Få en lysere fremtid i stalden – skift til LED

Ikke kun sommeren er lys. Det er – eller bør – en stald også være. Selvom de solrige tider lige nu er over os, og de mørke stunder inden døre synes uendeligt fjerne, så er det nu, du skal tage stilling til, om du vil optimere lyset i din stald med LED. For før du ved af det, så er efteråret sat ind og de dunkle aftener har indfundet sig. Faktisk er det ikke kun dine heste og dig selv, der kan få glæde af det – også din pengepung og miljøet vil blive sikret en lysere fremtid. 

LED-tiden er kommet til hesteverdenen 

Lad os bare sige, at også hesteverdenen er gået ind i en ny tid: LED-tiden. Og det er slet ikke så kedeligt, som det måske lyder. Med ganske god grund bliver det nemlig mere og mere populært at udskifte sin belysning i stalden, på ridebanen og i ridehuset med LED. Lyset har en levetid, der er op til 50 gange længere end normal belysning, og så er LED-teknologien i dag så god, at lyskvaliteten i din stald kan blive endnu bedre, end den nogensinde har været før. LED-lys kan nemlig laves i mange forskellige farvenuancer og efterligne stort set alle de former for lys, vi kender – hvis ikke det kan gøre det endnu bedre. 
Den største motivationsfaktor er dog uden tvivl de mange penge, man kan spare. Og når ja, så kan man også få et skattefrit tilskud fra staten, så det er bare om at komme i gang. Det vender vi tilbage til.

En lys og billig fremtid

I modsætning til traditionelt lys, så omsætter en LED-pære al den elektricitet, den bruger, til lysenenergi. Til sammenligning bruger almindelige gløde- og halogenpærer kun 10% af elektriciteten til lysdannelse – resten bliver til varme. Det betyder, at LED-lys bruger omkring 80% mindre strøm og kan lyse 30-50 gange så lang tid som andre lyskilder. Så når alle de andre gårde rundt omkring din har skiftet deres gamle pærer 50 gange, så kan du glæde dig over, at du i al den tid kun har behøvet at gøre det én enkelt gang og i stedet har kunnet bruge tiden på dine heste. Investerer du i LED-lys, så kan du altså være sikker på, at dit lys fungerer langt ud i fremtiden. 

Også din økonomi kan gå en lys fremtid i møde. På grund af det lave strømforbrug, kan du godt regne med, at udgiften for at skifte til LED vil være tjent ind på et par år, og derfra vil du kun spare penge. Og så kan du godt regne med, at din næste elregning vil blive op mod fem gange mindre end den forrige! Tænk engang, hvilken fin hest, du ville kunne købe for de penge – eller forkæle dem, der allerede står i stalden, lidt ekstra. 

Energiberegning – et konkret eksempel 

For at hjælpe dig har vi rådført os hos LED Light Danmark. De sælger og monterer LED-belysning og tager i stigende grad ud til staldejere, som har fået øjnene op for dets økonomiske og miljømæssige bæredygtighed. De har givet os et eksempel på en energiberegning foretaget for en kunde, hvor lyset i ridehallen har fået en make over. Forhåbentlig kan det gøre det lettere for dig at vurdere, hvor meget du selv kan spare, hvis du skifter til LED-lys.  

Lyskilder Effekt Drifttid År Levetid Energi
Nuværende lys 500 W 6 timer/dag 200 dage/år 12.000 24.000 kWh/år
LED-lys (UFO) 150 W 6 timer/dag 200 dage/år 50.000 7.200 kWh/år

UFO-lampen. Foto: LED Light Danmark.

I eksemplet er lyskilderne i ridehallen blevet skiftet ud med de såkaldte UFO-lamper, som er støv- og vandtætte, og som sikrer en skarp men jævnt fordelt belysning. Når det kommer til belysning i stalden, anbefaler LED Light Danmark, at man bruger TRIPROOF-lamper. De er også støv- og vandtætte, men har en større spredningsgrad, så lyset kan nå 180 grader rundt og lyse hele rummet op. 

TRIPROOF-lampen. Foto: LED Light Danmark.


Beregningerne viser, at udskiftningen af lyset i ridehallen har fået energiforbruget til at falde fra 24.000 kWh om året til kun 7.200 kWh. Det skåner miljøet for 60% af den CO2, der ellers ville være blevet udledt, og bedst af alt reduceres den årlige elregning fra ca. 43.000 kr. til 12.000 kr. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce