Mønstring til dyrskuer eller kåring – Hvordan gør man?

Måske har du allerede meldt din hest til dyrskue eller også overvejer du at gøre det? Sæsonens dyrskuer afholdes rundt omkring i landet, hvor mange forskellige hesteracer bliver udstillet. Når en hest skal udstilles, er mønstringsdelen obligatorisk og for at kunne fremvise hesten bedst muligt, mønstres hesten i skridt og trav samt opstilles foran dommeren før og efter hesten vises i bevægelse.

Sådan skal hesten opstilles

Ved starten af fremvisningen, fører mønstreren hesten ind på banen i trav og placerer den 5-6 m foran dommeren, så vidt muligt, med den manfri side mod dommeren. Hvis terrænet skråner kan hesten opstilles således, at den står højst med forbenene.
Når hestens eksteriør skal bedømmes, opstilles hesten så den står åben mod dommeren. Dette vil sige, at når den manfri side er venstre side, skal hestens venstre forben være længst fremme og det venstre bagben være længst bagud. Hestens holdning af hoved og hals skal være naturlig og den skal støtte naturligt på alle fire ben.
Når mønstreren har opstillet hesten, træder personen ud til siden og stiller sig skråt foran hestens venstre forben i ca. en armslængdes afstand med front mod hesten.
Tøjlen holdes i venstre hånd i en passende afstand (mindst 30 cm) fra trenseringen.
I tilfælde af at hesten bliver urolig, kan mønstreren vælge at blive foran hesten med en tøjle i hver hånd.

Opstilling af en ung islænderhingst. Foto: Jan Haakon Harslund / Hårkildegård

Vejledende mønstringsregler

Hele formålet med at mønstre hesten er at præsentere den på sådan en måde, at den tager sig bedst muligt ud i opstillingen, såvel som under bevægelse. På samme tid demonstreres fremviserens mønstringsteknik, som bemærkes ved kvalifikation til evt. mønstringskonkurrence. Under fremvisningen skal hesten bære trense. Opmærksomheden skal koncentreres om hesten, så mønstreren skal derfor være iklædt og optræde diskret under fremvisningen. Tøj med raceforeningslogo er tilladt, men det er anden form for reklame ikke. Hvis man ønsker at bruge en pisk under mønstringen, føres denne i venstre hånd og bruges kun vejledende overfor hesten.

Mønstringen foregår på en trekantsbane, som bør være ligebenet af en passende størrelse, alt afhængig af racen. Fremvisningens rækkefølge er som illustreret og beskrevet nedenfor:

Ved mønstring 1) opstilles hesten foran dommeren som det første (illustreret som cirklen på den ene vinkelspids). Dernæst 2) mønstres hesten i skridt på halvdelen af trekantsbanen, hvorefter den 3) mønstres i trav rundt på hele banen, og 4) fremvisningen afsluttes med at hesten igen bliver opstillet foran dommeren.  

LÆS OGSÅ: Skal din hest høste præmier på Danmarks største dyrskue

Annonce

Vejledende mønstringsteknik

Når hesten fremføres i skridt, tages tøjlerne i højre hånd. Gangarten bør fremvises roligt og naturligt med ren firtakt og så jordvindende som muligt. Hesten bør bære sin hals naturligt og fremføres på en lige linje, hvor de samsidige ben går i samme spor. 
Alle vendinger på trekantsbanen laves venstre om således at hesten flytter sig væk fra mønstreren i vendingen og ikke trækkes mod mønstreren. Vendingerne laves så korte og præcise som muligt, når hesten mønstres i skridt og trav. Under vendingerne kan venstre hånd holdes i højde med hestens venstre øje, for at give tegn til at den skal vende. Ved fremføring af hesten i trav, skal hesten snarest efter vendingen være i ren totakt og naturlig jordvindende trav. Hesten skal, lige såvel som i skridten, bære sin hals naturligt og fremføres på lige linje. Efter travsekvensen er fremvist, opstilles hesten foran dommeren ligesom ved første opstilling.

Mønstring af hoppesamling. Foto: Hårkildegård

LÆS OGSÅ: Sommeren startede med Roskilde Dyrskue


Fremvisning af avlen ved samling

For at vise avlen og målet for ensartethed, kan man til dyrskuet som udstiller også vælge at stille med en samling. Med en samling menes et minimum antal heste, der viser afkoms ensartethed. Ved en hingstesamling skal minimum fem heste fremvises, som kan være inklusiv avlshingsten eller kun dens afkom. Ved en hoppesamling skal minimum tre heste udstilles, som kan være hoppens afkom eller inklusiv avlshoppen. Når samlingen skal fremvises, skal fem enkelte heste fremvises side om side på samme række, og ved mere end fem heste kan de vises på to rækker. I tilfælde af der er en hingst i samlingen, kan den gå særskilt fra rækken.

Hoppesamling på Roskilde Dyrskue Foto: Jan Haakon Harslund / Hårkildegård

Det anbefales, at mønstringsteknikken trænes hjemmefra i vante omgivelser, så fremviseren kan præsentere hesten på bedste vis og så hesten har en god forståelse for øvelsen. Hvis ikke man selv skal udstille sin hest til dyrskue, er der rig mulighed for at opleve mønstringens kunst på diverse dyrskuer og kåringer rundt om i landet.

Kilde: www.roskildedyrskue.dk 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce