Umiddelbart findes der ikke noget “rigtigt” eller “forkert” i forhold til længden på en rytters stigbøjler. I princippet kan man ride dressur i helt korte springbøjler eller springe i lange dressurbøjler, hvis man synes, at det fungerer bedst – men det er nok de færreste, der har det sådan. Det vigtigste er selvfølgelig, at du rider med en længde på dine bøjler, som får dig til at føle dig godt tilpas, og hvor du føler, at du rider bedst.
Alligevel er der nogle mere generelle overvejelser, som man med fordel kan gøre sig for at opnå en så optimal længde på sine stigbøjler som muligt – hvad enten man rider spring, dressur eller noget helt andet. Hvis du er i tvivl, så læs med her.
Læs også: No Stirrup November – derfor er det slet ikke så tosset en idé.
Ikke kun dine ben har betydning
Det er langt fra blot dine ben, som afgør, hvad der er en god længde på dine stigbøjler. Også formen på din hest, dens alder, dit niveau og den sadel, du rider i, har betydning.
Den urutinerede rytter
Er man en lidt urutineret rytter, så er det ofte bedre at stigbøjlerne er et hul til den korte side frem for det modsatte. På den måde kan man få lidt ekstra støtte. Når man efterhånden er blevet lidt mere øvet, kan man prøve at sætte dem ned. Husk blot, at det på ingen måde handler om at kunne ride med så lange bøjler som muligt – det bliver man ikke en bedre rytter af. Kunsten er derimod at finde en passende længde, hvor man kan nå ned om hesten, men stadig få en smule støtte fra bøjlen.
Den urutinerede hest
Har man en urutineret eller helt ung hest, så er det også ofte en fordel at ride med en anelse kortere bøjler end normalt. Fordi den unge hest ikke er vant til at mærke presset fra rytterens schenkler, kan den overreagere på signalerne. Ved langsomt at vænne den til følelsen af, at rytterens ben skal ‘ind under’ den, kan tilridningen blive en bedre oplevelse for begge parter.
For korte eller for lange stigbøjler?
Hvis du er i tvivl, om dine bøjler er for korte eller lange, så kan du hurtigt tjekke det.
Du ved, at dine stigbøjler er for korte, hvis du oplever noget af dette:
- Dine knæ rager ud over sadlens knæstøtte, selvom du træder helt ned i bøjlen.
- Dine hæle bliver presset for meget nedad, når du prøver at holde dine knæ inden for knæstøtten.
- Dine schenkler klemmer konstant rundt om hesten (det kan også være et udtryk for, at du trækker dine ben op frem for at træde ned i bøjlerne).
- Du føler ikke, at dine ben kan komme ordentligt ned om hesten.
- Du får ondt i knæene eller anklerne.
Derimod er dine bøjler nok for lange, hvis du kan genkende noget af det her:
- Du kan ikke holde dine hæle nede og træde ordentligt ned i bøjlerne.
- Du rammer sadles forkant, når du laver letridning.
- Du bliver ved med at tabe bøjlerne, særligt når du rider nedsidning i trav.
- Du bliver nødt til at strække dine tær nedad for at få fat i bøjlerne, når du har tabt dem.
- Du får ondt i dine kønsben eller sædeben.
Tip: 5 minutter uden bøjler
En måde hvorpå du kan undgå at ride med for korte bøjler, er ved at ride fem minutter uden, imens du varmer op – vel at mærke, hvis du er dressurrytter. Ved at smide bøjlerne for en stund vænner du nemlig dine ben til at arbejde i en dybere position. Når du sætter fødderne i stigbøjlerne igen, kan du derfor lynhurtigt mærke, hvis de er for korte. Faren er dog også, at du kommer til at sætte bøjlerne for langt ned. Her kan du bruge listen ovenover til at holde øje med, om det sker.
Tip: Mellem anklen og hælen
Hvis du gerne vil have et eller andet at gå ud fra, når du skal bestemme en passende længde til dine dressurbøjler, så er der ét råd, som rigtig mange benytter sig af: Tag bøjlerne af og lad dine ben hænge afslappet ned langs hesten. Her skal stigbøjlens bund flugte med det punkt, som ligger lige mellem din ankel og din hæl. Rådet skal blot bruges som en rettesnor, og nogle ryttere har måske brug for at have bøjlerne et par huller længere eller kortere.
Artiklen er oprindelig bragt i oktober 2019.