Sådan forbedrer du dit sæde

Kender du følelsen af at sidde i sadlen og være fuldstændigt i balance med hesten? Det er en fantastisk fornemmelse! Udover, at det kan være en stor hjælp for dig som rytter at have et stabilt og balanceret sæde, så hjælper det også din hest til at kunne bevæge sig mere frit. Jo mere du som rytter er i balance, jo lettere vil hesten også kunne komme det. Når I føler jer i balance med hinanden, kan det booste jeres funktion som én samlet ekvipage, og det kan i sidste ende også styrke tilliden mellem jer.

Hvis du gerne vil forbedre dit sæde, så er det bare om at øve det igen og igen. Det handler mest af alt om at gøre det til en vane, sådan så du – i takt med, at din krop opbygger musklerne til det – vil kunne slippe tanken om, at “nu skal jeg sidde sådan og sådan”. Med andre ord vil repetition gøre, at teknikken til sidst sidder på rygraden – bogstaveligt talt.

Det korrekte sæde

Hvis du gerne vil vidde, hvordan man – i grove træk – sidder korrekt, så kan du forsøge at tegne nogle linjer igennem din krop og ikke mindst forsøge at være så afslappet som muligt. For at sidde rigtigt i din dressursaddel skal du nærmere bestemt…

 • …kunne tegne en vertikal linje, som går fra dine ører, ned igennem dine skuldre, ned til din hofte og til sidst ned i hælen.
 • …huske at kigge op (og altså ikke ned på dine hænder) og ligeud.
 • …have let bøjede og bløde albuer.
 • …sætte hænderne på højkant, så dine tommelfingre ligger øverst.
 • …bevare en lige linje fra din albue, ned igennem din arm og ud igennem tøjlen ned til hestens mund.
 • …fordele din vægt ligeligt på dine to sædeben (de knogler, som sidder inde bag den nederste del af dine baller).
 • …slappe af i dine baller, dit bækken og dine hofter.
 • …lade dine knæ og lår hvile let ned langs sadlen og hestens sider.

LÆS OGSÅ: Læserne om dressur: Det skal være en dans, ikke en kamp

Øvelse: Et solidt sæde i trav og galop

Hvis du har svært ved at finde en korrekt position i trav eller galop, så kan du prøve at lave denne lille øvelse. Den skulle gerne få dig til at føle, at din vægt kommer godt ned i sædet, og at dine ben ‘sætter sig’, hvor de skal, så du kommer til at sidde solidt på hesten. Øvelsen kan både laves i en dressur-, en kombi- og i en springsadel. Du gør sådan her:

 • Stil dig op i bøjlerne i to af hestens trav- eller galoptrin og sæt dig ned igen.
 • Gør det et par gange.
 • Forsøg at mærke efter, hvordan din vægt nærmest kommer helt ned i anklerne, imens du står op i bøjlerne.
 • Vær sikker på, at du ikke bruger tøjlerne til at holde balancen i. Du kan teste det ved at tage hånden frem og se, hvad der sker med din balance, imens du står op.
 • Idet du skiftter imellem at stå op i bøjlerne og sidde ned i sadlen, skulle du gerne kunne mærke, at du fastsætter hestens rytme og ramme.
 • Forsøg at holde din vejrtrækning dyb og rolig, så du ikke kommer til at spænde op – og husk at kigge op og fremad.

Hvis du har svært ved at udføre øvelsen, kan det være en god idé at du laver den sammen med din træner. Måske vil han eller hun også kunne spotte, hvis du kan gøre andet for at forbedre dit sæde.

Det kan også være, at du har svært ved at spotte linjerne ned igennem din krop, når du sidder på hesten. I så fald kan du med fordel få én til at hjælpe dig og korrigere dig. Måske er du endda så heldig, at du har adgang til et spejl, så du kan korrigere dig selv. Én ting er i hvert fald sikkert: Øvelse gør mester!

Artiklen er oprindeligt bragt i december 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce