Kæbeleddet: Sådan påvirker det hestens balance, bevægelse og fordøjelse

Ligesom mennesker er heste afhængige af et velfungerende kæbeled. Muligheden for at bevæge kæben korrekt fra side til side, op og ned samt frem og tilbage, påvirker nemlig både muligheden for at tygge og fordøje maden, men også i høj grad hestens balance og biomekanik.

Læs også: Jeg oplever hestetænder, der er tydeligt formet efter biddet

Annonce

Kæbeleddet forbinder den øverste og den nederste del af kraniet, og er et ret tætsiddende led, som er forstærket af sener, ligamenter og muskler. Du finder leddet på hesten cirka midtvejs mellem den yderste øjenkrog og øret. Leddet er ret nemt at se, når hesten tygger.

Det er ikke usædvanligt, at heste har problemer i kæbeleddet, og det kan give udslag på mange forskellige måder.

Hvordan opstår der problemer?

Der kan være mange grunde til smerter og dysfunktioner i og omkring leddet. Dette grunder i, at området er meget komplekst og består af en masse forbundne dele så som knogler, sener, ligamenter, muskler, nerver og blodårer. Problemer omkring leddet kan stamme fra trauma fra et slag eller spark, slidgigt, slidtage, inflammation, infektion og problemer i det omkringliggende blødvæv.

Hestekranie med kæbe
Hestens kæbeled er placeret cirka midt mellem den yderste øjenkrog og øret. Foto: Arkiv.

Dog kan problemer her også stamme fra tandproblemer, som påvirker bevægelsen i leddet. Kæbeleddet kan også påvirkes direkte eller indirekte af smerter helt andre steder i kroppen, generende udstyr eller uhensigtsmæssig træning, som får hesten til at bide hårdt sammen og dermed spænde op i leddet.

Sådan opdager du problemer

Det kan starte i det små, men udfordringer i leddet kan forholdsvis let sprede sig. Her er nogle af de symptomer, som hesten kan vise ved udfordringer i kæbeleddet:

  • Headshaking
  • Modvilje mod tage biddet i munden
  • Hesten er hovedsky
  • Hesten holder hovedet skævt
  • Hesten stikker tungen ud
  • Problemer med vendinger, stop, overgange og samling
  • Hesten ser spøgelser
  • Hesten bliver voldsom ved kontakt på biddet
  • Nedsat appetit eller problemer med at tygge maden
  • Hesten taber maden, når den spiser
  • Hesten dypper grovfoderet i vand, når den spiser

Observér

Se på hvordan din hest tygger. Hold øje med om bevægemønstret er symmetrisk eller om hesten foretrækker kun at tygge i én retning. Du kan også holde øje med, hvordan hesten holder sit hoved, når den spiser. Er ørerne, øjnene og næseborene lige? Og hvordan med tyggemusklerne på hver side af hovedet – har de samme størrelse?

Hestens tænder
Tændernes symmetri kan fortælle om kæbeleddets tilstand. Foto: Arkiv.

Check fortændernes balance

Se på mønstret, længden og vinklen på fortænderne. De vil have direkte sammenhæng med kæbeleddets funktion. Fortænderne skal optimalt set være placeret lige over hinanden. Hvis hesten har over- eller underbid, vil den ikke slide sine bagerste kindtænder optimalt, og det kan potentielt give låsninger i kæbeleddet.

Læs også: Glade tænder giver glade heste

Lyt

En anden måde at opdage problemer på, at er lytte til når din hest spiser. Lyden bør være jævn uden underlige klik-, knæk- eller pibelyde.

Mærk

Forsigtig palpation af kæbeleddet kan afsløre eventuel asymmetri eller smerte. Hvis det føles som om din hest har mere plads i leddet på den ene side af hovedet, mens den anden side føles stram, er der et problem. Modvilje mod berøring omkring leddet kan også vidne om mulige udfordringer.

Vi anbefaler naturligvis, at du kontakter en fagperson, hvis du har mistanke om at din hest har udfordringer omkring kæbeleddet.

Kilder

Equine Wellness Magazine: It’s All Related: How the TMJ affects bodily health

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce