Forstå og kom ud over din nervøsitet

Nervøsitet er en helt naturlig ting og ligefrem en vigtig del af vores overlevelse. Som rytter oplever mange dog desværre, at være begrænset af deres nervøsitet. Dels har de det dårligt med sig selv når de er nervøse, dels har de det svært med andre og kommer ofte til at virke stressede og snerrende overfor deres staldkammerater, forældre, trænere og hjælpere til for eksempel stævner. Endelig påvirkes også hesten negativt af rytterens nervøsitet.

Kamp eller flugt er instinktive overlevelsesstrategier vi primært ser hos rovdyr eller flugtdyr. Men mennesket besidder begge disse egenskaber plus det tredje overlevelsesinstinkt: frys! Frys ser vi fx hos hønen, der bliver stiv af skræk og spiller død. Ideen for hønen er her, at rovdyret ikke vil spise et allerede dødt kadaver og lader hønen være.

Rytteren besidder alle tre overlevelsesstrategier, så vi kan vælge at bruge det til vores fordel. Nervøsitet eller stævnestress er energi, der bliver frigjort i kroppen i form af hormoner, der skal sikre rytterens overlevelse.

Når du bliver nervøs, får du energi som du kan vælge at bruge på at lykkes med din ridning ved at fokusere på det, du kan gøre og vil gøre. Det er vigtigt, at du ikke bruger energien på at tænke på det, du ikke kan gøre eller ikke vil gøre, da dette blot skaber mere nervøsitet.

Læs også: Rasmus Bagger: Du behøver bare tre ting

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce