materiale, et dækken som både er let og giver maksimum komfort men samtidig fleksibelt nok til at give “close contact” behandlings. Kommer med beskyttelsesfilm på indersiden for nemmere rengøring.

Lysterapi dækkenet kommer med en fjernbetjening, så behandlingen kan skræddersys hesten uden at berøre den, hvilket resulterer i, at hesten vil blive længere i Rest&Digest mode. Photonic Lights giver naturlig heling af kroppen, reducerer hævelse og betændelse, stimulerer immunforsvaret og lindrer smerter.

Lysterapi dækkenet, Photonic Lights Premium Therapy-Tec, kan afhjælpe muskelspændinger. Foto: Caball Therapy Systems / CTS
Mange heste lider af muskelspændinger i ryggen. Ved hjælp af Photonic Lights Premium Therapy-Tec, kan du nemt behandle hele ryggen samt hestens sider på en gang. Foto: Caball Therapy Systems / CTS

KILDER

Tone Lygren, Forebyggelse og genoptræning af heste med seneskader (2014)

The Horse, Hands On and Happy (Massage)

Bettina Hvidemose, Hestemassage: En praktisk guide til brug af massage og udstrækning til afspænding af din egen hest.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce