“Siden jeg startede Rockthepony, har jeg trænet alle heste udendørs i al slags vejr”

Det er januar, det er mørkt, og det er koldt, og for mange hesteejere kan det måske knibe lidt med motivationen. Sådan behøves det heldigvis ikke være – og slet ikke i 2022! Et nyt år er nemlig gået i gang, og det er en oplagt mulighed for både at kigge lidt tilbage og lidt frem. Derfor har vi hos Malgré Tout spurgt en række forskellige ryttere og trænere om, hvad de drømmer om i 2022, og hvad 2021 bød på af gode såvel som mindre gode oplevelser med deres heste. Måske du kan blive inspireret til din egen træning?

Anne Søndergard drømmer om ridehal og tid til egne heste i 2022

I denne udgave af januarkalenderen kan du møde dressurrytter og ejer af Rockthepony Anne Søndergaard. Hos Rockthepony har den stået på træningsheste i al slags vejr. Derfor er Anne Søndergaards helt store drøm en ridehal i 2022.

Læs også: Træner af ungheste: En tilridning må aldrig blive et overgreb

Annonce

Hvad er din bedste oplevelse med dine heste i 2021?

“Jeg har mange gode oplevelser med heste. Det er det, som gør det hele for mig. Selvom jeg driver min forretning Rockthepony og derigennem tjener penge på at træne heste, er det så meget en hjertesag for mig, at jeg ville stå op hver morgen og gøre det hele, uanset om det så kun skulle være for min fornøjelses skyld. Indimellem får jeg heste i træning, som er særligt vanskelige at komme igennem til. Dem havde jeg også nogle stykker af i 2021.”

“Jeg husker især én af dem, som virkelig gav mig grå hår i hovedet. Uanset hvordan jeg forsøgte at tilgå den, ville den bare ikke være med. Den ville ikke lade sig komme nær, ikke lade sig ride, ikke finde tillid til mig eller processen.”

“Hver gang jeg støder på sådan en svær hest, ligger jeg søvnløs om natten over, hvad det er, jeg ikke ser, som gør, jeg ikke kan knække nøden. Og da det endelig lykkedes at finde ind til denne her hest, og han pludselig skiftede fuldstændigt karakter og gik fra mistillidsfuld, nervøs, spooky og i forsvar til at blive blød, tillidsfuld og pålidelig – ja, så er det bare en kæmpe følelse, som gør mig både taknemmelig, ydmyg og stolt.”

Læs også: Dressurrytter om 2021: “Den stressede Louise må 2021 gerne beholde”

Hvad er din værste oplevelse med dine heste i 2021?

“At drive en virksomhed med træning af heste er så meget mere end “bare” ridning. Udover selve hestenes udvikling skal man tage stilling til og træffe kloge beslutninger omkring et hav af ting: Hvor bestiller du din wrap, er den god nok, hvem skal tømme din mødding, har du styr på dine regnskaber, hvordan håndterer du tvister mellem køber og sælger, hvis de opstår i en handelssituation, hvad gør du, når frosten sætter ind, og din ridebane fryser, har du sat økonomi af til at få omlagt dine folde, hvad gør du, hvis din hestepasser stopper fra den ene dag til den anden og så videre.”

“Kort sagt: Du skal på meget kort tid blive hundredemetermester i ret mange forskellige discipliner. De første år, jeg kørte selvstændig forretning, lærte jeg en masse om mig selv på disse parametre. Jeg fandt ud af, at der ikke findes problemer – kun udfordringer. Det hjælper ikke noget at blive ramt af modløshed og ængstelse, når man støder på noget, man ikke ved, hvordan man skal løse. Ro, overblik og analyse af situationen er noget, der altid hjælper – uanset udfordringens karakter.”

Dressurrytter Anne Søndergaard
Anne Søndergaard drømmer om en ridehal i 2022. Foto: Søren Søndergaard.

“Dog kunne jeg ikke sige mig fri for at blive ramt af en vis form for stress og ængstelse, da jeg i december måned blev stemplet af en kåd hests baghov på min venstre underarm, således den brækkede på midten. Selve oplevelsen var ganske udramatisk og bare uheldig, men konsekvenserne af den satte min evne til at blive i selvkontrol på en svær prøve. Som selvstændig er din største skræk at komme til skade og blive ukampdygtig. Især inden for et fag som mit, hvor man ikke “bare” hyrer en vikar ind. Omvendt har min brækkede arm allerede afstedkommet en masse nye bekendtskaber i form af gode og dygtige ryttere, der har tjekket ind hos Rockthepony for at hjælpe med ridningen af hestene. Derfor vælger jeg at se hændelsen som noget, der på længere sigt udvider både netværk og horisont.”

Hvad er dine mål for 2022?

“Mit primære og altoverskyggende mål for 2022 er at få etableret en ridehal! Siden jeg startede Rockthepony op i 2019, har jeg trænet alle heste udendørs i al slags vejr. Det kan for mange lyde som en super positiv ting. Hestene jo tilvænnes diverse omskiftelige vejrfænomener, men “at the end of the day” kan jeg ikke sige mig fri for inderligt at ønske mig en ridehal. Jeg har de seneste år trænet mellem 10-12 heste dagligt i både sol, regn, blæst, sne, storm og det, der er værre. Selvom det giver mange point på “badd-ass-skalaen”, ønsker jeg virkeligt at få lidt bedre arbejdsbetingelser de næste år frem.”

Læs også: Springrytter om 2022: “Det værste var, da jeg blev trampet ned til stævne”

“Udover ridehallen håber jeg på i 2022 at kunne komme tilbage på stævnebanerne. Hele mit fokus og alle mine ressourcer har de seneste mange år gået på at uddanne og sælge heste. På den måde har jeg kunne spare penge sammen til at købe landsted, bygge stald, anlægge ridebane og i 2022 forhåbentligt ridehal. Jeg er vel det, man kalder self made på godt gammeldags engelsk. Den arv, jeg har fra mine forældre, kom i form af en god opdragelse, en dedikation til det, jeg beskæftiger mig med, og en hulens masse vilje. Pengene har jeg selv måtte skaffe. Det har betydet, at min egen stævnedeltagelse og videreuddannelse af egne heste har været hengemt på loftet som en gammel juleguirlande. Hestene er nemlig blevet solgt og omsat til valuta, så snart de havde en vis handelsværdi. Jeg drømmer om at kunne sætte fokus på min egen ridning i fremtiden.”

Hvad ser du frem til ved 2022 i forhold til dine heste?

“Jeg har pt. 4 egne heste. En 7 års First Choice, en 5 års Sandro King, en 5 års Damon Hill og en 5 års Herluf Firfod. Nogle af dem har jeg fået foræret, fordi de blev opgivede som rideheste. Nogle af dem har jeg købt, fordi de var super talentfulde. Jeg håber, at jeg i 2022 får tid og ressourcer til også at prioritere mine egne heste lidt mere. Indtil nu har mit fokus helt klart ligget på at få Rockthepony godt i gang. Derfor har min førsteprioritering altid været kundehestene. Det er en sjælden luksus faktisk at kunne prioritere sine egne rideheste. Det håber jeg på at kunne gøre mere i 2022.”

Er der noget du lader ligge i 2021?

“Forhåbentligt en brækket arm!”

Hvad er det bedste ved at have hest i januar?

“Januar er bestemt ikke min yndlingsmåned, hvad angår hesteriet.”

“Alene på grund af uforudsigeligt vejr, frost, mudder osv. Det gode ved januar er at man skuer ud over et helt nyt og ubrugt år, fyldt med muligheder og spændende oplevelser.”

Annonce

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce