Tigger hesten, når den skraber i jorden? 

Vi har nok alle set, når hesten ivrigt skraber med det ene forben. Nogle skraber hoven hen ad jorden, andre svinger hesten med det i luften. Det sker oftest, når hesten hesten vil rulle sig, er bundet, eller når den står og venter på mad. Men hvorfor gør den det? For faktisk er det ikke kun for at tigge. Har vi måske selv tillært hesten denne “dårlige vane”, som mange ofte omtaler det som, når hesten skraber i jorden. 

Det at skrabe i jorden ligger hesten naturligt og er en instinktiv opførsel. Netop derfor er den rigtig svær at “vænne hesten af med”, hvis vi først har forstærket denne opførsel. Denne artikel vil komme med nogle bud på, hvordan du kan undgå, at hesten skraber i jorden. Men for at kunne afhjælpe adfærden, er vi nødt til først at forstå, hvorfor, hesten tyer til denne adfærd i første omgang. 

Annonce

Nysgerrighed 

Heste kan finde på at skrabe, hvis de vil undersøge et objekt, de ikke kender, eller hvis de leder efter mad – eksempelvis under sne eller andet, som de ikke vil indtage. De kan også finde på at skrabe i vand for at køle kroppen ned eller for at blødgøre jorden, inden de lægger sig ned. Alle disse ting er hel naturlige, men man skal stadig være observant på hestens adfærd, da det kan være tegn på andre og mere alvorlige tilstande. 

Fysisk utilpashed 

Ofte skraber hesten i jorden, fordi den føler en fysik utilpashed. Det kan være kolik, men det skal ikke forveksles med, at hesten blot ønsker at lægge sig. Her vil hest gå rundt i små cirkler, skrabe ofte, lægge og rejse sig, svede og se fysisk utilpas ud. 

Men når hesten skraber, kan det også skyldes mindre akut smerte såsom mavesår. Her er hesten utilpas og har smerter, når mavesyren plasker op i sår på mavevæggen. Ved at skrabe forsøger hesten aktivt at finde en løsning til at mindske smerten. 

Et studie foretaget på en gruppe heste, viste at de havde ortopædiske smerter i led, muskler og knogler efter træning. Studiet var udarbejdet på travheste og viste, at hestene skrabede mere i jorden fire timer efter træning end på noget andet tidspunkt. Nogle heste gravede endda huller i jorden og stillede deres bagben i, angiveligt for at mindske smerten i forbenene. Derudover tilføjede forskerne, at hestene skrabede betydeligt mindre om søndagen – på deres fridag. 

Mental stress 

Hvis hestens basale behov ikke er opfyldt, kan den ty til at skrabe i jorden. Har hesten adgang til grovfoder, bevægelse, venner, samt mulighed for at hvile, så vil den ikke kede sig. Hvis nogle af disse ting mangler, kan der opstå nervøsitet, uro og stress, hvor hesten kan begynde at skrabe. På samme måde fungerer det, hvis hesten ikke har adgang til at brænde overskydende energi af. Det kan forårsage uro og stress hos hesten, som den kan forsøge at forløse ved at skrabe. 

Mental stress kan også opstå omkring fodringstid. Heste har et meget præcist indre ur, som er drevet af dagslys. Det betyder, de kan anticipere gentagne aktiviteter, såsom fodring. Jo tættere en forventet aktivitet nærmer sig, jo mere ængstelige kan de blive, hvilket ofte kommer til udtryk ved at skrabe i jorden eller sparke på boksdøren. 

LÆS OGSÅ: Vi afklarer mysteriet: hvorfor gaber hesten?

STEREOTYP ADFÆRD

Gentagende, unaturlige adfærdsmønstre i en given situation såsom at skrabe, krybbebidning, vævning med hovedet, påtaget bøvsning og så videre kalder vi stereotypisk adfærd, og det er et tydeligt tegn på, at hesten mangler noget i sin tilværelse.

Tillært egenskab 

Har hesten været urolig, stresset og utilpas, når den har været bundet, kan det være, den er begyndt at skrabe. Mange menneskers reaktion er at fortælle hesten, at den skal lade være. Det er en negativ opmærksomhed, men det er stadig en guiding, som viser en retning, og det er det, som hesten søger i dette urolige øjeblik. Derfor skraber den igen og igen. 

Det kan også være, den er blevet belønnet med en godbid, og det er der, udtrykket trigger kommer fra. Hesten har fundet ud af, at den – som ved alle andre tricks, vi lærer den – kan få godbidder ved at skrabe med forbenet. Det betyder ikke nødvendigvis, at du har belønnet din hest for at skrabe, men det kan være, hesten meget let har løftet benet med intentionen om at skrabe og tilfældigvis har fået en godbid samme tid. Eller det kan være, en tidligere ejer er kommet til at belønne hesten med godbidder, når den har haft benet i vejret. 

Social interaktion 

I flokken kan heste bruge det at skrabe i jorden eller luften som et udtryk for dominans. Det kan både bruges som et trusselsudtryk, men også for at sætte duftspor. Det ses oftest hos hingste og sjældnere hos tamme heste. Det kan bruges som en del af at kunne udtrykke sig i flokken, og det er måske et tegn på, at den givne hest ønsker at udfordre andre heste eller sin egen position. 

Løsninger 

Det er faktisk mere simpelt end som så og har været nævnt flere gange igennem artiklen. Alle heste skal have adgang til grovfoder, bevægelse, venner, samt mulighed for at hvile. Selvom du måske synes, disse krav er opfyldt, så er det måske stadig ikke helt nok? 

Hvis man sørger for, at hesten har alle de basale behov opfyldt, så bør den ikke skrabe. Medmindre det selvfølgelig er en naturlig adfærd over for resten af flokken. Skraber hesten, fordi den forsøger at forløse en smerte, den har i kroppen, skal den selvfølgelig tilses af en dyrlæge. Hvis hesten har fået denne tillærte egenskab, så prøv eventuelt at stimulere hesten ved grovfoder eller ophæng af legetøj eller snacks i boks eller på folden. Forsøg kun at give hesten godbidder, når den er fuldstændigt afslappet og i ro. Dermed fremmer du den adfærd frem for den uønskede adfærd. 

LÆS OGSÅ: Hvad fortæller hesten egentlig med ørene? 

Så husk, at det at hesten skraber i jorden er en kompleks adfærd, som kan have mange årsager afhængigt af den enkelte hest, historik, situation og miljø. Det er vigtigt at man observerer hesten nøje og lægger mærke til resten af hestens kropssprog, for at forstå den specifikke kontekst og årsagerne bag hestens adfærd. 

Kilder:

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce