Sådan sparer du på strømmen derhjemme

El er i den seneste tid gået hen og blevet meget dyrere. Energistyrelsen siger, at der er mange penge at spare for gennemsnitsdanskeren. Det viser sig nemlig, at de fleste bruger omkring en tredjedel mere strøm, end hvad der er nødvendigt. Vi gør det bedre end mange andre i Norden, men der er stadigvæk masser af plads til forbedring. Heldigvis er der masser af gode råd at give af. Derfor får du her et par bud på, hvordan du sparer på strømmen – til gavn for både miljø og pengepung. For når du kommer hjem fra stalden, (og har husket at slukke efter dig) så er der stadigvæk tusinder af kroner at spare.

Annonce

Læs også: 8 råd: Sådan sparer du på strømmen i stalden

Træk lige stikket

Inden du smutter hjemmefra og tager ud i stalden, så kan du trække stikket i alt det, der bruger standby-lys. Selv energimærkede apparater er ofte udstyret med små LED-lamper, der lyser hvis stikket er sat i. Det kan for eksempel være i dit TV, din bærbare, din mikroovn eller opladere og strømstik af ældre dato. De fleste forhandlere sælger også en elspareskinne, der automatisk lukker af når computeren ikke er i brug. Og sådan en kan hurtigt tjene indkøbsprisen. Det anslås nemlig at gennemsnitsfamilien bruger ca. 800 kr. årligt, alene på standby-lys.

Spar i søvne

De fleste ting behøver ikke strøm, når du alligevel sover. Der er desuden beviser for at visse strømslugere kan være direkte skadelige for din nattesøvn. Dette gælder især for apparater med dioder, displays eller LED-lamper af farven blå. De såkaldte “blå stråler” har blandt andet en indvirkning på kroppens produktion af hormonet melatonin, og kan derfor være forstyrrende for din døgnrytme. Trådløse wi-fi routere er i en klasse for sig selv i gruppen af standby-syndere, men er for nye til, at man i Danmark kan påpege konsekvenserne af langvarig brug. Foreløbige undersøgelser peger dog i negativ retning, specielt for børn i voksealderen. For eksempel har Frankrig vedtaget love, der begrænser børns udsættelse for wi-fi stråling i skoletiden. Mens du sover er der sjældent grund til at vedligeholde adgangen til internettet. Så ved at slukke for tingene i løbet af natten, kan du altså være heldig at sove bedre, hvilket gør at du også er mere frisk, når du er i stalden – til stor gavn for din ridning og for din hest. Som et ekstra plus, kan du måske endda spare strøm på kaffemaskinen om morgnen, når du vågner frisk og veludhvilet.

Læs også: Hvad har livet med heste egentligt lært os?

Gør gode vaner bedre

Når du skal i stalden, vil du selvfølgelig gerne have masser af strøm på mobilen – både til at kunne ringe til nogen, hvis der sker uheld, og til at tage en masse skønne billeder af din smukke hest eller til at optage jeres træning. Men måske kan du undgå at lade mobilen ligge til opladning hele natten? Måden vi bruger strøm på kan nemlig for de fleste personer forbedres. Mange lægger ting til opladning natten over for nemheds skyld. Men her er der altså også penge at spare, både i energi og nye indkøb. Det er nemlig ikke kun spild af strøm, hvis du bliver ved at oplade et fuldt batteri, men det kan være direkte skadeligt for levetiden af et litium-batteri.

Annonce

Der er også masser af penge at spare på vaskerutinen. Du kan for eksempel overveje om alt ridetøjet absolut skal vaskes så ofte, som du plejer, eller om det er nok at nøjes med at børste det værste snavs af. Selvfølgelig kan der være særlige anledninger, hvor beskidt tøj bare ikke virker. Men hvis det bare handler om træning eller en kort ridetur, så kan du sikkert godt springe en hel tøjvask over. Forfængelighed koster penge og energi.

Læs i lyset

Når man kommer hjem fra stalden efter en god træning, kan det være meget lokkende bare at tænde for fjernsynet og se Netflix indtil sengetid.

Men her kan du overveje, om du i stedet skal bruge tiden på noget andet, som for eksempel at sætte dig og læse. Der er utallige gode grunde til at læse. Et af verdens ældste former for underholdning er også det mest energi- og C02-venlige. Bøger bliver i dag trykt på genbrugeligt papir, da de fleste danske udgivere gør en markant indsats for bæredygtigheden. Der er desuden stor chance for at din yndlings Netflix-serie også findes i bogform. Du kan også finde nogle gode hestebøger frem eller finde et af Malgré Touts trykte magasiner frem.

Malgré Touts næste magasin er på vej, men indtil da, kan du læse vores seneste magasin fra sommer 2022.

Hvis du bor sammen med nogen eller har besøg af venner, så kan du også overveje at skifte fjernsynstiden ud med brætspil. Ligesom bøger er de billige i drift, og spillerunderne er ofte mere mindeværdige, end den fælles oplevelse af at se en film eller serie sammen.

Vi håber, at du kan bruge disse råd til, hvordan du sparer på strømmen derhjemme.

Læs også: Indretning: 10 coffee table books til rytteren

Kilder

Elektrisk lys og skærmtid ødelægger søvnen og skader helbredet

Sluk din router om natten

Danske Forlags ressourcer til forlag

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce