Er din hest i fare i stalden? Undgå disse skader

Heste er store og stærke dyr, derfor skal stalden være i stand til at modstå spark, vægt og andre tryk. Her er nogle tips til nogle af de genstande i en stald, der kan være potentielle farer for din hest.

Staldvæggen

Hvad er væggene lavet af? Det kan være en god idé at have en sparkplade installeret for at beskytte dine hestes ben. En sparkplade kan være lavet af mursten, træ eller ideelt gummi og bør strække sig halvvejs op ad væggene. Selv skure eller udendørs stalde bør have sparkplader, især hvis de er lavet af tin eller andre ret porøse materialer.

Annonce

Bunden

Uanset om du bruger spåner, savsmuld, halm, træpiller eller noget andet, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan og hvor meget du giver. For at undgå at en hest bliver fastlæggen, når den lægger sig ned og ruller sig, kan du skabe “skrå vægge”, der kan opmuntre din hest til at ligge sig i midten og forhåbentlig ikke lægge fast mod væggen. Vær opmærksom på, at dette ikke er en garanti for, at hesten ikke bliver fastlæggen, og der er mange forskellige synspunkter på hvordan det kan undgåes.

Staldskillevægge

Skillevægge eller opdelere i en stald kan være farlige, hvis der er en mulighed for, at hesten kan få en hov, ben eller hoved fast. Vær opmærksom på at sulter og mellemrum er små nok til, at hesten ikke kan sidde fast. Sørg for regelmæssigt at inspicere skillevæggene mellem hestene, da skarpe punkter eller splinter kan skabe stikskader eller endda skade deres øjne.

Gulve

Staldgulve og særligt staldgangen er en af de mest risikofyldte områder i en stald. De kan være glatte og hesten kan vælte, hvis de bliver skræmte eller skynder sig ind i deres boks. Gummi er et anerkendt materiale, men kan – som alle andre materialer – blive glat, når det er vådt, især hvis hesten har sko på. Beton og hestesko kan være en farlig kombination. Den vigtigste forebyggelse her er trække din hest langsomt, især i sving eller omkring hjørner og undgå at trække hesten på våde staldgulve. Sørg for at fjerne afføring og lægge spåner eller lignende ud, hvis din hest tisser.

Læs også: Forbedret staldgulv kan give forbedret hestevelfærd

Always use a safety knot when tying up your horse. Photo: archive
Bind altid en sikkerhedsknude når du binder hesten fast. Foto: Arkiv.

Spiltov og opbinding

Dette er et andet sted, hvor ulykker sker for ofte. Det vigtigste er, at spiltovene er placeret højt nok, så hesten ikke kan få et ben op over. Derudover kan en sikkerhedskarabin minimere risikoen for ulykker. Højden på tovet skal være omkring højden på hestens manke, og hvis du binder hesten op i træktovet, skal du bruge en sikkerhedsknude. Bind aldrig hesten til en låge eller andre ikke-fastgjorte genstande.

Stalddøre

Hvis staldens døre er sliding doors, skal de altid åbne udad og være korrekt ophængt på boksen, så den aldrig svinger indad. Sørg for, at døren kan hægte på et hængsel, når den er fuldt åben. Staldens døre er sikrest, hvis de er mindst 1,25 meter brede. Dørens fulde højde afhænger af hestens højde, men en generel regel siger 1,5 gange højden på manken.

Hængsler

Sørg for, at eventuelle hængsler i stalden og på boksen kan ligge fladt langs døren eller væggen, så der ikke stikker genstande ud, som potentielt kan skade hesten når den går forbi. Undgå også hængsler, som din hest muligvis selv kan åbne med en nysgerrig mule.

Læs også: 9 sjove tricks til livet i stalden, som du ikke selv har tænkt over

Krybber og hønet

Hvis krybben hænger på væggen, skal du placere dem højt nok, så hesten ikke kan få et ben op og sidde fast, men dog lavt nok til at opmuntre til en naturlig spisestilling og position af hals, nakke og ryg. Studier har vist, at placeringen af hønettet omkring knæniveau, skaber et halsstilling på omkring 15 grader under manken, hvilket efterligner bedst mulig en naturlig spiseposition. Brug helst et hønet med små huller, så der er mindre sandsynlighed for, at hesten kan sidde fast. Alternativt benyt sikre, slowfeeder høspande, som opmuntrer til en naturlig spiseposition.

Make sure you hang tools facing inwards like this. Photo. archive
Sørg for at hænge redskaber så de vender indad. Foto: arkiv.

Redskaber

Hvis du har redskaber som koste, greve og river i stalden, skal du sørge for, at de er hængt op på en væg, og vender indad mod væggen. Undgå at lade dem stå eller ligge på gulvet, da heste alt for ofte påfører skader fra redskaber, eller deres grime kan sidde fast.

Kender du andre potentielt farlige genstande i din stald? Fortæl os om dem. Vi håber, at både du og din hest vil være sikre sammen i stalden.


Kilder:
KER: Haynet Height: Consider Comfort of Horses
Prevent your horse from being cast
Studying the Shape Variations of the Back, the Neck, and the Mandibular Angle of Horses Depending on Specific Feeding Postures Using Geometric Morphometrics
National Timber Buildings: What is the standard horse stable door size?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce