Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning – og alle de andre events, der kommer til at løbe af stablen i MCH Messecenter Herning og Jyske Bank Boxen frem til på søndag – er blevet skudt i gang. Her får du et overblik over, hvad onsdagen har budt på.
De første internationale springklasser afgjort
Det blev til dansk sejr i begge afdelinger af CSI2* Small Tour, mens det blev til britisk sejr i CSI2* Medium Tour.
Stævnets første klasse Ridehesten CSI2* Small Tour blev afviklet i en 125 cm høj klasse onsdag eftermiddag. Startfeltet var delt i to, da klassen havde en tilslutning på over 100 ryttere. Der blev redet efter førstepladsen, og man skulle ride stærkt for at indtage førstepladsen i begge afdelinger.
Læs også: Cathrine Dufour vandt årets sidste egnethedstest
I første afdeling vandt Trine Hjort på Carrick e. Cartani/Contender (opdr. Lykke Nielsen) i tiden 55.55 sekunder. Søren Møller Rohde på Humberto Ask e.Cornet Obolensky/Lazio red på banen som sidste rytter, og ekvipagen gjorde sit for at slå Trines tid, men måtte se sig slået, og parret indtog en flot andenplads. Kristian Skovrider på Cougar e. Calido I/Carpaccio (opdr. Inger Laursen) så en overgang ud til at blive vinder af klassen efter en hurtig runde, men endte på en flot tredjeplads.
I anden afdeling af CSI2* Small Tour blev vinderen Cecilie Kjær, som red en superhurtig runde i tiden 54.37 sekunder på Aagaarden Elina e. Concorde/A’Khan Z (opdr. Hanne Aagaard). Andenpladsen gik til det rutinerede par Christian Petersen på Zahr Alfarvad Z e. Zandor Z/Landaris efter en flot fejlfri runde i tiden 55.93 sekunder. Afdelingens tredjeplads gik til Rasmus Krebs Manninche og Gammelbys Heartboy e. Heartbeat/Corlando (opdr. Lis og Adolf Sørensen).
Stævnets næste internationale springklasse KRAFFT CSI2* Medium Tour blev onsdag aften afviklet i KRAFFT Arena med forhindringer i højden 135 cm. Her sejrede britiske Louise Saywell på Sharp Image e. Calvados Z/Damoiseau d’OR, mens tyske Hendrik Sosath på Cadora e. Catoki/Landos S indtog andenpladsen.
Bedste dansker i klassen blev Mille Bisgaard og Liberty Dance e. Party Dance/Chablis, som kom ind på en flot tredjeplads ud af hele 83 ekvipager.
Kåringen i gang
De springbetonede unghingste, som åbnede kåringen med løsspringning, viste, at der er en god håndfuld hingste, som springer med særdeles godt overblik og stor kapacitet.
Løsspringningen er altid ventet med spænding, for netop den opgave har, hånden på hjertet, ikke altid været løst til topkarakter. De senere år er der samlet dygtige hjælpere på banen, bunden fungerer, og så er hingstenes kvalitet forbedret – alt sammen medvirkende til, at løsspringningen nu er en fornøjelse at overvære.
17 hingste blev bedømt i løsspringning her til aften. Og det fungerede godt. Der er ændret lidt på afviklingen, forklarede disciplinansvarlig for springning Johnny Hansen, og han uddyber:
“Kristian Skovrider bremser hingstene, inden de går ind i serien, og vi har trukket hans placering lidt tilbage, så hingstene selv finder ind til den første bom i serien. Samtidig har vi trukket alt personalet lidt længere væk fra serien, og har fokus på at holde hingstene igang fra starten, så Karsten (Pedersen, red.) ikke skal hjælpe dem, når det alligevel er for sent.”
“I dag sprang hingstene udelukkende på bomme, mens der måske bliver sat planker ind i fredagens løsspringning. Hingstene har været under bedømmelse fra forbesigtigelsen i november, over træningsdagen i februar, og igen under kåringen i Herning, hvor dommerne bedømmer dem to gange. Det giver et bedre overblik over hingstenes kvaliteter og giver også plads til, at hingsten kan have en mindre god dag under en af bedømmelserne. Der har også været forskel på, hvordan hingstene har løst opgaven, men i dag var de generelt godt springende”, bemærker Johnny Hansen.
I serien springer hingstene to mindre oxere og en større til slut. Flere af hingstene blev lige testet på et bredt og stort spring, og selvom afstanden til den sidste oxer var på 7,5 meter, så nåede samtlige hingste med lethed frem til den sidste oxer. Det lykkedes også at lave en opbygning af serien, så ingen af hingstene blot løb igennem, men alle fik en chance for at springe. Naturligvis var der hingste, som var præget af de nye omgivelser, og derfor bliver det interessant at gense holdet, når de bliver vist i løsspringning på fredag inde i Krafft Arena M.
Dressurchampionat med hopper i front
Tophøjs Florentina og Queenparks Wendy har danset sig ind på en foreløbig delt førsteplads i Blue Hors Unghestechampionat med flotte 171 point. På tredjepladsen ligger Elverhøjs Raccolto, som også viste smidige gangarter her i første afdeling af unghestechampionatet for dressurheste.
Det var to overbevisende ridt, der blev vist af de dressurbetonede ungheste, som deler en foreløbig førsteplads. Der er tale om tophoppen Tophøjs Florentina e. Floriscount/Solos Landtinus (opdr. Anette Nilausen og Niels Jørgen Johansen). Tophøjs Florentina blev redet overbevisende af Frederico de Almeida, som viste den smukke, ædle fuks både smidigt og kyndigt.
Den flotte præstation blev belønnet med 9.5 for skridt, 9.5 for trav og 9.5 for galop med kommentarer fra dommeren, som blandt andet handlede om, at Tophøjs Florentina har en naturligt velafbalanceret galop med god aktion og op-ad-bakke-tendens.
Kæmpe bifald til Queenspark Wendy
Aftenens måske største bifald gik til Queenspark Wendy e. Sezuan/Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer), som indkasserede et yderst velfortjent 10-tal for sin fantastiske galop, der både er velafbalanceret og op ad bakke. Dommerpanelet var også enige om, at Queenspark Wendy havde en aktiv og udtryksfuld trav med god mekanik, hvad der udløste et ni-tal. For sin skridt fik den gnistrende sorte hoppe med ægte X-faktor karakteren 9.5 og kommentarer fra dommerpanelet om, at hun har en rigtig god skridt.
Queenspark Wendy blev redet af Andreas Helgstrand, som med overblik og ro flere gange undervejs lod tøjlen løsnes for at belønne og klappe den talentfulde unghest. Noget hoppen håndterede uden at gå fra Andreas, og som bare demonstrerede overskud, balance og rideglæde.
På en foreløbig tredjeplads ligger Elverhøjs Raccolto e. Sezuan/Sandro Hit (opdr. Berith Nielsen). Hingsten er ejet af Helgstrand Dressage og blev vist smukt frem af rytter Meike Lang, som hele tiden havde et roligt overblik, som betød, at man som tilskuer følte sig meget tryg ved at overvære ekvipagen.
Dommerpanelet var også overbevist om hingstens kvaliteter og kvitterede med et 10-tal for det, de karakteriserede som en helt fantastisk galop, hvor hesten talentfuldt gik meget flot både frem og tilbage. For sin trav fik Elverhøjs Raccolto 9.5 og fik at vide af dommerne, at han har en elastisk trav. For sin skridt kunne Elverhøjs Raccolto hente 8.0 og fik at vide af dommerne, at skridten er rentaktet, men at de godt kunne have ønsket sig lidt mere sving igennem kroppen på den sortbrune hingst.
Stjerneryttere på næste generation
Også andre topryttere viste deres nyeste topskud frem under aftenens første halvdel af unghestechampionatet. Blandt andet havde Cathrine Dufour sin egen Sauternes e. Sezuan/Londonderry (opdr. Lena og Ulrik Kristensen) med. Umiddelbart virkede den brune hingst afslappet og lydig under programmet i Boksen.
Dommerne gav 8.0 for skridt, 8.0 for trav, og 9.0 for galoppen, som de karakteriserede som hans bedste gangart med kommentarer som, at den er balanceret samt, at han gik flot både og frem og tilbage.
Unghestechampionatet afgøres søndag den 10. marts 2019 under Dansk Varmblods Hingstekåring i MCH Messecenter Herning.
I videoen nedenfor kan du se Queenspark Wendy redet af Andreas Helgstrand samt Sauternes redet af Cathrine Dufour.
Læs også:
DV Herning: Torsdagens triumfer
DV Herning: En festlig fredag