Portræt: Harrie Smolders, en af verdens bedste i spring

Harrie Smolders er en hollandsk springrytter, som i mere end 10 år har været betragtet som en af de absolut bedste i sporten. I sin hjemby Lage-Mierde, begyndte Smolders, der var mere interesseret i fodbold end heste, at ride i en alder af otte år, da hans søster blev for stor til selv at ride på sin pony. Efter at have vundet nationale mesterskaber i dressur, military og spring som ponyrytter, besluttede han sig for at fokusere på en karriere inden for spring. Han fik job hos den tidligere hollandske olympiske springrytter og landstræner, Johan Heins, da han var 18 år gammel.

Læs også: Indendørs springning bliver ikke bedre end det her!

Vejen til international anerkendelse

Smolders vandt bronze ved europamesterskaberne for ungryttere med Holland i 2001 og fik sin internationale debut som seniorrytter samme år. Herefter fik Smolders hurtigt ry som et stort talent. Han har redet for Alex Verlooys hold Euro-Horse siden 2002 og har konkurreret i mange internationale mesterskaber. I 2016 opnåede han sin hidtil største individuelle succes med Emerald, hvor han sluttede som nummer to ved World Cup Finalen i Göteborg. Smolders vandt Longines Global Champions Tour-titlen i 2017, hvilket gjorde ham til den første hollandske rytter til at gøre dette. Han vandt også LGCT Grand Prix of Paris samme år og blev nummer to i den samlede LGCT stilling. I 2018 lykkedes det ham at blive rangeret på førstepladsen på Longines FEI-listen over de bedste springryttere. Han forblev på førstepladsen i otte måneder og er i dag at finde på listens fjerdeplads.

Emerald

Smolders er kendt for sin evne til at udvikle og finde heste med stort potentiale. I starten af sin professionelle karriere havde han stor succes med træning af heste for andre ryttere. Den måske mest succesfulde af Smolders’ tidligere heste er Authentic, der sammen med den amerikanske rytter Beezie Madden vandt to olympiske guldmedaljer. Efter at have fået sit eget gennembrud som rytter, har Smolders selv fået mulighed for at ride på de dygtigste heste, han træner. Smolders har haft adskillige vellykkede partnerskaber med talentfulde heste, og en sådan hest er Emerald. Med Emerald opnåede Smolders flere store resultater, heriblandt sølvmedaljer ved World Cup finalen i Göteborg i 2016. Smolders har kaldt Emerald for en ”en helt særlig hest”. I 2019 annoncerede Smolders at Emerald gik på pension fra sport, og herfra ville fokusere på opdræt. Emeralds succesfulde afkom, herunder Igor, har holdt hans fortsat hans sportslige arv ved både at vinde guld og bronze ved de europæiske mesterskaber.

Foto: Malgré Tout Media Archive, Global Champions Tour Prague 2022

Læs også: Fortryllende afslutning for fantastiske Taloubet Z

Nye heste og nye successer

Selvom det var vemodigt at skulle pensionere Emerald, skulle det ikke tage lang tid, før Smolders igen nød flotte resultater med andre heste. Han har siden dannet et partnerskab med Emeralds bror Don VHP Z og Monaco. Med Don vandt Smolders indivuduelle sølvmedaljer ved de europæiske mesterskaber i 2017.  I de seneste år har hans mest anerkendte hest været Monaco. Parret har opnået flere sejre og høje placeringer, blandt andet ved sidste års verdensmesterskaber i Herning og i 2022 var Monaco den bedst rangerede springheste i verden ifølge WBFSH (The World Breeding Federation for Sports Horses).

Harrie Smolders er en ægte mester i sin sport og besidder en unik evne til at identificere og udvikle exceptionelle heste. Hans dedikation og passion for sporten har resulteret i international anerkendelse og har gjort ham til et forbillede for ryttere over hele kloden. Smolders’ præstationer på og udenfor banen viser, at hans succes ikke kun måles i antallet af sejre, men også i hans engagement i at fremme den næste generation af ryttere og heste. Med hans imponerende resultater og vedvarende beslutsomhed er der ingen tvivl om, at Harrie Smolders vil fortsætte med at sætte sit præg på hesteverdenen i mange år fremover.

Læs også: Nations Cup finale – Holland er bare bedst

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce