De vigtigste ting hesten lærer os, har intet med ridning at gøre

Det er let at overse, hvor meget vi egentlig lærer af vores heste hver dag. Mens tekniske færdigheder, konkrete situationer og hverdagsproblemer er nogle af de ting, vi har en tendens til at sætte mest fokus på, er det de mindre åbenlyse livslektioner, der forbliver hos os længst og har den største indflydelse på vores liv. Så hvilke livslektier har du lært af at ride?

Kommunikation

Heste er også begavede nok til at lære os at kommunikere. De taler godt nok ikke vores sprog, men de baserer deres oversættelser på vores kropssprog. De hører vores tone og ser vores handlinger. At holde vores skuldre tilbage, hovedet højt og stemmen i et roligt leje kommunikerer selvsikkerhed og tillid. Når vi hæver stemmen, ved hesten, at den skal være agtpågivende. Når en hest er nervøs, kan vi ændre vores kropssprog, tale med en blød stemme og tale med langsomme og mindre konfronterende bevægelser. At tale med dem handler ikke om ord, men om alt det du siger med din krop og din opførsel.

Grænser

Alle voksne mennesker kan fra tid til anden have svært ved at identificere og bevare deres personlige grænser. Har vi ikke alle følt os som en dørmåtte engang imellem? Men vores heste viser os deres grænser, hver gang vi er omkring dem og lærer os at sætte vores egne. Enhver, der har longeret en hest, har set virkningen af en fysisk (men alligevel usynlig) grænse, vi formidler med vores kropssprog. Vi sender hesten ud på arbejde ved at fokusere med vores øjne og krop mod bagparten. Når vi er klar til at ændre grænsen og lade hesten komme ind til os, bevæger vi os mod dens hoved. Vi skaber en skiftende grænse, som hesten afkoder og respekterer.

Autencitet

Din hest er ligeglad med, hvem du er udenfor stalden. Den er ligeglad med, hvor mange penge du har. Den ved ikke, om du er populær i skolen eller er blevet forfremmet på arbejdet. På grund af dette kan de give os et ærlig feedback på den version af dig selv, du prøver at projicere. Hvis den føler, at du gemmer dig, kan den ikke stole på dig. Tag for eksempel en stævnesituation. Uanset hvor meget du forsøger at skjule dine nerver, vil hesten sandsynligvis kunne mærke dem alligevel på stramheden i dit sæde og stivheden i dine arme. Du kan næsten overbevise dig selv om, at der ikke er noget galt, men hesten kan føle sandheden.

At være tilstede

For at være autentisk er det vigtigt at være til stede i nuet og være opmærksom på det, du laver lige nu og her. Heste er ikke bekymrede for i går eller i morgen. De er fokuseret på øjeblikket. I en så hurtig verden, hvor det at have travlt, er noget, stort set alle mennesker har, kan stalden være dit frirum. Det er her, du er nødt til at stoppe op og trække vejret. Hvis du er for optaget af dit arbejde eller går med for mange tanker, vil din hest være den første til at opfange det. Det er forbløffende, hvordan den roligste heste bliver uhåndterlig, hvis du er vred eller ked af det. Både børn og voksne lærer hurtigt, at man er nødt til at styre sine følelser omkring heste. Heste afspejler den energi, vi sender ud. Livet sker så hurtigt, at det virkelig er en gave at blive mindet om at fokusere på det, der er vigtigt lige nu og her, og at værdsætte at der ikke skal ske noget andet end at man skal trække vejret.

Tålmodighed

Livet med heste er intet, hvis ikke en prøvelse på din tålmodighed. Sjældent sker alt det, du har planlagt. Skader, uforudsete dyrlægebesøg, travlhed og mangel på tid er odds, vi alle er oppe imod, når vi prøver at nå vores mål. Der findes ingen quick fixes eller genveje. Træning tager tid. Der vil opstå problemer undervejs. Der vil være øjeblikke, hvor du sætter spørgsmålstegn ved din fornuft og vil smide håndklædet i ringen. Det er kærligheden til vores hest og vores engagement (og måske en lille smule stædighed blandet med en smule skørhed), der holder os fra at give op, når det bliver hårdt. Mere end noget andet er det, der gør os til hestemennesker, vores tålmodighed.

Hver eneste rytter vi har talt med, fortælle den samme ting: At have heste i deres liv er den bedste beslutning, de nogensinde har taget. Hver eneste offer, vi har været nødt til at bringe, har været det hele værd. At have heste er ikke bare en ‘ting’, man har, det er selve essensen af dig. Vi ville ikke have det på nogen anden måde. For hesten lærer os at være den allerbedste version af os selv.

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2020 og opdateret i november 2023.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce