Uddannelsesleder: “Derfor skal mine elever lære at bruge laseren”

Annoncørbetalt artikel

Hvis du skulle vælge ét fysisk værktøj til at hjælpe heste, hvad ville du så vælge? Bettina Hvidemose Riisberg, som til daglig driver uddannelsesstedet Center for Dyreterapi, er ikke i tvivl. Hun valgte for mange år siden at laseren skulle være en del af hendes og hendes elevers værktøjskasse.

Bettina Hvidemose Riisberg uddanner hvert år mange hesteterapeuter på hendes skole i Nordjylland. Her kan man blandt andet tage uddannelser som fysiurgisk hesteterapeut, hestemassør, hestetræningskonsulent og dyreadfærdskonsulent. På uddannelsen som fysiurgisk hesteterapeut bliver man på et af modulerne uddannet i at bruge laser. Det er ikke tilfældigt.

Bettina Hvidemose Riisberg driver Center for Dyreterapi, hvor hun blandt andet uddanner i fysisk terapi til heste. Foto: Arkiv

Læs også: Hjælp til selvheling: Sådan får laser din hest hurtigere gennem en skade

Blev overbevist for 20 år siden

Bettina blev bekendt med laseren for cirka 20 år siden, hvor hun var på kursus i noget helt andet, nemlig urter. Underviseren havde helt tilfældigt en laser med på kurset. Da han stødte på en problematik hos en hest, som han ikke kunne løse, fandt han laseren frem.

Bettina så med egne øjne hvordan hesten tog imod og reagerede på laseren. Hun mærkede også hvordan vævet blev meget blødere efter laseren havde været på hesten.

Laseren, som underviseren havde med på kurset, var fra PowerMedic. Og Bettina tog hjem fra kurset med en brugt model. For hun måtte bare eje en.

Hvad er laserterapi?

Med laserbehandling overføres energien fra laserlyset til kroppens celler, hvor det kan benyttes som brændstof. Laserlyset trænger med sine helt specielle egenskaber og sin energi dybt ind i vævet, ind til den enkelte celle og ind til hver eneste lille mitochondrie, hvor energien absorberes og dermed overføres. Cellen får derved energi til at udføre alle de opgaver, som den i forvejen er programmeret til, heriblandt kroppens naturlige helingsproces.

Bettina underviser jævnligt elever i sine lokaler i Hirtshals. Foto: Arkiv

”Hvis jeg skulle vælge én dims”

Efter Bettina fik sin første laser begyndte hun at dykke mere ned i videnskaben bag teknologien. Hun fandt ud af, at teknologien er evidensbaseret og veldokumenteret. Med andre ord blev hendes egne erfaringer bekræftet.

”Hvis jeg skulle vælge én ”dims” til min værktøjskasse, skulle det klart være en laser. Man kan købe sig fattig i alle mulige værktøjer til heste, men laseren er klart min favorit,” siger Bettina.

Et supplement til den manuelle terapi

Bettina bruger laseren som et supplement til sine manuelle teknikker.

”Mine hænder er mit vigtigste værktøj. Jeg bruger laseren i situationer, hvor jeg har brug for noget ekstra. Men jeg kan også sagtens finde på at bruge laseren som en slags opvarmning før mine hænder kommer på hesten. Det er især hvis vævet er meget stramt,” forklarer Bettina.

Herudover fortæller Bettina, at det er helt oplagt at bruge laseren på steder, hvor man skal være meget præcis. Eksempelvis ved sår og seneskader.

Bettinas elever lærer at bruge laser som en del af deres uddannelse. Foto: Arkiv

Vigtigt at blive uddannet i brugen

Laseren er som nævnt en fast del af uddannelsen som fysiurgisk hesteterapeut. En uddannelse, hvor man bliver uddannet i afbalancering af både blødvæv og skelettet på hesten.

”For at få det fulde udbytte af laseren, er det vigtigt at vide hvordan man bruger den og hvornår den er relevant. Men det er mindst lige så vigtigt at vide, hvornår man absolut ikke skal bruge laseren,” siger Bettina.

”Laseren må eksempelvis ikke bruges ved drægtighed og cancer. Til gengæld er den genial ved muskelspændinger, til at fremme mikrocirkulationen, udskille affaldsstoffer og ved opheling af sår, muk og seneskader,” forklarer Bettina.

Ifølge Bettina er laseren fra PowerMedic ekstremt nem at bruge, når man først har fået det vist. Der er også altid en person fra PowerMedic til stede på dagen, hvor eleverne bliver undervist i laseren. Det giver eleverne mulighed for at stille mere dybdegående spørgsmål omkring teknologien.

”En del af vores elever vælger at købe en laser på et tidspunkt. Nogle gør det allerede sidst på dagen, hvor de blev undervist i det, mens andre gør det, når de er færdiguddannet,” siger Bettina.

Læs også: Hestefagperson: ”Sådan bruger jeg laser som supplement til mine hænder”

PowerMedic laser hest
Laserbehandling er en del af pensum på uddannelsen som fysiurgisk hesteterapeut. Foto: Arkiv

Sådan bruger Bettina selv laseren

Bettina har nogle problematikker, som hun ofte bruger laseren til. Det drejer sig især om situationer med stramt blødvæv, til afspænding og øget flow samt når hun mangler nøglen til at komme helt igennem med en problematik.

”Jeg vil anbefale modellen med 3 dioder af den simple grund at det går hurtigere. Man dækker et større område, når man sætter laseren på, og det er en fordel med et så stort dyr som hesten,” slutter Bettina.

Laser til heste

Laserbehandling benyttes i stigende grad verden over af dyrlæger, som ønsker at forkorte skades- eller sygdomsperiode for heste. PowerMedic anbefaler en PowerLaser Basic1500 eller PowerLaser Pro1500 til hestebehandling.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce