Spar penge på elregningen i stalden 

Vi bruger strøm på mange ting i vores liv med heste – men hvad kan vi gøre for at spare på elregningen? I denne tid med inflation og høje elpriser er det måske ekstra vigtigt at spare på elregningen ved at ændre nogle vaner. Hvad der er sparet, er tjent. Og hvem vil ikke gerne have lidt ekstra penge til hesten?

Undersøg og udskift 

I vores dagligdag i stalden bruger vi strøm på lys i ridehallen, på ridebanen, i stalden, i rytterstuen, i sadelrummet og udendørsbelysning i de mørkere tider. Vi kan spare en del på elregningen ved at undersøge, hvad vi bruger af strøm til belysning ved de forskellige faciliteter og se nærmere på, hvilken besparelse vi kan opnå ved at udskifte diverse elpærer. Miljøstyrelsen anbefaler, at man udskifter alle sine elpærer til LED-pærer, da man simpelthen, som forbruger, kan opnå en yderligere besparelse på 25% sammenlignet med sparepærer. Udover besparelsen på elregningen, så er levetiden på LED-pærer længere, og de indeholder ikke kviksølv modsat sparepærer. 

LÆS OGSÅ: 8 råd: Sådan kan du spare på strømmen i stalden

Spar strøm med gode vaner 

Når du er ude hos hesten, kan du spare en del på elregningen blot ved at få etableret nogle nye, gode vaner, som er med til at sænke prisen.  

Sluk lyset 

Som det første kan man gøre det til en vane altid at slukke lyset i det rum, man forlader. Så står lyset ikke unødigt og brænder og ej heller får elregningen til at stige. For at ændre denne vane kræver det hele tiden, at man husker sig selv på at slukke lyset i det rum eller område, som man går fra – selvfølgelig så længe, der ikke er andre tilbage i rummet. Altså den sidste der forlader rummet eller området slukker for lyset. 
Er der mange i stalden som bevæger sig rundt i staldområdet og på udendørsarealerne, kan det være svært at vide, hvornår man kan tillade sig at slukke for lyset, og derfor kan lyset risikere at stå unødigt tændt i længere tid og få elregningen til at stige. Der kan være en besparelse i at få installeret bevægelsessensorer særligt som udendørsbelysningen, da man så ikke risikerer, at lyset står og brænder unødvendigt, eller at der er nogen som slukker det, imens man selv går rundt ude på folden. 

 

Som det første kan man gøre det til en vane altid at slukke lyset i det rum, man forlader. Foto: Canva Pro

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du på strømmen derhjemme

Undgå el-apparater på standby 

Hver gang man har brugt kaffemaskinen, printeren eller andre el-apparater kan det være en rigtig god vane altid at slukke på stikkontakten efter brug, da der kan være mange spildte penge i at have el-apparaterne stående på standby. Gennemsnitlig har hver husstand syv elektriske apparater på standby, hvor det ved børnefamilier typisk er højere. Måske kan det få dig til at tænke over, hvilke apparater du måske har stående på standby i stalden så vel som inde i huset. Det anbefales heller ikke at lade elektroniske apparater op om natten, da de bruger unødig strøm efter de er færdig opladet.  

Ligesom heste, så er mennesker også vanedyr, som medfører et slags automatisk og ubevidst adfærd, da det ikke kræver den samme energi at udføre samme bevægelse eller handling. Når en vane skal ændres, skal man derfor først kende til sin eksisterende vane og derefter hele tiden være bevidst om at ændre sine handlinger indtil den nye vane er etableret.  

Spar ved vask af ride- og staldtøj 

Når det kommer til at skulle vaske og tørre sit ride- og staldtøj, sadelunderlag lige så vel som alt andet tøj i husstanden, kan man spare rigtig mange penge på elregningen ved at ændre på nogle vaner for, hvordan man vasker og tørre tøjet. I Danmark vasker vi i gennemsnit 3,2 kg tøj per vask selvom nogle vaskemaskiner kan rumme 5-6 kg og andre 7-8 kg tøj. Ved at fylde vaskemaskinen op kan man opnå at køre cirka to vaske fremfor tre vaske og man kan derved spare cirka 33 % af strømforbruget. 

Annonce

Justerer graderne

Hvis man sætter graderne lidt ned på sin tøjvask, er der også en del at spare. Du kan for eksempel halvere graderne, således at det tøj, du plejer at vaske på 40 grader kan vaskes på 20, og det du normalt vasker på 60 kan vaskes på 30 grader. Din kogevask kan du også sætte ned til 60 grader. Hvis du gør dette, kan du spare op til 55% af elforbruget. Det vaskemiddel, der bliver brugt i dag, kan stadig gøre tøjet rent og hygiejnisk selv ved lavere temperaturer.  

LÆS OGSÅ: Har du sørget for et godt og sikkert staldmiljø for din hest?

Hæng det til tørre 

En anden måde at spare penge på elregningen er ved enten at bytte tørretumbleren derhjemme ud med tørresnoren eller spare på forbruget af tørretumbleren. Man kan spare 50% ved at halvere forbruget af tørretumbleren og der er hele 100% besparelse ved udelukkende at hænge tøjet til tørre.  
Man skal dog være opmærksom på, at der kan være nogle forholdsregler man skal tage højde for, når man enten vælger at tørre tøjet udenfor på tørresnoren i de forskellige årstider og vejr eller tørre tøjet indenfor på et tørrestativ. Dette glæder naturligvis også, hvis du har en industrivaskmaskine til at vaske din hests dækkener. 

Skru ned for varmen 

Har man elvarme nogle steder i stalden, kan der også være rigtig store besparelser på elregningen ved at skrue temperaturen lidt ned. Det kan for eksempel være i rytterstuen, sadelrummet og i omklædningsrummet. Så kan man i stedet sørge for at have nogle gode tæpper liggende, så man stadig kan få varmen efter en god ridetur i vinterkulden.  

Producér din egen strøm 

Som noget helt andet kan man også undersøge mulighederne for at investere i at kunne producere sin egen strøm. Nogle af de mere kendte løsninger er solceller og vindmøller. Det er for eksempel begyndt at blive mere og mere populært at installere et elhegn med solceller.  

Annonce

Brug strøm når det er billigst 

Prisen for strøm varierer alt efter, hvilken tid på døgnet du bruger strømmen. Som en tommelfingerregel er det billigst at bruge strøm om natten, altså mellem kl. 24.00 og 06.00. Mellem kl. 17.00 og 21.00 er det dyrest at bruge strøm, men i tidsrummene kl. 06.00 – 17.00 og kl. 21.00 – 24.00 er prisen for strøm på et mellemniveau. I visse tilfælde kan strømmen også være lav midt på dagen. Andre variabler der kan spille ind for prisen for strøm, er vind og vejr. Når solen skinner, og det blæser, produceres der billig og bæredygtig strøm, som sænker prisen. Dog stiger prisen for strøm i de tidsrum, hvor der er flest, som bruger strømmen, hvilket typisk er i tidsrummet 19.00-21.00. 
Det anbefales derfor, at man får sat opvaskemaskine og vasken over meget sent – gerne efter kl. 24.00 eller, som det næstbedste, bruger strømmen om morgenen, inden man tager afsted på arbejde.  

LÆS OGSÅ: (betalt indhold) Prisvenlige alternativer: Sådan kan du forbedre din og hestenes hverdag

KILDE

SparEnergi.dk

SparEnergi.dk

Norlys

Miljøstyrelsen 

Lederne

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce