Debat i hesteverdenen: Skal kandar og sporer være valgfrie?

I de senere år er der blevet sat mere og mere fokus på hestevelfærden i ridesporten, og nogle gange bliver særlige emner taget op til stor debat. Lige nu går debatten på, hvorvidt kandar og sporer bør være valgfrie eller ej ved konkurrencer på højt plan. I denne artikel ser vi nærmere på de forskellige holdninger i debatten.

Læs også: Dressurreglement 2022: Kandar er ikke længere et krav

Annonce

“Social License to Operate”

Heldigvis kommer der mere og mere fokus på hestevelfærd i ridesporten, og det er efterhånden en sport der kan skabe stor debat, når snakken falder på, hvor godt hestene har det. Flere dyrevelfærdsorganisationer er ofte ude at kommentere på hestevelfærden, og nogle mener endda også, at heste for eksempel bør fjernes fra store sportskonkurrencer såsom OL.

I takt med dette mere kritiske syn på ridesporten, er der også kommet mere fokus på, at ridesporten nogle gange er nødt til at foretage nogle ændringer. Dette er kommet, da vores sport også afhænger af et Social License to Operate, som i bund og grund betyder, at vi er nødt til at have det generelle samfunds accept af vores udøvelse af hesteport. Derfor er der for nyligt kommet nogle tiltag, der skal være med til at sikre, at ridesporten fortsat har samfundets accept i fremtiden. Blandt andet har FEI dannet en uafhængig kommision ved navn Equine Ethics and Wellbeing Commisson, som er en kommision med det formål at tage fat på de samfundsmæssige bekymringer, der opstår i forbindelse med brugen af heste i sport.

Læs også: OL-episode sætter gang i debatten: Skal ridedisciplinerne forbydes?

Dressurhest med kandar og sporer
Foto: Canva Pro

Argumenter for at gøre kandar og sporer valgfrie

Kommission blev dannet i juni i år, og har allerede dannet grundlag for en del debat i hesteverdenen. For nyligt kom de nemlig med et forslag til FEI om, at kandar og sporer bør være valgfrie ved stævner på højt niveau, selvom det (indtil videre) er et krav.

Helt konkret lyder forslaget på, at det skal være valgfrit at bruge kandar ved stævner på grand prix niveau, og det skal være valgfrit at bruge sporer ved alle FEI-stævner uanset disciplin.

Kravet om brug af kandar og sporer er noget der har givet anledning til flere debatter de sidste mange år, og i slutningen af sidste år valgte Dansk Rideforbund for eksempel også at fjerne kravet om kandar fra sværhedsgrad 3 og opefter, og i stedet gøre det valgfrit. Dette var en nyhed, der var til stor glæde for mange, hvilket viser, at mange hestemennesker er enige i, at det er en god vej frem.

Alle de fremtrædende parter i debatten er enige i, at hvis udstyret bruges forkert, kan det gøre skade på hesten. Men det er dog ikke ensbetydende med, at alle er enige i, at kravet skal fjernes, og at det i stedet skal være valgfrit, hvorvidt man ønsker at benytte kandar og sporer eller ej.

Sporer til rytter
Her ses de sporer, der ofte bliver brugt af ryttere. Foto: Canva Pro
Hest med kandar på
Her kan man se en kandar, hvor hesten altså har to bid i munden. Foto: Canva Pro

Læs også: Leif Törnblad: Dressurens udvikling bliver honoreret med for høje point

Argumenter for at beholde kravet

I lyset af denne kritik af kandar og sporer samt forslaget om, at gøre det valgfrit at benytte, er der også opstået en form for kritik af kritikken. The International Dressage Riders Club (IDRC) and International Dressage Trainers Club (IDTC) har nemlig sendt et samlet brev til FEI’s bestyrelsesmedlemmere samt medlemmerne af Equine Ethics and Wellbeing Commisson, som har affødt endnu mere debat. I brevet forklarer de nemlig deres holdning til kravet om kandar og sporer, og de mener, at kravet fortsat bør være der ved disse stævner.

Hestemediet Eurodressage har udgivet hele brevet på deres hjemmeside, selvom IDRC selv har fjernet det på deres hjemmeside, efter debatten gik i gang.

Du kan vælge at læse hele brevet, men her nævner vi nogle af deres argumenter.

De mener blandt andet, at kritikken af kandar og sporer er baseret på en mangel på forståelse for udstyret, og at det ikke udgør en risiko for hestene, så længe det bliver brugt korrekt. I forlængelse af dette, mener de også, at hvis man formår at bruge det korrekt, udviser det “den ultimative ekspertise”.

De mener også, at der allerede er nok kontrol omkring brugen af udstyret, da hestene altid bliver undersøgt grundigt efter et stævne, og ved nogen tegn på smerter hos hesten, bliver ekvipagen diskvalificeret. Til dette skriver de; “Det er et stærkt incitament til at sikre, at rytterne bruger tøjlerne med omtanke.”

Annonce

Desuden mener de, at forkert brug af andre typer bid også kan gøre skade på hesten, og at det ikke gør den store forskel for hestevelfærden, hvis kandar og sporer bliver gjort valgfrie.

“Selv om det kan være fristende at gøre disse typer udstyr valgfrie som et slags ‘fredstilbud’ til kritikerne i håb om, at de vil være tilfredse, er det en ukorrekt og naiv tilgang. Men endnu vigtigere er det praktisk og etisk forkert at give efter for uberettiget eller uvidende kritik,” skriver de.

Læs også: 5 stykker rideudstyr, du (måske) ikke vidste fandtes

Mange holdninger

Meningerne er altså mange i denne debat, og de er vidt forskellige. Lige nu fortsætter debatten, og emnet tages op ved en generalforsamling snart. Hestemediet Horse and Hound har også fået en kommentar fra formanden for World Horse Welfare, Roly Owers, der ikke kan forstå, hvorfor forslaget om at gøre kandar og sporer valgfrie overhovedet skal ses som et kontroversielt forslag. Han siger:

“Det er vel snarere den måde, hesten præsterer på, der er vigtigst, end det anvendte bid eller andet udstyr? Kandar kan være et nyttigt redskab, men den er også et stærkt redskab, og det er rigtigt at give rytterne valget”.

“Et konstant mantra for sporten må være at udfordre status quo, herunder at sætte spørgsmålstegn ved vores praksis. Nogle vil måske spørge, hvorfor foretage denne ændring? Vi vil spørge, hvorfor skulle du ikke gøre det?” afslutter han.

Vil du give din mening om forslaget til kende? Så del meget gerne din holdning på vores Facebook.

Læs også: Kan heste lide at arbejde? Eller ville de selv vælge anderledes?

Kilder

FEI: What is the Equine Ethics and Wellbeing Commission?

Eurodressage: Joint Letter from IDRC/IDTC Sparks Controversy and Debate on Social Licence

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce