Hudkræft, hovkræft, skimmelkræft og hjernetumorer. Ligesom mennesker, kan heste kan også have kræft, og de her er de hyppigst forekommende. Faktisk er kræft blandt heste mere almindeligt end de fleste måske går og bemærker. Nogle typer er godartede, mens andre kan have dødelige konsekvenser. Her briefer vi dig om de hyppigste former og fortæller dig, hvordan du opdager symptomerne. Og så har vi fundet et par eksempler, så du ikke er i tvivl om, hvordan det ser ud, når en hest er ramt af kræft.
Kræft hos hest
Læs også: Den mest alvorlige sygdom i hestens hjerne
Tumorer (pladecellekarcinom)
Den mest normale form for kræft hos heste er den tumorform, der hedder pladecellekarcinom. Faktisk er hele 20 % af tumorer hos heste af denne type. Tumorerne vokser og spreder sig, dog som oftest langsomt. De sidder som regel i hestens mavetarmsystem, i huden, på dens kønsdele eller i øjet.
Sådan opdages en tumor
Symptomerne på en tumor er vortelignende knuder, gullige læsioner, vægttab, sløvhed, blodmangel og problemer med at tygge. Tumorerne kan vokse ud og indad og vil trykke på hestens kranie, hvis de sidder derunder. Dette vil naturligvis være meget smertefuldt for hesten. Desværre er den eneste løsning for en hest med tumorer i maven aflivning, mens tumorer de andre steder ofte kan behandles.
Hovkræft (hovpapillom)
Når en hest har hovkræft – eller hovpapillom, som det egentlig hedder – har den faktisk ikke kræft. Alligevel har vi taget lidelsen med her, så der ikke er nogen tvivl om, hvad den går ud på. En hest med hovkræft har kort sagt betændelse i strålen og/eller i sålen, men det må absolut ikke forveksles med sur stråle. Hovkræft begynder nemlig i dragterne som en rådden, lugtende tilstand, der senere udvikler sig til vorter. Sygdommen er mystisk, da man endnu ikke ved, hvorfor den opstår, ligesom den ikke spreder sig som ‘normal’ kræft.
Sådan opdages hovkræft
Hovkræft opdages ved, at der først dannes en lille eller flere små vorter, som til sidst får et blomkålsagtigt udseende. De vokser sig gradvist større og kan lugte meget, da der opstår en betændelsestilstand. Hesten vil som oftest være – eller i hvert fald på et tidspunkt blive – halt, når den går på blødt underlag, men ikke nødvendigvis på hårdt.
Når hovkræft skal behandles, vil det som regel foregå i et samarbejde mellem en dyrlæge og en smed. Herunder kan du se en beslagsmed arbejde med at få en hest behandlet.
Læs også: Amigo fik en tumor i hoven: “Jeg er altid bange for, at han bliver syg igen”
Skimmelkræft (melanomer)
De celler, som sørger for hestens pigmentdannelse, kan blive ramt af kræft. Fordi skimlede heste har mange pigmentforskelle og derfor ofte rammes af sygdommen, kalder man den også for skimmelkræft. Delingen af pigmentdannende celler fører til melanomer (godartede) og melanosarcomer (ondartede), som altså begge er pigmentkræftformer. Kræftformen ses oftest hos Arabere, Pecheronere og Lippizanere. Med tiden ændres de fleste melanomer til melanosarcomer, som kan spredes til hestens indre organer. Derfor skal selv de godartede melanomer behandles.
Sådan opdages skimmelkræft
Melanomer ses ofte som knuder under halen, men kan også forekommer andre steder i hestens hud. Hvis melanomerne sidder i hestens indre, vil hesten måske hoste, have koliksymptomer og få forstyrrelser i sit bevægelsesapparat. Lidelsen kan ikke forebygges; som ejer kan man ikke gøre andet end at holde godt øje med sin skimlede/hvide hest. Når kræften begynder at sprede sig til lymferne eller til hestens indre organer, er der ikke meget af gøre. I Facebook-opslaget herunder kan du i kommentarfeltet se et billede af, hvor galt det kan gå, når en hest får skimmelkræft.
Hudkræft (sarcoider)
Sarcoider er en godartet form for hudkræft, der oftest opstår i den tynde del af hestens hud. Mest almindeligt er det at finde sarcoiderne i hestens ansigt, i lysken eller på halsen. Hvis de sidder på en måde, så de generer hesten, bør de naturligvis blive fjernet af en dyrlæge. Dog vil de aldrig kunne sprede sig til hestens indre og er derfor ikke faretruende.
Sådan opdages sarcoider
Sarcoider kan se ud – og opdages – på to måder. Den ene type er en vortelignende rund knop, som vokser sig større og større og med tiden får et blomkålsagtigt udseende. Den anden type forekommer som hævelser under huden og kan enten ses med eller uden sår på overfladen. Typen, hvor der forekommer sår, vil til sidst også ødelægge vævet omkring sig og vokse frem over huden. Begge typer findes oftest hos heste mellem 8 og 15 år. Hvis hesten kureres for lidelsen, vil den være immun resten af sit liv.
Sarcoider må ikke forveksles med unghestevorter, som heste typisk for som ung, og som er væk igen ved 4-års alderen. Her kan du se et billede af en sarcoid, der sidder omkring hestens øje.
Læs også: 3 typiske hudsygdomme hos din hest – sådan behandles de
Kilder
Agria: Tumorer og knuder
Horsedoc: Sarcoider