Skrevet af Cand Agro Christina Kryder, St. Hippolyt.

Sygdommen PPID er det, man førhen kaldte for Cushing. Desværre er det de færreste, der kender til symptomerne, og hvordan sygdommen skal håndteres. En PPID-ramt hest kræver både medicin og ændret håndtering, eller “management”, som man også kalder det. Lidelsen kan nemlig medføre andre sygdomme som fx forfangenhed. I dag kan sygdommen med korrekt håndtering og fodring holdes nede, så det kliniske sygdomsbillede forbedres og hestens livskvalitet øges. Læs her, hvordan.

Symptomer på PPID

De klassiske symptomer på PPID er tab af muskelmasse og muskeltonus, overdreven hårvækst, manglende eller forsinket fældning samt vægttab, unormale fedtaflejringer og gentagne infektioner. Derudover kan de være svajryggede, have hængebug, øget appetit, dog ofte uden at tage på. De tidlige tegn på PPID kan være, at hesten både drikker mere og tisser mere, dette kan hænge sammen med udviklingen af insulinresistens. Heste med PPID er mere modtagelige over for sygdomme og infektioner grundet et nedsat immunforsvar. Ofte lider de af luftvejsinfektioner, hudinfektioner, hovbylder, sår i munden eller tilbagetrukket tandkød samt nedsat sårheling. Hesten kan ændre temperament og humør og blive nedstemt eller deprimeret, og det ses ofte, at den er angrebet af parasitter i større grad end andre heste. Sidst men ikke mindst bliver en stor andel af heste med PPID forfangne, mange af dem gentagne gange, og det er ofte denne smertefulde tilstand, der i sidste ende tager livet af dem.  

Det kan du gøre

Korrekt fodring og management gør en stor forskel for heste med PPID. Det kan være en afgørende faktor for, at hesten kan få forbedret livskvalitet og derved sinke udviklingen af sygdommen. Ændringer kan være alt lige fra opstaldningssted, foldmuligheder, grovfoder, kraftfoder og tilskud samt daglig tildeling af medicin. Eftersom heste med PPID ofte også lider af insulinresistens, er det vigtigt i foderplanen at have fokus på…

Læs hele artiklen i magasin #27 i…

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.