Den store mordaxguide – hvornår skal du bruge hvilke?

For mange er et sæt mordax uundværlige, når mudderet har overtaget alle ridestierne, når græsset på marken eller springbanen er vådt, eller når ridebanen har fået lidt for meget vand. Mordax er også et helt essentielt stykke udstyr for rigtig mange, der dyrker ridesporten på et højere plan. For eksempel er det svært at forestille sig en militaryrytter, en springrytter eller en distancerytter, som ikke har et større udvalg liggende hjemme i stalden. Derudover bruges de ganske naturligt også inden for islændersporten og ofte også i galop- og travsporten. Man skal blot sørge for, at man bruger den type mordax, som er beregnet til formålet. Derfor får du her Malgré Touts store mordaxguide, som hjælper dig til at finde præcis de mordax, som du og din hest har brug for.

SOM ET PAR FODBOLDSTØVLER

Skal man forklare funktionen af et sæt mordax til en knap så hestekyndig person, så kan man lægge ud med at fortælle, at det er som et par fodboldstøvler til heste. Derefter kan man forklare, at en mordax er en slags skrue med et ekstra stort hoved, som man skruer op i de sko, som hesten allerede har på – og at de findes i mange forskellige størrelser og udformninger, præcis ligesom fodboldstøvler. Ved at skrue to mordax enten i hver af hestens fire sko eller blot to af dem, bliver den hjulpet til at stå bedre fast, når den skal bevæge sig på et glat underlag. Og så sker det måske, at du får spørgsmålet: “Hvornår bruger man så de forskellige former for mordax?”. Her kommer de fleste ryttere til kort – og det er fuldt ud forståeligt. Der findes nemlig lige så mange forskellige typer mordax, som der findes holdninger til, hvordan, hvornår og om man skal bruge dem.

HVORNÅR BRUGE HVILKE?

I forsøget på at give dig et overblik over, hvilke mordax du kan have liggende i samlingen derhjemme, og hvornår de kan bruges, får du her en liste over de fem mest anvendte typer. Som nævnt findes der mange holdninger til, i hvilke sammenhænge de skal bruges, og det respekterer vi fuldt ud. Listen her tager udgangspunkt i det, vi opfatter som den mest gængse brug.

IS OG SNE

Det kan lyde underligt, men faktisk skal man bruge forholdsvis små mordax, når man skal ud hvor der er sne- og isglat. Det skyldes, at underlaget som oftest er hårdt, og at hesten ikke må ende med at lægge mest vægt på det yderste af hoven, fordi dens mordax er for store. Som oftest bruger man mordax, der er 5-10 mm lange, når man rider i snevejr. Fordelen ved de helt små mordax på under 5 mm – som oftest er flade og afrundede – er, at de fleste heste kan gå med dem døgnet rundt. Så slipper man som rytter for at skrue dem af og på hver gang, man skal ride. Til gengæld giver de også kun et let greb, der dog er langt bedre end hvis man lader sin hest gå helt uden.

TØRT OG HÅRDT GRÆS

Hvis du rider meget på græs er det ikke nok med de små. Som bekendt regner det ikke sjældent i Danmark, og det kan lynhurtigt gøre græsset mindst lige så glat som is. Forskellen er bare, at græs bliver blødt, og derfor skal der et sæt længere mordax til. Dog er der forskel på om græsset er tørt og hårdt, eller om det er langt og/eller blødt. Hvis underlaget er hårdt, rider de fleste med halvlange og ofte lidt spidse mordax. Mange vælger mordax på 10-14 mm, og nogen bruger endda et par, der er lidt længere, til bagbenene.

LANGT OG BLØDT GRÆS

Hvis man rider meget i terrænnet, hvis det har regnet meget eller hvis græsset er langt eller halvlangt, så skal der et par endnu længere mordax til. Her kan man vælge nogle, som er et sted mellem 14 og 17 mm lange. Jo blødere underlaget er, jo længere bør de være.

LET MUDDER

Skal du ride en tur i skoven eller et andet sted ud i naturen, hvor der godt kan være lidt mudret, så kan alt fra 10-17 mm være en passende længde. Det vil sikre at du kan tage en god galop op ad bakken, selvom der er lidt glat – men pas selvfølgelig på. Vær desuden opmærksom på ikke at give din hest for lange mordax på, hvis I også skal ride på et hårdere underlag undervejs – for eksempel asfalt eller grusvej. I så fald bør du enten ride ud i rabatten eller gå på kompromis og give din hest et par mindre mordax på.

DYBT MUDDER OG SAND

Hvis din ridebane virkelig er dyb og glat, eller hvis du skal ud at ride i det dybe sand på stranden, så kan du passende finde dine allerlængste mordax frem. Her taler vi om dem, der er et sted mellem 17 og 25 mm lange. Her er det meget vigtigt at få alle mordax ud, så snart I forlader det dybe underlag, så din hest ikke pådrager sig nogen skader.

DO’S & DONT’S

Når du anskaffer dig et par mordax, så er det et par ting, som bestemt er værd at vide. Ikke blot for hestens og din egen sikkerhed, men også for, at det bliver så ubesværet som muligt at skrue de små metalknopper af og på.

DETTE SKAL DU UNDGÅ:

  • Brug aldrig mordax, hvis hesten har en løs sko.
  • Hvis hesten taber én af sine mordax, så må du ikke lade resten sidde i. De skal alle sammen skrues ud, ellers kan hesten gå skævt.
  • Forsøg så vidt som muligt at undgå at vride i hestens kode, når du skruer en mordax i eller forsøger at få den ud.
  • Sæt aldrig hesten på fold eller i boks uden mordax, uden at putte noget i skoens mordaxhuller. Det kan ødelægge gevindet og er ikke mindst besværligt at få ud, når du på et tidspunkt skal have dine mordax i igen. Man kan få specielle plastikpropper til at putte i hullerne.

DETTE SKAL DU ENDELIG GØRE:

  • Køb en god skruenøgle eller en speciel mordaxnøgle, så du så let som muligt kan få alle mordax ud. Det vil også gøre den vridende bevægelse i hestens kode minimal.
  • Rens alle dine mordax med en tør klud, når du har brugt dem. Særligt deres gevind skal renses grundigt. På den måde ruster de ikke så hurtigt og de vil være lettere at skrue i en anden gang.
  • Væn din hest til sine mordax, før du begiver dig ud på en længere tur. Særligt hvis du skal bruge lange mordax for første gang, så skal hesten lige vænnes sig til, at den pludselig skal løfte sine ben på en lidt anden måde. Det kræver lidt tilvænning.

HUSKELISTE

Når du vælger at investere i et sæt mordax, så kommer du ikke uden om at anskaffe et par redskaber, som gør rense- og skruearbejdet en hel del nemmere. Derudover er der et par andre ting, du skal være opmærksom på:

  • Du skal først og fremmest bede din smed om at lægge nogle sko på din hest, som har huller til mordax. Disse sko er som regel lidt dyrere, og derfor lægger de fleste smede dem ikke på, medmindre de får besked på det.
  • Køb en hulrenser specielt til mordaxsko. Det er en form for piberenser, der hurtigt kan få alt skidt og snavs ud af hullerne.
  • Snyd heller ikke dig selv for en ordentlig skruenøgle. Man kan lige så godt droppe tanken om at forsøge at få sine mordax ud med fingrene. Hvis man ikke køber det rette udstyr til skruearbejdet, så kan man være helt sikker på både at få ondt i fingrene og forære dem et væld af sviende sår og skræmmer.
  • Mordax kan købes med forskellige gevindstørrelser. Normalt går rideheste i Damark og Europa med sko, som har et 3/8”-gevind – og det har din smed helt sikkert styr på. Derimod bruges der ofte sko med 5/16”-gevind til blandt andet travheste.

Vi håber, at du nu føler dig helt klar til at anskaffe dig de rigtige mordax! Men glem endelig ikke at vende situationen med din smed – han er trods alt uddannet i det og ved alt om, hvad der er godt – og ikke godt – for lige præcis din hests ben og hove.

Gendelt artikel januar 2019

Læs også: 6 grunde til hvorfor træning i terrænet er godt

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce