Fodring af den højdrægtige avlshoppe

Produktnyt fra Brogaardens Fodringsrådgivning

En masse tid og kræfter bruges på hesteavl, lige fra at vælge den rigtige hingst og hoppen ifoles, til de elleve måneder er gået og føllet endelig ankommer! Korrekt ernæring af avlshoppen under drægtigheden kan spille en væsentlig rolle for at give din føl den bedste start på livet, samtidig med avlshoppen holdes sund.

Normalt betragter vi den sene drægtighed til at være de sidste tre måneder før folingen, i hvilken periode føllet vokser hurtig, og øger kropsvægten med ca. 65% af dens samlede fødselsvægt. Ernæringsmæssigt støtte til denne hurtige vækst er vigtig, og en balance mellem at give nok næringsstoffer til at støtte føllets vækst, samtidig med at hoppen vedligeholder en tilpas foderstand, er afgørende.

For at imødekomme hoppens stigende behov for kalorier, protein og næringsstoffer bør man bruge et velegnet foder til den højdrægtige hoppe, hvor foder såsom Optimal Nr. 1 – Suregrow eller Optimal Nr. 2 – Fase II vil være ideelt. Hvilket et foder som er mest velegnet til din hoppe, er helt afhængig af dens foderstand.

Optimal Nr. 1 – Suregrow er et koncentreret foder til avlshopper, føl og unge heste i vækst. Det gives i forholdsvis lav daglig mængde, hvorfor kalorieindtaget herfra også er lavt. Det henvender sig derfor til hopper og ungheste, som nemt opretholder en passende foderstand på et godt grovfoder.

Du kan læse mere om Optimal Nr. 1 – Suregrow her.

Optimal 2 Fase II derimod er et müslifoder, videnskabeligt udviklet til avlsheste, der har et moderat til højt energibehov. Foderet er udviklet med henblik på optimal vækst for fravænnede føl 6-12 måneder og ungheste 1-3 år, optimal reproduktion hos drægtige og diegivende hopper samt avlshingste. Foderet har et moderat stivelsesindhold – er ikke tilsat havre.

Du kan læse mere om Optimal Nr 2 – Fase II her.

Både Optimal Nr. 1 – Suregrow og Optimal Nr. 2 – Fase II indeholder bl.a.:

Højt niveau af kvalitets protein for at opfylde behovene hos den drægtige hoppe
Øget indhold af næringsstoffer, herunder: kalcium, fosfor, kobber og zink for at støtte skelet udvikling
Antioxidanter (QLC- antioxidanter) til at støtte immunsystemet.

I de sidste 3 måneder af drægtigheden er den anbefalede mængde Optimal Nr. 1 – Suregrow: 170 g/100 kg kropsvægt pr. dag svarende til 0,9 kg til en 500 kg hest. Optimal Fase II: 350 g/100 kg kropsvægt pr dag, svarende til 1,75 kg/dag til en 500 kg hest. Da fosteret vokser meget i den sidste del af drægtigheden og derved optager en del plads, kan det påvirke hoppens appetit. Foderet bør derfor være koncentreret og tildeles over flere små måltider, således at hoppen ikke skal indtage store måltider.

Hopper, som er drægtige for første gang, kan fodringsmæssigt være uforudsigelige og er nogle gange mere tilbøjelige til at tabe sig efter folingen, så vær ekstra opmærksom på dem, og ring til vores Fodringsrådgivning tlf. 45 76 58 70, hvis du er i tvivl om fodringen.

Hoppen bør holdes i en tilpas foderstand under hele drægtigheden. Hvis hoppen er undervægtig, kan det nedsætte mælkeproduktionen og herved også produktion af råmælk. Hvis hoppen ikke får tilstrækkelig energi (kalorier) via foderet i diegivningsperioden, vil hun i starten tære på sine egne depoter for at opfylde føllets behov. I takt med at hoppen taber sig, vil det påvirke mælkeproduktionen. Selvom vi ønsker at tildele tilstrækkeligt med kalorier til den drægtige hoppe, er det stadig vigtigt at hoppen ikke bliver overvægtig, da overvægt kan vanskeliggøre folingen og vil derudover også belaste hoppens led.

Og endelig vil vores råd være: husk at nyde det! Vores Fodringsrådgivning er altid klar til at hjælpe, så kontakt vores rådgivning, hvis du har nogen fodringsmæssige spørgsmål eller foderplanen skal justeres.

Brogaarden.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce