Dækkensæson: Hvad sker der, hvis din hest får det for varmt?

Vi er nu kommet ind i efterårssæsonen, og det har vejret også efterhånden fundet ud af. Det betyder altså mere blæst, regn og kulde – lige som vi har oplevet det her i Danmark det seneste stykke tid. Dette skifte i vejret betyder også, at flere og flere hesteejere er begyndt at give deres heste dækken på. Men så er det også, at mange hesteejere stiller sig selv spørgsmålet: hvor mange gram skal min hest have på?

Annonce

Vi hesteejere bekymrer os rigtig meget om, om vi nu har givet hesten det rigtige dækken på og med den rette varme. Vi er urolige for, at hesten fryser, hvis den ikke har nok på, og vi er nervøse for, om den får det for varmt. Man har typisk en tendens til at ville sørge ekstra for, at hesten ikke fryser – men hvad sker der egentlig, hvis en hest får det for varmt under sit dækken?

Læs også: Guide: Sådan vælger du det rigtige dækken i forhold til vejret

Heste og varme

Naturligvis påvirker både kulde og varme vores heste. Normalt ligger hestes kropstemperatur på omkring 37,2 og 38,2 grader, og de er gode til at holde denne temperatur – uafhængigt af vind og vejr. Heste er nemlig gode til at varmeregulere deres kroppe, så de har den rette kropstemperatur. Det er hestens hjerne, der er midtpunktet for denne varmregulering. Hvis hestens temperatur ikke passer med det, som hjernen anbefaler, vil hesten forsøge at regulere det for eksempel ved at spare på varmen (hvis den fryser) eller ved at slippe af med varmen (hvis den har det for varmt). Når vi som hesteejere så for eksempel klipper vores heste og/eller giver den et dækken på, har vi også et ansvar om at holde øje med, at hestens temperatur stadig er korrekt. Og det er faktisk sådan, at heste har det bedst med at have det en lille smule for koldt end for varmt.

Dog er det vigtigt at understrege, at der er stor forskel på de forskellige heste og racer. Heste er bestemt ikke ens, og hvorvidt ens hest har behov for at have dækken på, afhænger meget af selve hesten. Beslutningen om dækken eller ej kommer blandt andet på baggrund af hestens race, huld, alder og eventuel klipning.

Læs også: Regndækken – Skal, skal ikke?

Hvad skal du holde øje med?

Der er flere ting, du kan se på, hvis du er i tvivl om, om din hest har det for varmt under dækkenet.

Tegn på, at hesten har det for varmt
  • Hvis hesten er våd bag ørene, og sveder ned langs halsen. OBS: Vær opmærksom på, at heste ofte sveder, når de har det for varmt, men faktisk er temmelig tørre, når de begynder at blive faretruende varme. 
  • Hvis den trækker vejret tungt, kan det være et tegn på overophedning.
  • Hvis hesten spiser mindre, kan det også være et tegn på, at den har det for varmt, da den derved kan mindske overskudsvarmen
  • Hvis din hest virker sløv og har sænket hovedet, kan det være et tegn på, at den har det for varmt.
  • Ved knopper, vabler eller andre hudproblemer forårsaget af for meget varme under et dækken.
  • Ved store temperaturudsving på kort tid. Måske er nætterne kolde, men dagtimerne varme. Her er det en god idé at få dækkenet af tidligt om morgenen.
  • Hvis hesten har fået det for varmt

    Hvis du kan se, at din hest har fået det for varmt, skal du sørge for, at den er i skygge, fjerne dens dækken (eller skifte til et tyndere) og selvfølgelig give den masser af vand.

    Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

    Kilder

    Moderne Hestehold: Gode råd og vejledning om dækkener

    Agria: Sådan påvirker varme og kulde hesten

    Annonce

    Relaterede tags

    Annonce
    Annonce
    Annonce
    Annonce

    Lignende artikler

    Annonce

    Kategorier

    Annonce
    Annonce
    Annonce
    Annonce