Del 2: Dækken eller ej?

Nogle heste har fået dækken på. Andre har ikke, og får det måske heller ikke. Når samtalen i stalden ledes hen på brugen af dækkener, kan der dukke en række spørgsmål op i vores forsøg på at finde ud af, hvad der er bedst for vores heste. De spørgsmål vil vi gerne hjælpe dig med at finde svar på.

Dertil hører, at hestemennesker bare er forskellige. Derfor kan artiklen her forhåbentlig også hjælpe os til at blive bare en brøkdel klogere på, hvorfor nogen gør det modsatte af os selv. Der er nemlig ganske gode grunde til enten at lægge et dækken på sin hest eller at lade helt være.

I første del af artiklen svarede vi på disse tre spørgsmål:

  • Ved hvilken temperatur føler hesten sig tilpas?
  • Fryser heste, når mennesker fryser?
  • Holder hesten varmen ved at æde?

I denne del af artiklen forsøger vi at give indblik i tre nye spørgsmål, som alle bygger på de foregående.

Annonce

Taber hesten sig, hvis den fryser?

Hvis hesten har det for varmt, vil den overskydende energi ikke blot forsvinde – for eksempel hvis den har et tykt dækken på og samtidig har fået tilført energi i form af mad. Medmindre hesten er i hårdt fysisk arbejde, vil energien blive lagret i kroppen som fedt, og dermed vil hesten tage på. Af samme årsag vil hesten tabe sig, hvis den fryser. Derfor handler det blot om at finde en balance, hvor hestens energiforbrug og energiindtag stemmer overens. Her er det altså op til den enkelte hesteejer at vurdere, om hesten skal have et dækken på for holde på sin energi.

Hvornår ved man, at hesten har det for koldt eller varmt?

At lægge en hånd ind under dækkenet er ikke altid den rette indikator for at finde ud af, om hesten fryser eller ej. Det samme gælder, hvis man mærker på ørerne. En hest fryser først, når man kan se, at pelsen rejser sig. Det kan man naturligvis kun se, hvis hesten ikke har dækken på, eller hvis man tager det af. En hånd under dækkenet kan derimod bruges til at mærke, om hesten er svedig eller “klam”. Med andre ord kan man kun bruge sin hånd til at mærke om temperaturen er for varm. Om der er 15 eller 25 grader under dækkenet gør altså ikke den store forskel for hesten. Tænk blot på afsnittet om den termoneutrale zone i første del af artiklen.

Annonce

Hvad sker der, hvis hesten får dækken på uden at fryse?

Heldigvis lægger de fleste hesteejere et dækken på deres hest, før den begynder at fryse. Når man gør det, sætter man temperaturen omkring hesten op, og derfor vænner man dens krop til et varmere klima. På den måde forhindrer man, at hesten sætter yderligere pels. Det kan for eksempel gøres for at undgå, at hesten sveder for meget under ridning. En hest, der går med dækken på fold, har altså sat pels efter lun temperatur, og det skal man have in mente, når man indimellem tagerdækkenet af. De fleste ryttere vælger at give deres hest et tæppe på, når den står stille under opsadling, og når den varmes op eller skridtes af.

Dækken eller ej? Det vigtigste er, at du gøre det, som du mener, er det bedste for din hest. Vi eforskellige, og det kan være godt at huske hinanden på, at det ene ikke behøver at være mere rigtigt end det andet. Så længe vi er opmærksomme og forsøger at gøre det bedste, mon ikke vores heste så har det meget godt uanset, om det er med et stort dækken på eller med en tyk og bamset vinterpels?

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce