De fleste mennesker i hesteverdenen har hørt om eller set videoer af episoden under moderne femkamp ved OL i år, hvor en tysk rytter, Annika Schleu, og hendes træner, Kim Raisner, mistede kontrollen og henholdsvis piskede og slog hesten.
Denne episode har fået dyrevelfærdsorganisationer til at starte en debat om hestevelfærden under De Olympiske Lege, og hvorvidt de mener, at heste overhovedet bør være en del af OL.
Læs også: Undgå misforståelser, som kan resultere i reduceret hestevelfærd
Episoden til OL
Episoden til OL fandt sted under konkurrencen i moderne femkamp, hvor atleterne kæmper i flere discipliner, blandt andet ridebanespringning. Atleterne har ikke rigtigt et forhold til hestene, de skal ride på, da de kun har mulighed for at være sammen med hesten i 20 minutter optil deres ridt. Alle hestene bliver prøvet på banen før rytteren skal overtage. Kun hvis hesten kommer fint igennem banen, får den lov til at springe runden med rytteren.
Da den tyske rytter Annika i denne situation fik overleveret sin hest, havde hun det allerede svært ved hesten, Saint Boy, da der havde været problemer på banen med en anden rytter. Så før ekvipagen overhovedet havde sprunget over det første spring, var Annika i tårer, da Saint Boy ikke gik, som hun gerne ville have.
Dette ledte til, at Annika blev meget frustreret og mistede kontrollen så meget, at hun piskede hesten i et forsøg på at få den til at gå frem. Annikas træner, Kim, som så på fra sidelinjen blev også frustreret og endte med at slå hesten på siden af bagparten.
Denne episode gjorde, at Annika og Saint Boy måtte udgå fra ridebanespringningen, og dermed endte som nummer 31. Træneren, Kim, blev smidt ud på grund af episoden.
Efter denne runde har både rytteren og træneren fået massiv kritik for deres måde at håndtere situationen på, samtidig med at der bliver kastet et mere kritisk blik på disciplinen.
Kilde: DR: Tysk rytter kritiseres for brug af pisk i absurd springshow: Træner smidt ud af OL for at slå hest
Dyrevelfærdsorganisationer siger stop
Efter episoden har der floreret billeder og videoer af, at hesten bliver slået og pisket, rundt på internettet. Flere medier har skrevet om det, og videoer og billeder har været tilstede på de sociale medier.
På baggrund af episoden har flere dyrevelfærdsorganisationer valgt at udtale sig om det, og i samme omgang tage et kritisk syn på ridesporten.
Blandt andet har organisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) både på Instagram og Facebook delt en video, hvor man kan se, at træneren slår hesten, og rytteren pisker hesten – begge i et forsøg på at få hesten til at gå frem.
På selve videoen har PETA skrevet: “At slå en skræmt hest er misbrug. Stop hestebegivenheder i De Olympiske Lege.” Ved siden af videoen skriver de: “Atleter kan selv vælge, at de vil konkurrere, det kan dyr ikke. Heste hører ikke til i De Olympiske Lege.” De viser med andre ord tydeligt, at de ikke er enige i, at heste skal være en del af OL. Argumentet er, at heste ikke selv kan vælge at deltage i sådan en konkurrence, ligesom mennesker kan. For hestene er det en beslutning, de ikke selv tager.
Episoden med Annika og Kim har således gjort, at organisationer som PETA har sat gang i debatten om, hvorvidt heste bør være en del af De Olympiske Lege.
PETA’s opslag på Instagram har i skrivende stund 61,4 tusinde likes og 3.562 kommentarer fra folk, der ligeledes tager stilling til episoden og debatten.
Rytterfejl som årsag
Nogle dyrevelfærdsorganisationer, så som PETA, har i forvejen et lidt kritisk syn på ridesporten, og PETA mener, at man sagtens kan have et meningsfyldt forhold med en hest, uden at sidde på ryggen af den.
Der er flere ryttere, der har været ude og kommentere på episoden og siger, at situationen primært skyldes rytterfejl. Rytteren Samantha Murray er en af dem, der har udtalt sig om episoden:
“Når Annika en dag kigger på det her igen – hvis hun overhovedet vil være i stand til det – så vil hun se, at situationen for langt hovedparten skyldes rytterfejl. Hun var anspændt fra start, fordi en atlet i forvejen var røget ud på denne hest, og det har sandsynligvis fået hende til at gå i panik, for da hun satte sig på hesten, var hun stresset, og den følelse mærker hesten fuldstændig. Hesten kan jo ikke se rytteren – kun mærke hende”, siger hun til BBC.
Så rytteren har ikke redet hesten som hun burde, for at få den til at gøre, som hun gerne vil have. Det er dermed det, der er skyld i at hesten bliver pisket og slået. Det er blandt andet situationer som disse, hvor det er menneskers fejl, der leder til ubehag hos heste, der gør at PETA er i mod ridning.
Hvad mener du om denne episode og om det PETA siger? Deltag i debatten på vores Facebook.
Læs også: Træner om den glade (stævne)hest: Når hesten siger nej, hvad gør vi så?