Kan heste lide at arbejde? Eller ville de selv vælge anderledes?

Hvis heste selv kunne vælge, ville de så helst leve daselivet på folden uden mennesker eller ville de vælge at arbejde i samarbejde med os mennesker? Og kan heste egentlig lide at arbejde? Det er et spørgsmål, som mange har stillet gennem tiden, og der er også lavet undersøgelser om emnet.

Annonce

Med et stigende fokus på hestevelfærd er spørgsmålet om vi overhovedet skal ride eller træne vores heste noget, som gentagne gange er taget op til diskussion. Der er blandt andet blevet stillet spørgsmålstegn omkring hvorvidt ridning er til for vores eller vores hestes skyld. Dyrevelfærdsorganisationen PETA udtaler blandt andet på deres hjemmeside:

”Heste fortjener at leve deres liv så naturligt som muligt. Vi kan skabe forbindelser med heste og have et meningsfuldt og indbyrdes gavnligt forhold med disse sensitive dyr uden at kravle op på dem.”

Læs også: OL-episode sætter gang i debatten: Skal ridedisciplinerne forbydes?

Hesten er ikke bygget til at bære vores vægt

Udover hele det etiske spørgsmål omkring at sætte sig op på hesten, kan man også se på hele spørgsmålet ud fra et anatomisk perspektiv.

Hesten er et populært hobbydyr, og med god grund. Den er klog, den er villig til at bære sin rytter, og den er stærk. Men det er en kendsgerning, at hesten ikke fra naturens hånd er bygget til at bære vægt på ryggen. For at den kan gøre det og ikke gå i stykker undervejs, er det nødvendigt at styrke de strukturer i hestens krop, som assisterer i at bære vægt på ryggen. Og det kræver noget af den person, der træner hesten.

Hesten er god til at vise, om den finder det behageligt eller ej at have en rytter på ryggen – så skal vi bare huske at lytte. Foto: Kee Frandsen / Den Smukke Hut

Læs også: Undersøgelse: Ryttervægt kan forhindre hesten i at bruge ryggen korrekt

Hestene giver selv svaret

Der er kun et begrænset antal studier omkring hestens arbejdsglæde, men flere forskere tror på, at heste rent faktisk godt kan lide at arbejde. Når det er sagt, er det ifølge forskerne op til hver enkelt hesteejer at regne ud, hvad der glæder den enkelte hest.

Forskere fra Faculty of Veterinary Medicine på the Autonomous University of Yucatán i Mexico mener, at du ikke behøver gætte, når det kommer til din hests arbejdslyst. For hestene skal nok selv fortælle det.

”Heste har mange måder at vise ubehag på. Et eksempel er at piske med halen, og de har et utal af udtryk, der både kan vise positive og negative følelser. De fortæller os hele tiden ting uden ord. Vi skal bare lære at lytte til dem,” siger Pedro Geraldo González-Pech, PhD.

Den franske adfærdsspecialist Léa Lansade er helt enig.

”Alle ryttere, hesteejere og dem, som håndterer heste, bør kunne kende tegnene på hvordan en hest har det.”

Mærk efter, når du sidder i sadlen lige såvel som når du håndterer hesten på staldgangen. Viser hesten nogen tegn på ubehag? Foto: Kee Frandsen / Den Smukke Hut

Test din hests fortrukne aktivitet

Du kan ifølge Léa Lansade lave en simpel test for at undersøge din hests foretrukne aktivitet. Vælg en del af ridebanen hvor du laver én bestemt type træning, og en anden del af banen, hvor du laver noget helt andet. Lad herefter hesten guide dig. Hvor den går hen, vil fortælle dig noget om dens foretrukne aktivitet.

Léa Lansade’s kollega Alice Ruet opfordrer desuden til, at vi bruger tid på at se på hesten i stalden både før og efter, vi har arbejdet med den.

”Hestens attitude i stalden kan afsløre vigtig information om, hvordan den har det med ridningen,” siger hun.

Læs også: Springrytteren vs. dressurrytteren: Hvad kan de to discipliner hver især?

Det rette job til den rette hest

Forskere har bevist, at nogle heste bare er bedre til nogle opgaver end andre. Og det er ifølge dem ikke så underligt. Det handler bare om at finde den rette aktivitet til den enkelte hest.

Selvom vi prøver at gøre alt det rigtige i forhold til træning, opstaldning, fodring og hestevelfærd, er det nemlig ikke givet, at hesten bryder sig om den opgave, den bliver stillet.

Karen Waite fra Michigan State University’s Department of Animal Sciences udtaler:

”Jeg tror på, at nogle heste virkelig gerne vil arbejde, mens andre har måske ikke fundet den rette hylde endnu, og nogle er bare generelt ikke så motiverede.”

Karen Waite tror dog på, at der er noget for alle heste.

”Vi skal bare lytte til dem. De er alle individer,” siger hun.

Læs også: Bevægelsesanalyse af hesten: Universet mellem det indvendige ben og den udvendige tøjle

Kilder

PETA: How Does PETA Feel About Horseback Riding?

The Horse: Do Horses Like To Work?

Gillian Higgins: Pilates og udstrækning for heste (2019)

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce