Fodring af hoppe og føl – den bedste start på livet

Produktnyt fra St. Hippolyt

af Jórun Sumberg-Olsen, red. Christina Kryder Pedersen

Det er nu, avlssæsonen starter, og hopper og hingste skal klargøres til den kommende sæson. Lidt ekstra opmærksomhed på hoppens og hingstens behov kan øge sandsynligheden for det gode resultat og den bedste start på et kommende føls liv. I drægtighedsperioden og de første måneder af føllets liv er det især vigtigt at være opmærksom på ernæringen af både hoppe og afkom for at give de bedste betingelser for levedygtige og holdbare føl.

Læs også “Fodrer du hoppen forkert, er det kritisk for føllet”

Klargøring af hoppen
Det er vigtigt at starte i god tid for at opnå høj frugtbarhed og regelmæssig, kraftig brunst. Mangler hoppen næringsstoffer, kan det være svært for hende at blive drægtig eller at bevare en drægtighed. Hun skal have ressourcer nok til at kunne levere næringsstoffer til sit føl gennem hele drægtigheden uden at tære for meget på egne depoter. Konsekvenserne af manglende næringsstoffer under drægtigheden kan være stofskifteproblemer eller dårligt fungerende immunsystem hos føllet.

For at opnå en god frugtbarhed er det vigtigt, at hoppen får olieholdige frø med gode essentielle fedtsyrer. Det giver en tilførsel af naturligt vitamin E, som er meget aktivt i hoppens frugtbarhed. I gamle dage kaldtes vitamin E nogle steder for vitamin F (F for frugtbarhed), og forsøg har vist at tilskud med vitamin E påvirker slimhinden i livmoderen positivt. Fedtsyrerne er vigtige grundelementer i hoppens produktion af hormoner til fosterdannelse og til opretholdelse af drægtigheden. Til denne produktion skal mineralet selen bruges. Selen er ofte en mangelvare i den danske jord, og det er derfor vigtigt, at denne tilførsel er tilstrækkelig, specielt i drægtigheden.

Vurdering af hoppen
Om hoppen er i fin stand vurderes blandt andet gennem hendes pels og pelskvalitet. Er der hudproblemer, tendens til eksem, muk eller pelsskifteproblemer? Dette samt infektioner, allergi, fordøjelsesproblemer, overvægt eller andre problemer kan indikere at hendes immunforsvar ikke fungerer optimalt. Hoppens immunsystem er medvirkende til, at hoppen er i stand til at blive drægtig, og at føllet får de mest optimale vækstbetingelser under drægtigheden.

Både overvægt og undervægt kan påvirke hoppens evne til at blive drægtig, da begge problemstillinger påvirker hormonerne i kroppen og dermed cyklus. Der sker dog også en påvirkning af føllet, og føllet kan, hvis hoppen er under- eller overvægtig, være i større risiko for at udvikle stofskifteproblemer i en tidlig alder.

Hoppen bør således være i en pæn, normal foderstand og hverken for tyk eller tynd.

Forberedelse til ifoling
Under forberedelse til drægtighed kan et ekstra tilskud af β-caroten og zink være gavnligt. Begge er vigtige for, at hoppen kan danne vitamin A i kroppen. Vitamin A er vigtigt for at have et velfungerende immunsystem, og for at optimere optagelsen af næringsstoffer fra tarmen. Både vitamin E, vitamin A, zink, mangan, selen, kobber og essentielle fedtsyrer er vigtige for en god drægtighed, og for føllets fortsatte udvikling. De har stor betydning for celledeling og nydannelse af enzymer og celler. Fordi de er indbyrdes afhængige af hinanden er det vigtigt, at de alle er tilstede i den korrekte mængde.

Ændret behov under drægtigheden
I den første del af drægtigheden er der ikke behov for ekstra energi- og proteintilførsel til hoppen. Det er først fra femte drægtighedsmåned, at behovet gradvist stiger.

I de tre sidste drægtighedsmåneder skal hoppens energi og proteintilførsel øges, da føllets vækst tager til i denne tid. Da en stor del af skelettet består af kollagen – et uopløseligt protein i bindevæv, sener og knogler – er den rette mængde protein nødvendigt, for at skelettet kan udvikles rigtigt. Derudover stiger behovet for kalcium, fosfor og magnesium til knogledannelsen. Mikromineralerne spiller også en vigtig rolle, da de har stor betydning for stofskiftet, enzymer, hud, hår, hove, tænder og knogler.

De sidste to måneder af drægtigheden lagres der mikromineraler i føllets lever. Da hoppens mælk har et højt indhold af kalcium men ikke mikromineraler, er det vigtigt, at føllet har et depot at tære på de første fire til seks uger af sit liv, indtil føllet begynder at indtage fast føde. Derfor er det afgørende, at hoppen får tilført en øget mængde mikromineraler med foderet i tiden op til foling.

Derudover skal hoppen gøre sig klar til mælkeproduktion, hvilket også kræver ekstra næringstilførsel. Hoppens mælk indeholder livsvigtige vitaminer, som føllet skal have for at udvikle sit immunsystem og sin fordøjelse. Er føllet underforsynet fra fosterstadiet og gennem modermælken, kan det være født svækket og vil derfor være længere tid om at bekæmpe en infektion eller komme sig over en skade.

Føllets første måneder
Føllet fødes med det antal muskelfibre, det vil have resten af livet. Derfor er det nødvendigt, at hoppen kan levere essentielle næringsstoffer til fosteret, da det er i hoppens livmoder at basis for et langt og holdbart liv skabes.

Føllets kodeknogler vokser i længden frem til føllet er 8 måneder gammelt. Pibeknoglerne stopper væksten i det andet år, mens knoglerne højere oppe ad benet stopper i unghestens tredje år. Længden af kodeknoglerne har stor betydning for den fjedring, der kommer i benet under bevægelse senere hen. Derfor har fravænning af føllet stor betydning for dets fremtid som ridehest.

Fravænning vil altid indebære stress for føllet. Denne stress samt manglende moderkontakt og modermælk kan bremse føllets vækst i en periode. Dette kan føre til, at væksten af kodeknoglerne går i stå for tidligt. Det samme gør sig gældende for de øvrige knogler senere i livet.

For at tilvæksten skal gå mindst muligt i stå, er det vigtigt, at adskillelsen sker så skånsomt som muligt – og det er lige så vigtigt, at føllet har lært at æde af egen krybbe, inden det skilles fra hoppen. Hvis føllet kan æde ca. ½ kg følfoder inden fravænning, vil det hurtigt kunne øge sit foderindtag svarende til den manglende modermælk. På den måde forebygges vækststagnation. Ligeså vigtigt er det, at føllet og unghesten fortsat fodres tilstrækkeligt i opvæksten, så den kan udnytte sit genetiske potentiale fuldt ud.

Fodring af hoppe og føl

3 måneder inden bedækning:
Det sker:
Stimulering af brunst og forberedelse af livmoder og æggestokke til drægtighed.
Ernæringsbehov hos hoppen:
Vitamin A/β-caroten, vitamin E, essentielle fedtsyrer samt mikromineralerne selen, zink, mangan og kobber.

Fra bedækning til 5. drægtighedsmåned:
Det sker:
Føllet vokser, men tærer endnu ikke meget på hoppens kræfter.
Ernæringsbehov hos hoppen:
Den almindelige grundfodring fortsættes.

Fra 5. drægtighedsmåned
Det sker:
Føllet vokser sig større, og efterhånden mærker hoppen det på sit energiniveau.
Ernæringsbehov hos hoppen:
Energi- og proteintildeling øges gradvist

Fra 8. drægtighedsmåned:
Det sker:
Behovet for energi og næringsstoffer hos hoppen øges fordi føllets vækst for alvor tager til fra dette. tidspunkt og frem mod foling.
Ernæringsbehov hos hoppen:
Øget protein- og energitilførsel, samt andre essentielle næringsstoffer inklusiv fedtsyrer.
Tilskud med organisk kalcium, fosfor, magnesium samt mikromineralerne zink, selen, kobber og mangan.

1 måned efter foling:
Det sker:
Hoppens mælkeproduktion stiger, og det kræver energi. Føllet vokser sig større og stærkere.
Ernæringsbehov hos hoppen:
Hoppen bør gå på græsmark og tildeles tilskud med afpassede essentielle næringsstoffer samt rigeligt med vand.
Ernæringsbehov hos føllet:
Æder med hos hoppen, og lærer så småt at smage på følfoder. Mængden øges langsomt efter ædelyst.

6-7 måneder efter foling:
Det sker:
Føllet fravænnes.
Ernæringsbehov hos føllet:
Mængden af følfoder øges til alderspassende mængde, så væksten ikke går i stå.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce