Er din hest ensom? Social isolation kan være skadeligt for din hest

Heste er flokdyr og har et behov for at socialisere med andre levende væsener. Faktisk er det ifølge en adfærdsspecialist helt essentielt for deres trivsel og overlevelse. Derimod kan heste som isoleres risikere alvorlige helbredsproblemer.

Undersøgelser viser, at heste kan opleve akut stress, når de bliver isoleret fra andre heste i forbindelse med daglige rutiner så som træning eller transport. Langvarig stress kan derimod blive fremkaldt af længerevarende transport, flytning til et nyt opstaldningssted eller i forbindelse med boksro.

Læs også: Lær din hest at blive redet ud på tur alene

Heste er flokdyr og trives bedst med at være sammen med andre. Foto: Arkiv

Det er ikke naturligt for heste at være alene

Du har sikkert hørt en hest kalde på sin kammerat, når den bliver taget væk fra flokken.

Ifølge adfærdsspecialist Robin Foster er heste sociale dyr, som har et helt basalt behov for at danne relationer. Det ligger dybt i deres natur. Heste er byttedyr, og hvis man ser det fra den vinkel, er det langt mere risikabelt at være alene end i en flok.

Heste danner stærke bånd med hinanden. Af samme grund er det mere stressende, hvis en hest tages væk fra flokken, end hvis den generelt står alene.

Sådan kan hesten reagere på at blive isoleret

Social isolation påvirker både adfærd, fysikken og hjerneaktiviten hos mange dyrearter. Undersøgelser viser, at isolerede dyr generelt har forøget respiration, hjerterytme og at de sveder mere. Herudover viser de ofte abnorm hukommelse, når det kommer til frygt, nedsat mental fleksibilitet og en forøget flugtsans.

Heste reagerer udtalt på at blive isoleret. En af de ting, som bliver påvirket, er sansen for smertepåvirkning. Undersøgelse fra 2017 viste, at heste reagerer mere udtalt på smerte hvis de er isoleret end hvis de er sammen med andre heste.

Din hest kan blive stresset og utryg, hvis den efterlades alene. Foto: Arkiv

Sådan reducerer du stress på grund af isolation

Hvis din hest er nødt til at stå alene i en periode på grund af skade eller sygdom, er der en række tiltag du kan gøre.

Læs også: Hest alene: Lovgivning og gode råd fra Hestens Værn

Gør din hest klar til at være alene

Udsæt hesten for at være alene i små doser. Lav korte sekvenser med trailertræning eller lad hesten være alene i korte intervaller til at starte med. Træning i små bidder er med til at forberede hesten på alenetiden på en mild måde.

Giv hesten en rolig ven

Heste spejler sig i hvordan andre heste har det. Derfor kan det være en god idé at have en rolig ven i nærheden. Faktisk behøver det ikke være en hest. Mennesker kan være lige så nyttige. Undersøgelser viser, at hestens hjertefrekvens forøges, når den bliver taget væk fra en ven, og at den falder igen, når vennen kommer tilbage.

Annonce

Tilfør underholdende elementer

Senorisk og mental stimulation kan hjælpe i situationer med social isolation. Det kan være bestemte lugte, lyde og aktiviteter, som stimulerer hjernen. Herudover har spejle vist sig at være nyttige i forbindelse med transport, fordi det giver hesten en følelse af ikke at være alene.

Hvis det er muligt, tilrådes det ifølge Robin Foster såvidt muligt at undgå at isolere heste. Eller i hvert fald vænne dem gradvist til det, hvis man havner i en situation, hvor det er nødvendigt.

Læs også: Sådan bruger du shaping til at få succes i træningen

KILDER:
thehorse.com
Anxiety and pain in horses measured by heart rate variability and behavior. Journal of Veterinary Behavior22, 1–6. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce