Fredag den 1. februar modtog dyrlæge Frederikke Lindenberg Innovationsfondens Erhvervsforskerpris for det forskningsprojekt, der både gav hende en Ph.d. grad og førte til udviklingen af tilskudsproduktet Immulix. Prisen blev overrakt af Uddannelses- og forsknings minister Tommy Ahlers ved en ceremoni i København. Det er sjældent at forskning indenfor hesteområdet anerkendes på så højt niveau, og vi er selvfølgelig utrolig stolte på Frederikkes vegne over prisen, men endnu mere over, at hendes forskning har ført til, at fremtidens heste kan blive bedre beskyttet mod en lang række sygdomme.
Videnskaben bag prisen
Tarmsystemet huser millioner af bakterier, som er nødvendige for at hesten kan fordøje foderet. Tarmbakterierne kan leve nede i tarmen, fordi immunsytemet har lært de ”gode” bakterier at kende, og ikke reagerer på dem, på samme måde som bakterier, der kan gøre hesten syg. Denne balance mellem bakterier og immunsystemet er ekstremt vigtigt for hestens generelle sundhed. Hvis ikke immunsystemet havde lært at ignorere disse ”gode” fordøjelsesbakterier, så ville hesten ikke alene have store fordøjelsesproblemer som følger af mangel på bakterier, immunsystemet ville også komme på overarbejde uden grund, og hesten ville have konstant inflammation i tarmene.
Tarmfloraen og balancen mellem bakterier og immunsystemet bliver etableret allerede mens føllet dier. Det er vigtigt, at immunsystemet møder de gode bakterier fra starten, da balancen ellers ikke bliver etableret rigtigt. En tarmflora der ikke består af nok gode bakterier, eller en dårlig balance mellem bakterier og immunsystem, kan føre til sygdomme senere i livet. Hos heste, mennesker, mus og hunde er sygdomme som metabolisk syndrom (Type-2 diabetes, EMS) og tarminflammation sat i forbindelse med en ubalance i tarmfloraen.
I forbindelse med projektet, har Frederikke påvist, at der kun er kort tid til at påvirke etableringen af immunbalancen, faktisk ikke mere end ca. 50 dage. Yderligere har hun undersøgt, hvilke bakterier der er afgørende for en sund og robust immunbalance i tarmen og for at vedligeholde tarmbarrieren. Til slut påviste hun, at det er muligt at sikre vækst af de ”gode” bakterier i tarmen hos føl, ved at fodre dem og hopperne med specifikke næringsstoffer i det kritiske ”vindue” efter fødslen. På den måde kan man sikre de bedste betingelser for at få etableret en sund, robust og varig immunbalance.
Hvordan virker Immulix®
Immulix® er sammensat så det specifikt øger mængden af gavnlige bakterier. Vi har videnskabeligt bevist af mængden af bakterien Akkermansia muciniphilae øges signifikant hos føllet, når føllet og hoppen fodres med Immulix® de første otte uger efter fødslen [1].
Akkermansia muciniphilae (forkortet A. muc.) lever i det tykke slimlag der ligger lige over tarmcellerne. Her er den med til at sørge for, at slimlaget hele tiden bliver fornyet og holdt tykt og sundt. Dermed er A. muc. med til at vedligeholde barrieren mellem bakterier og vævet, og på den måde beskytte imod infektion [2, 3]
Derudover har vi kunnet sammenkæde A. muc. med gavnlige immunologiske effekter. Helt præcist fandt vi ud af at jo flere A. muc. bakterier der var tilstede, desto højere et niveau af antiinflammatoriske signaler var der i tarmen [4]. I andre studier har man set de samme resultater, og A. muc. er ikke bare blevet sat i forbindelse med et lavere inflammatorisk niveau i tarmen, men i hele kroppen. Derudover har studier på mus vist af A. muc. førte til forbedring af insulin resistens, nedbringelse af fedtprocenten og forbedring af symptomer på både Metabolisk Syndrom og Colitis [5-9].
Så kort sagt virker Immulix® ved at øge mængde af gode bakterier i tarmen på føl og dette har en beskyttende effekt, både direkte på tarmen men også på immunsystemet.
Erhvervsforskerprisen 2019
Prisen hædrer udvalgte Ervhvervs-PhD’ere eller Postdocs tilknyttet Innovationsfondens talentprogram. Kandidaterne skal have formået at kombinere høj forskningsfaglig indsigt med stærk forretningsforståelse og have genereret kommerciel værdi for virksomheder i Danmark.
Vinderne modtager hver en personlig hæderspris på 50.000 kr. Med sin forskning har Frederikke bidraget til markant kompetenceudvikling i Brogaarden og samtidig skabt et afsæt for internationalisering af virksomhedens produkter. De kommende år fortsætter Brogaarden og Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet samarbejdet om videre forskning på området, hvor flere undersøgelser allerede er i gang med hjælp fra forskere, studerende og dyrlæger.
Links:
Pressemeddelelsen om tildelingen af prisen med udtalelser fra bl.a. Københavns Universitet
Prospekt om Immulix: https://indd.adobe.com/view/a00ff6af-310d-49f9-90d2-c13da81e08f3
Film (Youtube): https://www.youtube.com/watch?v=g6nXqVE7rLg
Immulix i webshoppen: https://brogaarden.eu/products/immulix-3-kg
Innovationsfondens omtale om projektet
Referencer
- F. Lindenberg, D.O., L. Krych, J. Fielden, H. Frøkiær, G. Van Galen, D. S. Nielsen, A. Hansen, An oligosaccharide rich diet increases benefiacial bacteria in equine microbiota. 2017.
- Derrien, M., et al., The Mucin degrader Akkermansia muciniphila is an abundant resident of the human intestinal tract. Appl Environ Microbiol, 2008. 74(5): p. 1646-8.
- Derrien, M., et al., Akkermansia muciniphila gen. nov., sp. nov., a human intestinal mucin-degrading bacterium. Int J Syst Evol Microbiol, 2004. 54(Pt 5): p. 1469-76.
- F. Lindenberg, L.K., J. Fielden, H. Frøkiær, G. Van Galen, D. S. Nielsen, A. Hansen, Expression of regulatory genes correlates with the abundance of certain Clostridiales and Verrucomicrobia species in the equine ileum and cecum. (Manuscript I). 2017.
- Kang, C.S., et al., Extracellular vesicles derived from gut microbiota, especially Akkermansia muciniphila, protect the progression of dextran sulfate sodium-induced colitis. PLoS One, 2013. 8(10): p. e76520.
- Ellekilde, M., et al., Characterization of the gut microbiota in leptin deficient obese mice – Correlation to inflammatory and diabetic parameters. Res Vet Sci, 2014. 96(2): p. 241-50.
- Shin, N.R., et al., An increase in the Akkermansia spp. population induced by metformin treatment improves glucose homeostasis in diet-induced obese mice. Gut, 2014. 63(5): p. 727-35.
- Hansen, C.H., et al., Early life treatment with vancomycin propagates Akkermansia muciniphila and reduces diabetes incidence in the NOD mouse. Diabetologia, 2012. 55(8): p. 2285-2294.
- Everard, A., et al., Cross-talk between Akkermansia muciniphila and intestinal epithelium controls diet-induced obesity. Proc Natl Acad Sci U S A, 2013. 110(22): p. 9066-71.